• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    TAPINA: hehe, nosila jsem vepředu občas staršího syna ještě ve 3 letech, na zádech to bylo nepříjemné jak jemu tak mě...s mladším je to teď to stejné, toho jsem zkusila dát na záda jednou a po 20min nepřetržitého řevu jsme to vzdala...ale já jsem z těch, kterým nošení naopak záda neuvěřitelně spravilo po letech bolestí :)
    REONA: mno, pročetla jsem kde co o nošení jak v knihách tak různě po netu i tady na nyxu a všude se mohutně tvrdilo, že díky nošení jsou děti více nezávislé, samostatné atd...tak já mám doma rovnou dva exempláře u kterých to neplatí, starší byl nošen hodně a mamánek byl do 4 let neuvěřitelný a i teď (5,5) na mě hodně visí...mladší má 14 měsíců, prvních 8 byl nošen téměř nonstop (jinak řval) a i teď je nošený dost a zatím to vypadá, že bude věrnou kopií svého bratra ;)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    REONA: urcite, neda se to nijak prokazat. Je to jen muj pocit, plus nejaky ty knihy o kontkatnim rodicovstvi. Ale v situaci kotence (argumentovat nekomu kdo nechape k cemu je to matce) bych to takhle vysvetlila
    REONA
    REONA --- ---
    YMLADRIS: Aniž bych chtěla vyvolat flame, celkem mě Tvé tvrzení zaujalo - máš srovnání nosím x nenosím? Myslím to snažší pořízení s dítětem, či tu nezávislost...to jsou podle mě celkem neprokazatelné věci, respektive může to být dáno i věkem, přirozeným vývojem.

    Já tedy nechci abych tu vypadala jako oponent nošení, protože to určitě nejsem (i když vše půjčené, mám doma dva šátky a nosítko). Jen jsem zvědavá, jak co funguje jinde :)
    REONA
    REONA --- ---
    KOTENCE: Tohle zase říká můj manžel, že to dlouhodobě není dobré pro záda (nosiče). S tím já nemůžu moc polemizovat, prostě nevím. Pravda, než jsem si správně upravila nosítko (mám Beco), tak mě záda bolela, ale to bylo špatným nastavením popruhů. Ale on má na mysli spíš trvalé pozvolné změny, než bolest z důvodu špatného používání.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KOTENCE: co je dobre pro moje dite je dobre pro mne. Decko si tim nosenim vseobecne dobiji baterky, takze je celkove spokojenejsi a paradoxne nezavislejsi. Je s nim pro mne snazsi porizeni a to je pro mne jako matku ohromny bonus.
    ADD
    ADD --- ---
    YELENKA: My ji pouzivali snad az od roku a pul. Na dite nevidis, nemas s nim moc kontakt, dite by melo samo udrzovat rovnovahu. Krosna je fajn na deti, co chodi, ale nevydrzi jit cely den a ujit treba dvacet kilometru. Na celodenni noseni je satek/nositko. (I tak muzes dat dite na zada, ale je zpevnene, neklimba se tam - ale i tak bych to pred rokem nedelala.)
    YELENKA
    YELENKA --- ---
    IORETH: Mno jo..toho jsem se bala a zaroven si to i myslela.. :) proto tu korosnicka uz mesic sama opustene ceka.. zkusila jsem letmo do google obrazku tu nasi krosnu hodit a prekvapilo me kolik fotek s detma mnohem mladsima nez ta nase tam je.. Diky!
    IORETH
    IORETH --- ---
    YELENKA: Krosna na záda je až pro děti, které umí sedět. Nesedící mimina potřebují oporu zad a případně i hlavičky, takže šátek nebo nosítko. Krosna je spíš taková židlička, osobně bych ji používala, až když bude dítě opravdu zpevněné, až bude umět chodit. Naše děti od jisté doby přesedlaly na jízdu v nosítku vzadu a mladá se tam občas poponese i dnes, ve skoro třech letech :).
    YELENKA
    YELENKA --- ---
    Tak kdyz uz jsme u toho noseni.. Nase dite se nosi velice rano v satku i v nositku vepredu, nicmene jezdime hodne ven a na delsi vejlety, tak jsme zakoupili i "krosnicku" - nemuzu ale zaboha najit na jejich strankach pro jak stary je to deti. Bude ji 7 mesicu, je to v pohode? Jeste sama nesedi, ale jinak je akcni dost.. ptam se jak tatar, ale ja fakt nevim.. Diky!
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    REONA: Moje matka zas bere nošení jako dobré pro dítě, nikoliv pro matku. A taky nevim, co jí na to říct.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Kdysi dávno tu bylo moc pěkne video na kterém bylo miminko v procesu vývoje lezení ( nejdřív se jen vzpiralo a nakonec skoro behalo ) já si ho uložila, ale ztratila. Nemáte prosím někdo ten odkaz?
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    IORETH: Tak nějak. Já když jsem na to narazila na tom Facebooku, pochopila jsem to jako prostě sraz podobně smýšlejích rodičů s procházkou po městě a zakončený na hřišti. Proto jsem uvažovala o účasti a nalinkovala to tady, říkala jsem si, že bych třeba našla nové známé. Pak tam ovšem začaly řešit nějaké transparenty a letáčky a zvát tisk a to mě spolehlivě odradilo. Taky si myslím, že nošení jako takové žádnou extra propagaci nepotřebuje, že to jde, ví asi dneska aspoň z doslechu skoro každý a kdo by nosit chtěl, ten si o tom může najít dost informací. Když už něco propagovat, tak ergonomické nošení - stylem "pokud chcete nosit, dělejte to správně". A neškodila by nějaká osvěta mezi pediatry, ortopedy a fyzioterapeuty, aby si o problematice aspoň něco pořádně zjistili než začnou šířit moudra typu "dítě je v uzlíku příliš stlačeno" a "matky si neuvědomují, že dítě potřebuje volnost". Ale producírovat se po ulici s ironickými transparenty nepomůže ani jednomu, jenom to v lidech vytvoří další předsudek a škatulku pro určitou skupinu matek, která je přitom ve skutečnosti dost heterogenní. Toť můj názor.
    IORETH
    IORETH --- ---
    HABRENKA: Upřímně, já v tomto nejsem příznivec vůbec žádné kontroverze. Tohle je téma, které má na to, aby se mezi lidi dostalo prostým nekontrontačním způsobem tak, že to matky uvidí u nějaké známé nebo kamarádky a taky to zkusí. Nemám žádné statistiky, ale přijde mi, že nošení dětí se velmi dobře ujímá i samo. Je toho plnej net, takže matky, které internet používají, se k tomu dostanou i bez hysterické propagace.
    KATIA
    KATIA --- ---
    TAPINA: tak hlavně větší dítě chce různě popojít, zkoumat, nástup a výstup z kočárku mi přijde rychlejší než z nosítka. ale je to prostě exemplář od exempláře. kampaň nosnic je teda i mě spíš nesympatická... podle mě je to fakt degradující pojmenování, vtip v tom moc neshledávám.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    IORETH: to mi prijde prast jak uhod, a zrovna tohle je dost pouzivane... deti, co placou v kocarku jsou chudaci a kdyby je matka nosila v satku, urcite biud vsuchni spokojeni a na svete zavladne mir...
    proste je to podle mne prehnany a stavi se to do opozice uplne zbytecne s pak se to hroti a hovno z toho... vicemene je nejvic slyset matka nosnice proti matce mimibazar, jako kdyby nebylo nic mezi...
    IORETH
    IORETH --- ---
    YMLADRIS: Já neříkám, že bych to ta udělala, jen chci říct, že kontroverze se dá namířit i jinam :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    IORETH: "decko v kocare trpi" - to mi prijde jak snizit se na uroven tech komentaru typu "decko se v satku dusi". rekla bych si ze to jsou agresivni blbky

    tak zjevne to kazdy vnima jinak :)
    IORETH
    IORETH --- ---
    YMLADRIS: Já rozhodně nejsem cílová skupina, ale jak fotka, tak text (který, pravda, nosnice přímo ovlivnit nemohly) mi přijde dost odpudivý. Kdybych teď nosila děti po Brně, skoro bych se za to styděla a na každém rohu bych očekávala poznámky o nosnicích. Já tedy nejsem odborník na mediální komunikaci, ale když už kontroverze a šokování, tak jinak, než útokem na sebe sama. Já nevím, třeba "Proč vaše miminko v kočárku pláče?", nebo rovnou "Vaše miminko v kočárku trpí", případně pozitivnější "S dítětem do šaliny ve špičce? - Ano, s šátkem!".
    Čtenost je fajn, ale důležité je myslet na to, CO si ty lidi vlastně přečtou.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    YMLADRIS: ale to, kolik to lidí si to přečte, je jedna věc, druhou je vliv na jejich smýšlení. A tady si teda zamýšleným efektem jistá nejsem - pokud jím má být třeba změna negativních názorů na nošení v běžné veřejnosti.
    RENNFRI
    RENNFRI --- ---
    REONA: tak já na brusle nechodím takže to mi nechybí, když byl malej menší a spal mi venku ochotně v MAnduce tak nebyl problém i půldenní atp. výlet, teď mi venku vesmě nespí jelikož ho všechno zajímá, takže jsem stejně omezená tím, abych byla na jeho spaní doma a chodíme 2-3x denně na hodinu až 2 cca, taky teď teda chodíme hodně na hřiště za barák, kde se unaví, procházky už na to nejsou dostatečné, těma se unaví tak akorát matka ;-)
    a kočár vesměs fakt nepotřebuju protože malý nákup netáhnu nijak z daleka a velké nákupy berem autem

    INUSHKA: "se spícím dítětem v kočárku na oběd" jsi mě fakt pobavila :-) malý mi v kočáru spal dycky max. půl hodiny a i to jsem musela usilovně drncat, o tom že bych si někde sedla jsem si mohla nechat zdát (nemluvě o tom, že stačili hovořící kolejdoucí a mimino bylo rázem vzhůru) :-D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    IORETH: diky za uvahu, vybudila ve mne ruzne filosofovani. Pokud na tebe to jejich sdeleni pusobi odpudive, je to proste realna pravda. Ale to s tim zcea zvoranym marketingem si nejsem jista. Zaprve, v dnesni attention economy si nikdo neprecte clanek "Noseni dite pravdepodobne prospiva", ale "Jsem nosnice" si precte radove vic lidi. Proste tak to je. Zadruhe, podle mne v Brne neni zadna matka maleho ditete, ktera by jeste nevidela noseni v satku. To, co matky s kocarama zastavuje, je spis odsouzeni okoli ("Jses snad klokan??!" "To decko se tam dusi!!" a taky, ze "Vedci zjistili, ze..." (viz konec toho nize prilozeneho clanku). Takze kdyz vidi pruvod nosnic, muze ji to dodat odvahu - ano, tyhlety zeny taky poslouchaji ze jsou dementni nosnice a lesany, ale kaslou na to a delaji to jak to citi - nosi. Cili mozna bych to mohla taky zkusit.
    Tj., mozna je to marketing pro jinou cilovou skupinu nez ty myslis :-)



    Obecne muj soukromy postoj je, ze bych uvitala vice kontaktnich zen, ktere ale nejsou zaroven implicitne antisystemove (vymezujici se proti civilizacnim vymozenostem ale i nutnostem, prilis anarchisticke), nebo antisystem imo vyleva vanicku s deckem. Ale zrejme je to holt v tupem prostredi fakt tezky, byt kontaktni matka a delat si veci po svem. Ja mam stesti ze jsem cely svuj zivot "magor, proste ona je cvok no" takze jsem obrnena proti namitkam starsi generace resp oni si ani moc uz nedovoli, ale stejne je to takove blbe trochu. Ale cizi lidi zrovna na noseni reaguji velmi pozitivne, muz nosi hodne a rika tomu socialni lubrikant, vybavuje se s nim kazdy nad 50 let
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Od takového roku a čtvrt výš jsem začala preferovat kočárek i na výlety do lesa. Jednodušeji se veze dítě v kočáru po slušných lesních cestách a v krátkých méně schůdných úsecích se nechá pár metrů vyšlápnout pěšky, zatímco matka přesmýká prázdný kočár, než táhnout 12 - 13 kg celou dobu na zádech a ještě mít někde svačinu a pití. Překlopilo se to druhým rokem, kdy už zase potomek naopak většinu cesty ujde a do nosítka se bere jen když už nechce nebo hodlám podniknout rychlejší přesun (naposled přes stometrovou louku, kde v hicu není stín).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam