BEBERA: Jak to otestuješ? Experiment typu "jedné skupině dětí dáme pevné boty, druhou necháme chodit výhradně bosky a za 10 let se podíváme, co to s nimi udělalo" nemůžeš udělat z etických důvodů, protože kdyby se ukázalo, že jedna z těch možností je fakt španě, tak jsi tím experimentem členy té skupiny poškodila. A když necháš rozhodnutí na rodičích a pak prostě vezmeš vzorek dětí a posuzuješ zpětně podle toho, co nosily, tak zas nemáš kontrolu nad dalšími proměnnými, které do toho můžou vstupovat, a těch je strašně moc. Proto se ty názory tak rozcházejí. Holt se člověk musí řídit vlastním rozumem a tím, co vyhovuje jemu a jeho dítěti.
Já třeba sama na sobě pozoruju, že se mi mnohem líp chodí v co nejlehčích botách s měkkou podrážkou a s volným kotníkem, takže si myslím, že na barefoot botách něco je. Na jaře si plánuju koupit jedny pro sebe, pokud budou vyhovovat, tak příští rok půjdu i do zimních. A Malvína zatím těch svých pár krůčků chodí bosky nebo v kožených capáčcích, až přijde čas na chůzi po venku, hodlám taky zakoupit barefoot.
Mimochodem, zrovna v pondělí cestou do práce jsem na zastávce potkala slečnu, která na sobě měla barefoot boty od Merrelu. Takového něco mezi polobotkama a teniskama. Osmělila jsem se a zeptala se jí, jak je s nimi spokojená a hlavně jestli jí v nich není v tomhle počasí zima. Říkala, že zatím jí zima není, ale na zimu má jiné, taky barefoot, ale zimní. Prý jsou moc pohodlné a co mě dostalo nejvíc - má je 7 let(!), chodí v nich pravidelně a nepotřebovaly jedinou opravu. Které normální boty dneska tohle vydrží? Mně se většina rozpadá těsně po záruce.