• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MEDVED007: A jak dlouho se na to ta opice cvičí? Jako já chápu, že principiálně je to jednoduché, ale aby to člověk uvázal dobře (tj. dostatečně pevně, tak aby v tom dítě bylo správně usazené a nosiči to správně rozkládalo váhu a nikde to neškrtilo), rychle a přitom nevyválel šátek v prachu na zemi, musí mít cvik a určitou dávku zručnosti. Vzhledem k tomu, že jsem od začátku věděla, že později chci nosítko s bederákem, přišlo mi to na těch pár měsíců jako zbytečně investovaná energie i peníze - než bych se to pořádně naučila a šátek unosila, už bych to nepotřebovala.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEDVED007: tak nějak. Já odnosila v šátku dvě děti a to nejsem vzor vší šikovnosti, věru ne.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: vázání šátku není složité...nevím kde se ta pověra vzala ! zvládne to cvičená opice !!! a navíc teda dá se tam v pohodě nosit novorozenec, naprosto bez problémů....šla jsem tak s dcerou k mudr na prohlídku když jsme přišli z porodnice, to měla 4 dny, žádný problém....
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELIZHANNAH: No on tam měl hlavičku položenou na bok, opřenou o moje prsa a z druhé strany ji podpírala opěrka, takže se mu nijak nekinklala a ani neseděla plnou vahou na krku, já v tom problém nevidím. Akorát u těch malých mimin rozumně, nepřehánět to s frekvencí a dobou. A na kyčle je tam ta novorozenecká vložka, aby nemusely být nohy roztažené až ven.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    OXIS: Přesně tuhle věc pro pitomce jsem měla taky a byla úplně skvělá. Teď ji má půjčenou kamarádka a taky si ji nemůže vynachválit. Má to výhody šátku bez složitého vázání - ideál.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    BARRUSHE: já jsem si dítě na záda v Manduce vůbec nebyla schopná dát, to mi tam musel párkrát dávat muž, pak jsem to vzdala.

    TAPINA: mně v bráně k dětem říkali něco o hlavičce, že dokud ji nedrží, tak je to blbý, a taky se mi to zdálo moc široký na kyčle, skoro měl nohy v roznožce
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELIZHANNAH: Tak od 4 měsíců se dá nosit už bez novorozenecké vložky, ale s vložkou je to fakt v pohodě i dřív. V 7 týdnech jsme byli na půldenním turistickém výšlapu, celou dobu mi tam prospal a asi 5 hodin se nevzbudil ani na kojení, to už jsem se bála, že přijdu o mlíko, jak jsem se hodně hýbala, míň pila a míň kojila. Musela jsem se pak dost prolívat kojicím čajem, aby se to zase pořádně rozjelo.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    SEBIEN: já jsem nosila dítě v manduce až od 4 měsíců, jak mi bylo doporučeno
    OXIS
    OXIS --- ---
    Co se týče zad, tak ty mě teď trápí víc než nedostatek spánku. Malej je kontaktní typ a sám neusne, houpáním kočárku se neoblbne, tak ho tahám jak kočka kotě :)).
    Jinak já mám něco mezi šátkem a nosítkem, taková věc pro pitomce, někteří ty elastické šátky zatracují právě kvůli zádům...http://www.isatky.cz/noseni-deti/elasticke-satky/close-baby-carrier. Šátek tu mám připravený i s příslušným webem, ale ještě jsem se do trénování nepustila...ale už už se chystám, protože šátek je mnohem variabilnější :).

    MEDVED007: jo, čuchání vlásků! to se mi úplně podlamují kolena z tý vůně :).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No jo, já jsem prohnutá v kříži přirozeně :o) Na zádech je mi to pohodlné jako když mám batoh, to ujdu i dlouhou štreku. Na břiše mě bolí záda po půl hodině. A teď v roce jsem objevila i kouzlo nošení na boku, na krátké popocházení třeba při ranním venčení.
    ALDETRUDA
    ALDETRUDA --- ---
    Třeba já ještě pořád nosím na břiše a to už je Bertíkovi rok a má asi 11kg, ale stejně je mi to pořád pohodlnější a příjemnější než na zádech. Naštěstí jsem dost vysoká, takže to jde i s takhle velkým dítětem a plánuju si ho na břiše nechat co nejdéle. Kouzlo nošení na zádech jsem zkrátka nějak neobjevila.
    A reakce na nošení (ať v šátku nebo v Manduce) jsem zažila jen samé pozitivní a nikdy mi to nevadilo (a to nejsem zrovna ten typ, co by se běžně dával do řeči s cizími lidmi).
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: Už má 8 měsíců :-) O přesunu dozadu už jsem uvažovala, ale nějak se mi do toho nechce, dokud nezvládá aspoň jakous takous hlasovou komunikaci (aspoň ve smyslu porozumění pokynu "nedělej to"). Chci ji mít pod dozorem. Navíc moje vlasy by to asi nepřežily :-D

    HABRENKA: Mně Manduca taky nevyhovovala, vlastně pro mě byla ze všech zkoušených nosítek nejhorší. Nakonec jsem se rozhodovala mezi Ergem a Kibi a vyhrálo Kibi. Kříž si vzadu nedělám, jen spínám popruhy tím "prsním" páskem.
    KATIA
    KATIA --- ---
    HABRENKA: malé děcko se dá do nosítka dát "na žabáka", mně to taky přišlo hrozně moc ty nohy od sebe...
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    BARRUSHE: tak to mě x lidí poučovalo, jak dítěti zničím páteř, jak ho udusím, jaký je to chudáček, že ho takhle tahám a nemůže se rozvalit v kočáru.....jako ano, pozitivní reakce převažovaly, ale negativní nebyly nijak vyjimečné....

    já se nikdy u nošení na zádech nenaučila efektivní úvaz, který bych zvládla uvázat sama....u všech bylo nutné, aby bylo dítě při vázání na zádech a spolupracovalo bo člověk tam sám pak dítě nedá a moje děti teda nekooperovali....takže u nás jen ve dvou...jeden nosič, druhý pomocník....a dělali jsme vlastně kříž s kapsou,ale uvázaný obráceně....jako majitelce malých prsou mi to nevadilo :-)
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    TAPINA: Tyjo to nošení na zádech jsem zkusila a přišlo mi to strašně divný, zvláštně jsem se prohýbala v zádech. Ale jde asi o zvyk. Předevčírem na houbách takhle Elišku nesl muž a říkal, že v pohodě. Jen mu vadilo, že na ní nevidí. A myslím, že u Manducy je v návodu uvedeno, že na záda až od 8kg.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    TAPINA: ja na zádech nosím nerada, protože aby to bylo fakt pohodlné, zkřížila bych si to vepředu a to s prsama moc nejde.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    Já teda nejsem nadšená z konverzací s cizími lidmi, ale tohle mi kupodivu nevadí. Zatím jsem se setkala pouze s pozitivními reakcemi na nošení v Manduce, s šátkem jsem ven nechodila, tak nevím. A co no, tak se to lidem líbí a mají potřebu to dát druhýmu najevo, nevidím na tom nic špatnýho. Navíc dcera je takovej rarach a na všechny se pořád všude směje, takže ať jí vezu v kočárku nebo nesu v Manduce, prostě se s námi lidi vybavují nebo aspoň usmívají. Osobně mi to teda přijde lepší než koukat neustále na ty kyselý ksichty všude. To mě štve daleko víc!
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    TAPINA: tak, prave :-)... proste to chce zkusit, ja si treba kriz delat nemusim, vyska nehraje roli tolik jako bedra-ramena
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    TAPINA: já právě z toho důvodu nikdy dítě na záda nepřesunula :-) kontrola pro mě byla klíčová a hlavně jsem prostě byla ráda, když jí mám u sebe a můžu jí čuchat vlásky :-) ale fakt je ten, že starší byla prcek a v roce vážila 9kg, což byla pohoda ....a mladší zase od půl roku v šátku nechtěla být...k mé velké lítosti :-(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HABRENKA: Já mám 170 a kříž na zádech si dělám taky, jinak by mi to sjelo z ramen.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam