• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    KATIA
    KATIA --- ---
    a dodám, že dokonce adidas má jeden konkrétní
    docela slušný typ tenisek- měkké, široká špička a pružná podrazka. A sandály máme měkké od nike. Pro ty, co treba nemají k dispozici specializovaný obchod....
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    v brne se poradaji osahavacky barefoot bot (Alca Peterkova), nevim jak v praze
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    Potvrzuju, že ty nejmenší od LBL jsou perfektní, škoda, že je nedělají i větší (syn začal na jaře rovnou v té největší velikosti), takže jsem teď kupovala dvoje z řady squeaky (neboj, jde vyměnit ventilek, takže nemusí nutně pískat :D ) a vidím rozdíl i v nich. Ty s béžovou podrážkou jsou docela ohebné (jak napříč, tak i podélně), když si zkusím je nazout na ruku a přitlačit, tak povrch docela cítit je (i když oproti řadě baby to je horší), ale ty s černou podrážkou jsou fakt jak přeskáče, ta podrážka je tak tuhá, že při ohnutí vypadá, že se zlomí.
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    MALA_MISIA: My jedeme od začátku v barefoot, teď v létě chodíme hodně úplně bosé (i venku). Kotníkové boty a pevná podrážka mi připadají kontraproduktivní a vždycky na hřištích tajně trpím za ty děti, které šmatlají v pevných botičkách, které jim ani nedovolí ohnout prsty a pořádně nohu při odrazu odvalit, místo toho ji zvedají celou jak v lyžákách.
    Osobně bych na léto koupila nějaké odolnější kožené capáčky nebo ponožko-boty Attipas, ve vedrech nechala úplně bosky. Předpokládám, že zatím stejně ujde jenom pár kroků a v mokru a zimě ho budeš mít v kočárku. Na podzim pak můžeš pořídit nějaké barefoot botky, to už bude větší a v chůzi jistější. (I když taky to není jisté, M. se začala s oporou stavět asi v sedmi měsících, do prostoru bez opory se odvážila přesně v roce.)
    A dětské barefoot boty dělá víc značek než Vivo, některé jsou i o dost levnější. Namátkou Livie&Luca, Kidofit, ZeazooKids, Jack&Lily, Skeanie, na pomezí je Little Blue Lamb (řada Baby pro nejmenší, která by vám mohla velikostně sednout, barefot je, ty další už jsou trochu tužší a nemají úplně nulový sklon)... Ne všechno se prodává v ČR, ale většinou není problém objednat ze zahraničí. Jestli máš Facebook, koukni do skupiny "Barefoot (nejen) pro děti", najdeš tam spoustu doporučení, odkazů, recenzí, je tam i prodejní album dětských i dospěláckých bot a občas se dělají hromadné objednávky z nějakého zahramičního e-shopu.
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    TORUVIEL: Skvěle, díky za tip. Doufala jsem, že se ozveš právě ty, protože jsem měla nějak v povědomí, že barefoot jedeš :).. Dík.
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    jako se vším - najdete tu zastánce toho i toho, jak to chcete, si budete muset vybrat samy. Kamarádka fyzioterapeutka třeba říká, že doma na rovině pevnou podrážku a třeba i kotník, na ven naboso. Moje dítě v roce a půl ještě nemělo klasický pevný boty - na doma capáčky, na ven Little Blue Lamb. A to nejsem žádná přesvědčená barefoot přívrženka. Vlastně jsem o barefoot slyšela útržkovitě až tady v souvislosti s dětma. Znám obecně ty argumenty pro a proti, ale beru to spíš intuitivně, nějak se mi příčí na tu nožku dávat něco tvrdýho.
    Teda, má dvoje klasický boty, zděděný, občas si je vyžádá, protože v nich může dupat :-), takže zná obojí, ale většinu času je v měkkých a doma ted čím dál častěji sama sundává i ponožky a chce být opravdu bosá :-)
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MALA_MISIA: Určitě v tom sama nejsi. Už se v tomhle tématu hrabu pár let, potkala jsem spoustu zajímavých lidí, konzultovala svoje nohy s pár fyzioterapeuty, kteří rozumí konceptu "barefoot", sleduju vývoj svých nohou od doby, co jsem na tohle přešla a vidím tam velký pokrok (zmizely bolesti kolen, zvětšila se hybnost chodidel, prstů, nohy se pomalu ale jistě napravují, původně byly ve vnitřní rotaci- tzn. kolena k sobě) a dává mi to prostě smysl :-) Taky sleduju svou dceru (3,5) a zatím se mi zdá její vývoj v pořádku. Doporučuju na facebooku (pokud se tam vyskytuješ) je skupina "barefoot ( nejen ) pro děti", která má už nějak ke 3tis členů, vyskytují se tam i nějací fyzioterapeutové, řeší se tam všechno možný ohledně barefoot bot a chůze naboso. Je tam i hodně žen s dětmi. Dají se tam sehnat i boty z druhé ruky.
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    TORUVIEL: jo mi to přijde, že to je lepší, zvlášť když jsem koukala, jak je podrážka u těch pidibotiček tvrdá a neohebná
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    TORUVIEL: Supr, presne takove jsou moje predstavy o tom, co je prospesne a co ne. Sama to vnimam u sebe, ze od te doby co nosim bose boty, tak moje problemy s kotniky uplne ustaly (na dvakrat vyvtrnutne, velmi casto recidiva) a stejne jsem premyslela o diteti. Jen jsem se chtela ujistit, ze v tom premysleni nejsem sama.. diky. Ty capacky mi prijdou obcas na hrubsi povrch skvele a jak je to vrstva kuze, tak se dobre prizpusobi nozce. Diky za podporu!
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    BILAKOBRA: Tak lidí s tímto názorem je spousta (a zřejmě se s tím budeš setkávat často). Pak je zas druhý kemp, lidi, co nechávají noze volnost se vyvíjet přirozeně, aby mohla dostávat dostatek stimulace od nerovného terénu, aby nebyla zavřena v nepohyblivé botě a mohla přirozeně reagovat, přizpůsobovat se, "uchopovat" terén, zpevňovat se, aby se mohly budovat zdravé pohybové návyky. Při studiu na fakultě tělesné výchovy jsme se o tom bavili a přednášející fyzioterapeutka nám to doporučovala i pro děti, a též doporučovala chodit naboso i doma na rovném povrchu. Pořád lepší, když je noha volná, než když je uzavřena v bačkůrce s tvrdou podrážkou jako v sádře. Však víte, že děti si i doma ten terén zbudují, pořád všude lezou atd., noha rozhodně nezahálí :-)
    ADD
    ADD --- ---
    ADD: Resp. u prvního mě hlídací kamarádka donutila nějaké boty pořídit (ve chvíli, kdy byl synovi tak rok) a jestli jsem je už neprodala, jsou nepoužité v krabici věcí na prodej - ani první, ani druhý syn odmítli na učení se chodit mít něco na nohou.
    ADD
    ADD --- ---
    MALA_MISIA: Boty jsem kupovala, až když dítě opravdu chodilo po ulici. Na ťapání okolo kočárku na hřišti jsem obětovala nějaký ponožky, vyšlo to o o dost levněji než botičky a dítěti to bylo příjemnější.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    MALA_MISIA: Dle mého pevné kotníkové nejsou třeba (zvlášťo pokud se teprve staví). Noha se musí zpevnit sama, zevnitř. Jakákoliv opora zvenku je spíše kontraproduktivní, je to stejné jako u klenby. Tyhle opory bych volila jen v případě nějakých již existujících zdravotních problémů, jako DOČASNOU oporu v průběhu rehabilitace. Dítěti bych poskytla co nejvíce možnosti chodit naboso, pokud to nebude možné, tak v capáčcích. Začínajícímu chodci to bohatě stačí. Boty bych pořídila až na podzim, až se ochladí (ona taky do té doby asi dítěti i vyroste noha).
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    to by mne také zajímalo, malému jsme zatím pořídili capáčky, ale taky mne teď kamarádka přesvědčovala, že je nutné mít pevnou botu na nožičku
    MALA_MISIA
    MALA_MISIA --- ---
    Zdravím vespolek. Tak se mi osmiměsiční dítě začalo stavět a řeším boty.. Já i muž chodíme v vivabarefootech, anebo rovnou bosí, vím, že jejich značka dělá dětské (to mi přijde ale na rychlost růstu dětské nohy zcela zbytečné a drahé), tak řeším, jak to teda ale je s tou ne úplně pevnou nožkou dětskou a kotníčkem.. já myslela, že bych zatím pořídíla nějaké capáčky a tak nějak v nich přežila s prckem léto, máma a prodavačka v obchodě hodně propagujou pevnou obuv i na kotníček.. jak jste to řešily ? je tu někdo, kdo nepropaguje pevnou podrážku u batolat? díky
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    SUCUBIS: Já právě mám ten Gusljonok nový a obsahuje ještě více lnu, tak asi Agáta by byla s těmi, tuším, 30% měkčí... Takže ho teď vánočkuju, když nosím, tak jen v něm... ale je zajímavé, že v batohu na zádech mi ta jeho pevnost nevadí, naopak je mi příjemný, ale na břiše v KsK je brutálně nepohodlný (mám druhý šátek 100% bavlna a v tom je zase na zádech po chvíli váha znát a na delší dobu to s 11kg dítětem moc nejde, ale na břiše syna vůbec necítím)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    SUCUBIS: tak jsem pátrala a prý, cituji "je to bavlna,
    taková ta uprava jako dělá Sanubabu
    na ty nasr... kalhoty "
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    FRENNET: me to caboo co jsem mela uz kolem 6kg tak se provesoval a caboo muselo z domu, jjinak do te doby bylo super

    VERCASKOCKAMA: ja ho koupila uz zanoseny, vaze se dobre a nereze, jen se to vazani musim jeste poradne naucit :D ale uplne novy je prej sileny prkno, proto me novej nedoporucily a pomohli mi sehnat uz zanoseny
    https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/...275310_n.jpg?oh=4a52410c826032cff4a57dcca039aff1&oe=5632B191
    VERCASKOCKAMA
    VERCASKOCKAMA --- ---
    SUCUBIS: Jaká je lněná Agáta? Uvažovala jsem o ní, nakonec jsem ale šla do šátku Gusljonok 50% len a 50% bavlna (od Kokonu). Neřeže do ramen? Jak se utahuje? Je to v nezanošeném stavu hodně tuhé prkno? (zajímalo by mě pro porovnání :) )
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    SUCUBIS: no ja jsem si poridila Vatanai Maruyama a mam jeste ten caboo. V tom Vatanai ted nosim furt, ale sousedka rikala, ze na tezsi dite to uz neni. Ten caboo przy je do 15kg, ale nevim nevim. V tom chci zacit nosit az udrzi hlavu, protoze jinak mi to furt nijak na vertikalu nevychazi a na kolibku uz je velka.
    Sakra! A co podle vzoru?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam