• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    KOTENCE: Omotanim satku, co nosim na krku, přes celé dítě, ať má ruce aspoň pod něčím. Ale já i muž pořád nosíme velké šátky, takže na to máme materiál :-)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Ty jo, nohy a lytka melo v zime dite casto uplne ledovy, ale hrudnik v pohode, tak jsem to neresila. U novorozence mi doktorka rekla, ze maj mimina casto studeny koncetiny, at se ridim telickem.

    Jak resite dite, ktery usne v satku na zadech a ma ruce venku?
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    Kdyz on mel vecne chladny zada a lytka. Jinak svetrik nechavam rozeplej, na hrudi jsme casto oba mokri, ze nosim nahradni tricko a body, kdyz nekam jdeme (mudr...). Pod prsa soupu napul slozeny bambusovy kolecko do podprsenky. Uz je nepouzivam na chyceni mlika. A nastrihala jsem si obyc frote zinku. Ta je mensi (tenka) a dobre saje. Jinak mam curky az za paskem! :D
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    TEREZZ_: Tyjo, tak to ja taky jsem asi taky. Celou zimu oblekam do body+dupacky /overal, teple ponozky a nejake teple jeste capacky pletene nebo mam jedny oldschool kozene, cepicka je samozrejmost, ale pak davam jen satek a fleesovou dvojitou kapsu, co jsem si sila. Maly je vzdy uplen teply, casto jeste spoceny.. ale asi je to tim, ze oba topime jak radiatory. anebo jsem davala mikinu zaplou pres nej trochu a kabatek takovy lehci zaply pres oba.
    Coz je tedy taky muj dotaz, jestli nekdo nema zkusenost. Jsem potiva uz od mala (spocena halvicka po spani), Cyril to ma stejne :) a kdyz ho nosim v satku, tak se mi jeste vic poti prsa, nebo proste pod prsama, nemate nekdo tip na nejakou hodne savou podprsenku? Ani nemusi byt kojici. Mam dost velka prsa, a proste me to stve. Kdyz byl jeste malej, tak jsem si davala na hrudnik plinu, aby tam byla nejaka sava vsrtva, ale neni to ono. Nebo nejakou vychytavku? A prave pomalu prechazim ze satku na nositko (vybirame, zkousime), a to mam taky dojem, ze se v otm nebudu tak potit, jak v satku.. takze na leto ideal.
    LIDA_12
    LIDA_12 --- ---
    TEREZZ_: To jsem asi krkavčí matka, protože malý má teď v pěti týdnech oblečené jen body, overal, ponožky a teda čepku. Přes to teď v tom teple nosím jen manželovu softshelovou bundu. A dnes jsme byli mokří oba dva.
    TEREZZ_
    TEREZZ_ --- ---
    LIDA_12: Na puncochace a body dam teply pleteny svetr, pleteny fusky, botky na noseni, satek, malou bambudsovou deku a kapsu. Jedina varianta, kdy ma teply zada i lejtka. A cepku, to je jasny. Kuklu a lehci pletenou. Kdyz usne a je zima velika, prevelika, dam mu na hlavu kapucu z kapsy. :) Ted jsem s oteplenim ubrala mikcu pod svetr a navleky.
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    DISIMA: Ja mam satek i nositko a syna jsem nosila vic v nositku. Ale je fakt, ze satek jsem si porizovala az pozdeji a spis ze zvedavosti.
    Chce to hlavne nositko vyzkouset, aby vam bylo pohodlne obema.
    DISIMA
    DISIMA --- ---
    DALEEN: presne jak pises, vubec ergo neni, nejak me to nenapadlo predtim moc zkoumat, od te znacky uz par veci mame a jsem s nimi moc spokojena, nenapadlo me, ze nositko maji k nicemu. Do satku jsem maleho zacala davat nahodou, jako pokus v ramci kurzu manipulace a bavi ho to, od te doby se uklidnil i kdyz ho mam jen v naruci nebo na me lezi, uz zase na me i usina, coz uz tak dva mesice nedelal, je to hodne zive mimco a obcas ho uklidnit je docela prace. Zkusim jeden z kurzu co tu holky psaly a zkusim i ruzna ergo nositka a uvidim co nam bude vyhovovat, rada bych zacala vic nosit a i pritele to zacina zajimat:)
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    DISIMA: Docela chápu, že je malý radši v šátku než v nosítku Stokke. Podle obrázku nevypadá jako ergonomické. Doporučovala bych zbavit se ho (prodat) a pořídit si nějaké lepší (Manduca, Beco, Ergo, KiBi,....). V ergonomických nosítkách je dítě ve stejné nebo dost podobné pozici jako v šátku, nemusíš vázat a pro muže to bude asi schůdnější než šátek :)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    DISIMA: Kurzy pořádá také letenské "Dítě v šátku" http://www.ditevsatku.cz/kurzy. Je to zároveň obchod, takže nákup je tam možný též, jako v Bráně k dětem.
    Já osobně jsem prošla kurzem cca měsíc před porodem, pak "trénovala" s medvědem, ale když se syn narodil bylo to samozřejmě něco úplně jinýho. Jenže, vzhledem k tomu, že nemám kočár, jsem prostě nosit musela.
    Dovypilovala jsem detaily, jako utahování, (doteď jsem výlučně nosila kříž s kapsou uvnitř) dle you tube. Teď jsem se naučila batoh - podle brožury od Didymos šátku.
    Jde o to, jak si věříš... Já právě zjišťuju, že si možná ještě nějakej kurz nebo konzultaci dám, páč si nejsem v některých věcech úplně jistá, zda to mám dobře utažený, zda podsazení stačí, apod...
    Synovi je 5 měsíců, dobře prospívá, nošení má čím dál tím víc rád (mám pocit), takže mě to motivuje, ale chci být cajk i já - psychicky i fyzicky. Každej večer mě bolí celý tělo ;)
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    DISIMA: já jsem na tyhle věci trochu trdlo a podle knížky nebo youtube jsem to prostě nezvládla a hlavně malej v tom řval, kroutil se, než jsem to uvázala. proto jsem se přihlásila na kurz.
    potřebuju, aby mi někdo naživo řekl - jo dobrý, takhle to utahuj, máš to moc utažený, málo utažený, dítě je moc vysoko, nízko, takhle si zničíš záda...

    no a s paní odbornicí jsme nakonec vykoumaly, že mě šátek stresuje, protože si nejsem jistá a malej v něm stejně řval. vzali jsme nosítko, cvak cvak a dítě i já spokojení.

    Na Bráně k dětem je dobrý to, že si tam pak na konci kurzu můžeš vlastně zkusit všechny možný druhy šátků a nosítek a prostě vybrat to nejlepší pro vás.
    DISIMA
    DISIMA --- ---
    RACHEL: díky moc, kouknu na to, chtěla jsem něco už vyzkoušeného. Já nosítko taky koupila, v obchodě nás zaujalo jako úplné laiky Stokke, líbilo se i přítelovi, že by rád nosil, ale na šátek se tváří divně. Jenže našemu maličkému se v něm moc nelíbí a pak jsem hledala nějaké recenze a zjistila jsem, že to asi není uplně to pravé ořechové, tak je ve skříni :(
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    DISIMA: já jsem byla v Bráně k dětem, paní moc milá, ochotná, fakt se mi věnovala s úvazem a nakonec jsme se shodly, že šátek ne a koupila jsem nosítko :)
    DISIMA
    DISIMA --- ---
    Nema nekdo zkusenost s nejakymi kurzy vazani satku v Praze? s neduverou jsem poridila satek a malemu se to vazne moc libi, jen si chci byt iista, ze to delam spravne. Nekdy kdyz jdeme delsi cestu tak se mu to prestava libit tak bych se to rada naucila poradne
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    ANUTA: Knížku mám doma a musím říct, že se mi líbí. Obecně. Souhlasím s tím, že s miminkem se má správně manipulovat a netahat ho jak kočka koťata. ALE Brala bych to jako inspiraci. Ona má zbytečně radikální názory na spoustu věcí. A v praxi mi to pak přijde neproveditelné. Pokud budeš mít šátek správně a pevně uvázaný, nebo budeš mít dobré ergonomické nosítko, opravdu nehrozí, že bys dítěti nějak ublížila :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SEBIEN: ještě doplním video (také odkaz od lektorky), kde je dobře vidět to dotahování
    Wickelkreuztrage
    https://www.youtube.com/watch?v=GqBSCULoiww&feature=youtu.be
    ANUTA
    ANUTA --- ---
    SEBIEN:
    YMLADRIS:
    RYBKA:
    Díky moc!!! Já tušila, že to bude hlavně o správném uvázání a opoře v šátku - ale asi jsem potřebovala ještě od někoho dalšího slyšet, že je možno vzepřít se Knize:).. Začnu sbírat odvahu a podívám se po návodech..
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    ANUTA: tady jeden článek o nošení vertikálně a jeden článek s fintama, jak dobře dítě zajistit, aby se nehroutilo, včetně hlavičky, co jsem dostala od lektory po kurzu a používala a neměla jsem problém, aby dítě drželo jak má a bylo to komfortní
    V bavlnce: Biologické předpoklady nošení dětí aneb proč je přirozené nosit děti vertikálně
    http://vbavlnce.blogspot.cz/2013/06/biologicke-predpoklady-noseni-deti-aneb.html
    V bavlnce: Aby se v šátku nehroutilo - tři finty
    http://vbavlnce.blogspot.cz/2012/10/aby-se-v-satku-nehroutilo-tri-finty.html
    RYBKA
    RYBKA --- ---
    ANUTA: Když je dítě v šátku uvázané správně, má páteř dokulata a hlavu (pokud ji ještě nedrží) opřenou o hrudník nosiče a fixovanou šátkem, takže její váhu nenese. Většina těch úplných mrňat v šátku stejně spí a hlavu se ani zvedat nesnaží. Samozřejmě je nutné občas dítě z šátku vyndat a třeba přebalit a pak není problém nechat ho prokopat a poválet i na bříšku, aby zádové svaly posilovalo :-) A jestli i tak váháš, můžeš pro začátek zkusit úvazy do kolíbky, kdy je dítě v šátku ubytovaný v klubíčku.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    BALAENA: Jo, zejména, když má pokaděný zadek.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    YMLADRIS: Kiedroňová - to je ta, jak by dítě držela v klubíčku nejradši ještě na střední škole?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam