YMLADRIS: Díky za shrnutí, uvažovala jsem, jestli se na přednášku nemám přihlásit, ale pak jsem usoudila, že bych se tam asi nedozvěděla nic, co už nevím z internetu.
Jinak mám teď ohledně bot veselou zkušenost s naší fyzioterapeutkou. Chodili jsme k ní s Malvínou první měsíce, protože M. měla jednu stranu těla trochu slabší, při pasení koníčků byla asymetrická a málo používala tu slabší ruku. Spravilo se to, codit jsme přestali, nicméně muž mě přesvědčil, že by bylo dobré nechat ještě zkontrolovat, jestli Malvína dobře chodí, zdálo se mu že víc vtáči jednu špičku. Problém žádný odhalen nebyl, všechny necostatky v chůzi a držení těla jsou vzhledem k věku normální a pravděpodobně se časem srovnají samy. Ale samozřejmě jsem dostala poučení o botách.
1. V létě má venku na trávníku a na písku chodit co nejvíc bosa, aby chodidla mohla pracovat a posilovat svaly.
2. Naše boty jsou úplně špatně, protože nemají pevný opatek a nedrží kotník. Máme jí i na doma koupit kotníkové boty s pevným opatkem. ALE podrážka musí být ohebná. Kde takové boty koupit mi poradit nedokázala.
A na můj nesmělý dotaz, jak se ty dva body srovnávají spolu, byla odpověď zhruba ve smyslu "na rovném povrchu chodidla nemusí pracovat". V duchu jsem se zasmála a říkala si, jestli ta ženská někdy viděla a) běžný český chodník, b) batole při pohybu venku (fakt si myslí, že způsobně ťape rovně po chodníku?), c) podlahu v domácnosti s malým ditětem.