• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KOTENCE: to je zvlastni, prvniho syna jsem mela v manduce od nejakych 4 tydnu, kdy teda hlavicku sam nedrzel ani omylem a manduca ji delala skvelou oporu..u mladsiho taky nebyl problem, i ted (v roce a pul) kdyz zdrimne, tak ma v manduce pro hlavu dostatek opory..
    a kabelku (jak malou tak i velkou) nosim na rameni a s manducou si neprekazi..dokonce muzu mit na rameni i tasku s nakupem a no problem :-)
    RYNA: satek muzu, v pripade zajmu, dlouhodobe zapujcit
    GLOBALISTA
    GLOBALISTA --- ---
    Tak když už se tu o tom bavíte... Syna jsem nosila v nosítku s vložkou (Beco) od dvou měsíců. Čekám druhé, rozdíl by měl být 23 měsíců, a říkala jsem si, že by možná bylo praktické novorozeně uvázat do šátku. Můžete mi poradit konkrétní druh šátku, případně "něco jako šátek", s čím máte dobré zkušenosti? Aby to bylo vhodné pro novorozeně, třeba i pod 3 kg.
    BARRUSHE
    BARRUSHE --- ---
    RYNA: My jsme s mužem ze začátku nosili v šátku a tak v tom třetím měsíci přešli na manducu a spokojenost. Ten šátek mě osobně přišel na malý mimino lepší. Dcera tam byla hezky schoulená v kolíbce a spokojená, ale nějak nás to vázání štvalo a bylo mi v něm taky dost teplo. Pak když vyrostla, tak mi naopak přišla lepší manduca, praktičtější a rychlejší na zapínání. Chce to vyzkoušet ;-)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    RYBKA: kocour, tos mě pobavila :-))))))))
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    Taky hlasuju za šátek na malý mimi a nosítko pro odrostlejší dítko.
    Jinak šátek jsem se učila vázat podle youtubu, s břichem, a strkala jsem si do něj kocoura :-) Správný posez dítěte si tím člověk neozkouší, ale aspoň zjistí, kam kdy kterej cíp šátku strčit.
    RYNA
    RYNA --- ---
    asi to tedy dle vašich rad vidím nejdříve na šátek a mezitím šetřit na nosítko, půjdu ozkoušet různé typy do Brány k dětem. těch informací a také věcí k pořizování je zkrátka při prvním těhotenství trochu hodně, tak se snažím postupně dávkovat. aby se z toho taky člověk nezbláznil :)
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    RYNA: my u prvniho jen satek, u druheho do pul roku satek a pak jsme koupili manduku. Za me nejlepsi oboje, treba se najde nejaky ochotny prarodic, ktery prispeje. Do zacatku bych hlasovala za satek.
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    RYNA: Šla jsem se sedm týndů starým miminkem na kurz šátkování do Brány k dětem a odešla jsem s manducou :)
    V šátku prcek být nechtěl, ani s lektorkou se nám ho tam nepodařilo uvázat a uklidnit a já jsem šátek shledala jako nepraktický, pro mě, nejsem zrovna zručná. V manduce se uklidnil v podstatě hned.

    Nemáš nějakou kamarádku, která by ti šátek půjčila? V Bráně k dětem nosítka půjčují, já jsem to taky udělala tak, že jsem si manducu půjčila (složíš kauci) a máš asi měsíc na vyzkoušení a když to nepůjde, tak to vrátíš a nechaj si nějakou stovku jako poplatek...

    A tady půjčují šátky i nosítka - Hostivice
    Nošení dětí, cestování : MLADATKO.cz, ...potřeby pro nejmenší
    http://www.mladatko.cz/p-u-j-c-o-v-n-a-noseni-deti-cestovani-c-81_85.html

    Já jsem taky nosila a nosím, protože je to pohodlné, tahat se s kočárem do autobusu a do metra a cítím se spíš jako líná matka - uspím dítě v manduce a sedím u kompu a koukám na film :)
    LYDI
    LYDI --- ---
    RYNA: ja kojeni moc nedala. ale kdyz sem mela elasticky (fakt jen n zacatku) tak sem ji z toh vyndala a dala zpatky bez samotnemu vazani satku...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    RYNA: Ja mam satek a manducu. Kdybych mela vybrat jen jedno, tak radsi satek. Pro me jsou velka nevyhoda manducy ty tlusty popruhy, pres ktery nejde nosit batoh ani taska na rameno. A taky rucicky tam jsou tak divne schovany/neschovany mezi tema popruhama, nejde poradne zajistit hlavicka... takze manducu nosim, kdyz potrebuju vybehnout z auta do kramu, a vozim ji pro jistotu v kocaru. Satek naopak pouzivam casto do mesta i na vylety do prirody, pro me mnohem pohodlnejsi, hezci a variabilnejsi.
    MALKE
    MALKE --- ---
    RYNA: Měla jsem obojí - pro první dítě šátek a až mnohem později nosítko, druhé mohlo mít obojí.

    Stejně jako YMLADRIS - pro novorozence je šátek ideální (navíc tři ze zkoumaných tří exemplářů v manduce řvaly i s novorozeneckou vložkou - u dvou dětí netuším, jak to dopadlo, neb nebyly moje, můj syn byl uvázán do šátku a řev přestal), přizpůsobíš ho. Naopak pro větší dítě je praktičtější nosítko, zacvakneš a jdeš, dítě se už mele, když ho zandaváš do šátku, je to pracné - s nosítkem se dá jednoduše vyhovět i potřebě batolete "hurá na zem! hurá k matce! hurá na zem! atd. ad nauseam", šátek by se musel furt upravovat, manducu jsem prostě jenom vycvakla a přehodila si ji na bok, aby mě nebouchala do kolen:c)

    (Ohledně kojení neporadím, krmila jsem flaškou; vázat jsem se naučila podle youtube, přišlo mi to být dostačující.)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    RYNA: mam šátek (didimos a ellevill - preferují, je prijemnejsi) a nositko marsupi, šátek je prima na delší chození, třeba do lesa na houby (kojila jsem na pařezu a manžel luxoval borůvčí kolem) ted v zimě víc používám nositko, nechce se mi umyvat kočárek, ani vytirat šátkem kojící koutky a když v něm uspim tak se mladé snadněji předává do postylky,
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    RYNA: Já jsem si před porodem pořídila Beco a doufala, že budu mít nosící dítě. Syn se nosil rád, ale vyloženě to nevyžadoval. Když mu bylo půl roku pořídila jsem si šátek abych ho taky měla a vyzkoušela. No, nosítko mě osobně přijde praktičtější. Ale chce to vyzkoušet co ti bude sedět. Stejně jako ti každý doporučí jiné nostíko, tak se budu lišit názory na to jestli je lepší nosítko nebo šátek. Chce to prostě zkusit. Ideálně s dítětem, nebo pokud ještě nemáš bríško tak si zajdi do Brány a vyzkoušej si namotání šátku a různá nosítka. Ani nemusíš jít na kurz, tohle by měly zvládnout v rámci předvedení zboží v běžné pracovní době.
    Je fakt, že je to drahé, ale šátky i nosítka se dají pořídit různě po bazarech. Navíc to není jednorázová záležitost. Syna jsem nosila do dvou let (pak už mi to bylo vzhledem k těhotenství nepohodlné.
    RYNA
    RYNA --- ---
    WRNQ: to Kibi vypadá fakt dobře!
    RYNA
    RYNA --- ---
    Děkuju moc za vaše zkušenosti. Nejradši bych zkusila obojí a vyzkoumala, co bude víc vyhovovat mně i miminu. Teď jenom kdyby to všechno nebylo tak drahé!
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    RYNA: Mně se taky nošení v šátku vždy líbilo a líbí, ale v praxi? Dcera se nosit nechtěla (jako mimino). Užila jsem až později když byla dcera větší na výlety nosítko (měla jsem Beco a Bluebear, obě super).
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RYNA: satek ma vyhodu ze zvlada i novorozence, tj ty prvni mesice kdy dite (idealne) furt spi, tak muzes navazat a v zasade si delat co chces (prochazka...) coz te muze hodne tesit. Nositko je zas lepsi jak je dite vetsi, ze jenom dite nacvaknes vycvaknes a neresis namotavani... ale vetsina se hodi az dite drzi hlavicku (jsou i vyjimky)
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    RYNA: Jestli nosit chceš, tak ho nosit budeš:) Já si teda malovala, jak budu nosit v šátku a praxe ukázala, že bych se na tom čtyřmetrovým kusu látky radši oběsila, než se šmodrchala s šátkem. S Manducou jsem spokojená, ale doporučuju vyzkoušet! Zajdi do Brány, vezmi to na sebe. Hodně lidí si chválí Kibi
    ALI_EN
    ALI_EN --- ---
    ANNAWA: to mame stejne. taky jedu intuitivne, obcas si teda neco prectu, ale spis se ridim tim, jak co citim, pripadne se vyhejbam tomu, co se mi u druhejch nelibi. Beru to tak, ze jsem opice a jak to asi tak opice delaj :) bez nejaky snahy si to pokud mozno co nejvic ulehcit a zbavit se nejaky odpovednosti. resp nemam potrebu toho ulehcovani, nechapu, ze nekomu prijde starani o dite jako pritez.
    MEDVED007: za nejak vyrazne alternativni se rozhodne nepovazuju, kazdopadne ten termin pouzivam spis obecne pro asi nas vsechny tady, aniz bych tomu prikladala nejaky zaprisahly slunickovstvi.. i kdyz mozna by v pravym slova smyslu mely bejt alternativni ty matky, ktery se ty odpovednosti za vychovu ditete snazej zbavit.
    RYNA
    RYNA --- ---
    Já bych se ráda zeptala na vaše zkušenosti s nošením šátek vs. nosítko (manduca atd.). Čekám dítě v létě a tak o tom teď hodně přemýšlím. Nošení v šátku se mi vždycky hrozně líbilo a ráda bych sama nosila, není to ale v běžném provozu nepraktické? Je potřeba při každém kojení odvazovat a znovu přivazovat?
    Nebyla jste některá na kurzu vázání šátků v A centru nebo v Bráně k dětem? Stálo to za to?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam