• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    REONA
    REONA --- ---
    SEBIEN: Jo, tak to chápu. Určitě je bezva mít alternativu pro takový případ.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    REONA: jedný kamarádky holčička třeba kočár nesnáší, takže je to spíš nutnost. A pokud někomu dítě v šátku/nosítku vydrží celou dobu nosící kariéry kdykoli kdekoli a libovolně dlouho a zároveň to vydrží jeho záda, ať si to užije.
    Hele, já už teď nosím nahoru a dolů jenom v náručí, jak už drží tvar, tak už to zvládám jednou rukou, takže šátek občas využije akorát muž.
    REONA
    REONA --- ---
    SEBIEN: No to je ono - občas :) Právě mám někdy z "nosnic" pocit, že kočárek není třeba vůbec. Já vím, jak to máš třeba Ty a nezávidím, bohudík že jsme se přestěhovali do přízemí před porodem. Ale beru to tak, že obojí má své výhody a ráda to kombinuji, zvlášť pokud vím, že budu mimo domov více hodin (a nakonec i ta tchýně s radostí nosila, když jsme vyrazily na půl dne na procházku :)
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    NABIS: asi nemam tenhle level no, na mne je to silene vyhrazena, az do extremu sahajici skupina, kde kdybych rekla, ze jsem spalila kocarek a koupila si dalsich pet satku bez ohledu na to, ze nemame co jist, tak budu dobra... setkala jsem se tam s nemalym mnozstvim dost az agresivnich nazoru, ktere by mne, nemit sve informace predem, spis odradila... ale kazdy je nejaky ;-)

    TAPINA: viz inushka, nikdo se moc nezabyva manipulaci s ditetem vcetne jeho noseni, kdo hleda sam, najde kiedronovou, ze ktery jsem se malem osypala a kdo hleda jak "nosit", tak najde tyhle extremisty... pritom pro mne bylo oboji pomerne zajimavy vedet, v tehotenstvi se resi kazdy prd, ale jak je dite na svete, starej se sama, coz je dobre, ale nejaky zakladni veci by mi prislo fajn vedet... treba ze nosit decko visici za rozkrok se zaklonenou hlavou neni to nejlepsi, i kdyz to stalo hodne penez a je to "renomovana" = prodavana znacka...
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    REONA: myslim, ze (nosene) deti obcas rady vymeni volnost za kontakt. (Kdyby jim to vadilo, tak se nosit nenechaji)
    REONA
    REONA --- ---
    TAPINA: Hele třeba moje tchýně bere nošení jako...nevím, alternativu dobrou pro matku, nikoliv pro dítě. Z toho důvodu, že dítě nemá v šátku / nosítku volnost pohybu jako v kočáře.
    A faktem je, že na to nemám co odpovědět a sama nosím jen na kratší pochůzky (do hodiny), neumím si představit mít malou v nosítku celý den.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    TAPINA: No, možná není potřeba propagovat nošení jako takové, ale rozhodně stojí za to propagovat SPRÁVNÉ nošení. Spousta lidí pořád používá různá "visítka", kde je dítě prohnuté do luku čelem dopředu se svěšenýma nožičkama. A pediatři a ortopedi pak radši na matky šmahem tlačí, ať nenosí vůbec.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TAPINA: tak nějak, například můj muž s nošením v šátku souhlasí, ale sam by do toho nešel, prohlasuje ze bude nosit az v nositku na zadech
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Proč se vlastně má nošení propagovat? Že by někdo nevěděl, že se děti dají nosit, pochybuju. Komu je to pohodlné, praktické, zdravotně vyhovující, ten asi nosí. A kdo má nějaký důvod, proč nenosit, ten asi nosit nebude, že.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    NABIS: Když já si tak nějak myslím, že má-li to být propagační akce, která má přispět k pozitivnějšímu náhledu a většímu rozšířemí nošení, tak by měla ironie jít stranou. Nakonec mě to odradilo od účasti, protože producírovat se po městě s transparentem "jsem nosnice" fakt nepotřebuju. Tomu se většima lidí akorát vysměje a zaťuká si na čelo. Spíš než aby pocítili touhu se přidat a něco si o nošení zjistit, to utvrdí dojem, že ty "nosnice" jsou akorát banda bláznivých alternativek, které roupama neví coby. Forma musí korespondovat s cílovou skupinou.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    NABIS: nadhled mi, myslím nechybí a smysl pro ironii taky ne, děti jsem nosila a jsem velký fanoušek kontaktního rodičovství, ale nosnice nejsem. Nikdy.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    GIMEL: to právě nevim
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    SOLEI: a jak je nosná vlna?
    NABIS
    NABIS --- ---
    IORETH:
    OXIS:
    HABRENKA: ja tu zenu, co to porada trocha znam a kdybyste ji znaly taky, tak se nazvu "nosnice" vubec nedivete, ale jen se pousmejete. chce to nadhled a smysl pro ironii.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    GIMEL: no ta alba je jemnější,než didymos a je to vlna s bavlnou
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    SOLEI: co jsem tak zaslechla v diskusích, tak ellevily jsou právě spíš tenčí. Několikrát jsem už měla nějaký vyhlídnutý a po konzultaci s profesionálkami jsem od něj upustila. Ale já spíš koukala po přímesi hedvábí a ty moc nosné nejsou. Určitě nějaký se lnem bude lepší a podle toho, jak se jimi často nosičky chlubí a v případě inzerátu z druhé ruky jsou hned pryč, tak to taková hrůza být nemůže. Většina ženských si ho pořídí na delší období, když už ty peníze vynaloží.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Tak ted jste mne dostaly. Já mam dva, starý didymos prouzky, ten nosim doma protože je flekaty a ellevill alba který je nevýrazný a hodí se ke všemu, ten je na chození po meste. Doteď jsem si myslela ze šátek je prostě šátek, netušila jsern ze jsou rozdíly podle hmotnosti. Zatím mladik váží šest kilo tak to asi nevadí, ale da se v tech mých satcích nosit i těžší dítko? Nevíte někdo?
    BARBARA0709
    BARBARA0709 --- ---
    OXIS: Osobnú skúsenosť s Katjou nemám, ale pokiaľ myslíš bavlnenú verziu (je aj prímes s vlnou) tak tá má podľa slingofest.com gramáž 205, čo sa mi zdá na tak ťažké dieta už málo. Hľadala by som tak od 240 vyššie, aby to naozaj bolo komfortné a ešte to nejakú chvíľu vydržalo. Gramáž Lea som nenašla, ale tipovala by som ho nosnejší. Snáď sa ešte ozve niekto s osobnou skúsenosťou.
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    já měla šátek neutrální béžové barvy, který se hodil vlastně ke všemu....měl akorát jedinou nevýhodu, špína na něm byla zatraceně vidět, hlavně vázání venku v blátě, když jsem cípy máchala ve špíně, to byl hrob parády :-)
    GIMEL
    GIMEL --- ---
    umím si představit, že mám jeden bavlněný základ, jeden se lnem/bambusem na léto, jeden s vlnou na zimu a pak nějaký RS na poponášení, či kratší na batoh (i když ten se dá vázat asi i s normální délkou, nevím, ještě nebatohuju). No a pak nějaký luxus třeba s hedvábím nebo nějakou fajnůstku, když třeba chci, abychom ladili nebo nenosili ty hippie proužky.

    Teď se např. chystám na jednu oficiální akci a tak přemýšlím, kde si půjčit nějaký krásný RS, protože budu chtít jít i s mládětem a sama budu oblečená hezky. Představa, že si na slavnostní hedvábnou blůzku navážu upatlaný poblitý šátek, co denně tahám, mě teda moc nenadchýná :)))
    LYDI
    LYDI --- ---
    LAURA: jo, ja sem taky vzdy prekvapena, jak ruzene ty mimca jsou. ja vetsinou mela poblit triko nez satek... a tech mam i ja vic nez jedno (;
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam