• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    KYTI: je v topu, vsechno puvodni prislusenstvi, pouzity parkrat
    Za 5000, do you need to know more? :)
    Vyzvednuti petrohradska vrsovice
    KYTI
    KYTI --- ---
    KRYSTOFK: tell me more :)
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    Yo, mam ve studiu navic Epson V600, v topu, původní držáky, použitý párkrát, no time to scan :)
    chcete někdo?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    plus teda prefocovanim sem vytahl slusny vysledky z dost spatne volanejch diaku, navic multipass se dela jednoduse a slozeni pomoci medianu odstrani sum
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    OT_: no jako vyresi ti to pravouhlost a rovnomernou ostrost...
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    OT_: Vypadá to na ideální řešení. Nový sf skener se mi už kupovat nechce. Takže dobrý makráč a je vyřešeno:) Zkoušel jsem to padesátkou + makrokonvertor. Nebylo to špatný, ale.. A nakonec i tmavší čb negativy to zvládalo líp, než klasický skener. Díky za info.
    OT_
    OT_ --- ---
    MURHAAYA: Zase s tou paralelní rovinou se to podle mě nemusí přehánět, to se lehce spraví ve fotošopu (ten ukázkový snímek je právě ještě před korekcí).
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    plus to nemusi bejt systemovej makro objektiv, ale treba starsi manualni, zvlast na apsc a mensi, kde to bere stred to asi postaci. Mozna i nejaky reprodukcni sklo, mozna i nejakej zvetsovaci rodagon na mechu by mohl poslouzit.

    dulezity je udrzet paralelni roviny.

    na bw celkem v pohode, ale u barvy muze bejt boj vytunit si tu korekci negativu (nebo mit negative lab pro plugin).
    OT_
    OT_ --- ---
    ORORUN: Tak pokud už na to máš digitál a objektiv, tak bych řekl, že ano. Jak píšu, pořádný makroobjektiv je naprostá nutnost. A já ho sehnal nový za 5000 Kč, což je myslím krása (OM má pořád na nějakou cashback akci na Micro43 objektivy). Obyčejný objektiv s mezikroužky a podobná řešení jsou slepou uličkou (ale zase na web je to použitelné i tak).
    Pro mě je pak výhodou i to, že to pak upravuju v lightroomu, se kterým si rozumím rozhodně víc, než s jakýmkoliv skenovacím programem.
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    OT_: Zdá se mi to, nebo je to lepší než sken? Takže ušetřím hromadu mincí s čímkoli do raw + makro(?) paráda...
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    OT_: solidni!
    OT_
    OT_ --- ---
    Tady kdyžtak výsledek, jaký z toho leze:
    WeTransfer - Send Large Files & Share Photos Online - Up to 2GB Free
    https://we.tl/t-cSTolkNjxf
    OT_
    OT_ --- ---
    MURHAAYA: Zatím vodováhou. Při cloně 8 je to krásně ostré po celé ploše, a případné lehké nedostatky perspektivy doladím v Photoshopu.

    Největší nárust kvality je díky tomu dedikovanému makroobjektivu se zvětšením 1,25x. To je fakt úplně jiný zvuk než cokoliv, co jsem zkoušel předtím.

    A je to i relativně rychlé, jeden film (surových 12 políček, každé políčko složené ze šesti snímků) mám hotový odhadem tak za 20 minut. Akorát je to full time job, při skenování flatbedem jsem zvládal ještě multitaskingově sjíždět nyx a tak, tady to nehrozí:)
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    OT_: jak resis aby si mel objektiv paralelni k rovine filmu? ja to resim takovym life hackem a predelal jsem si stojan ze zvetsovaku na prefocovani 4x5 palců.

    na tu prosvetlovaci desku polozim ochranne plexi, objektiv polozim na to, fotak zaaretuju a pak s nim vyjedu ven. Zkousel sem ruzny vodovahy a posuvy stativovy hlavy, zrcatko... ale tohle davalo nejlepsi reseni
    OT_
    OT_ --- ---
    Tak jsem koupil v akci makroobjektiv a konečně mám celkem ultimátní skenovací rig na středoformát. Game changer,co se týče pohodlí, je tethering k notebooku (člověk se nemusí hrbit nad displejem foťáku) a automatický stitching fotek v lightroomu.
    Ondrej Tylcer on Instagram: "New medium format scanning rig. Tethered to computer! Nová skenovací sestava na střední formát, juch! #120 #mediumformat #shootfilmnotpeople"
    https://www.instagram.com/reel/Co9_pZdAz2I/?igshid=YmMyMTA2M2Y%3D
    MORVAGOR
    MORVAGOR --- ---
    MURHAAYA: Jak píšu, je to ten nativní nikoní Nikon Scan 4.0.3. Jedu do tiffu, ale ta korekce je asi složitější, jsem rád, že aspoň některé diáky to napraví.
    Vuescan bych musel koupit a četl jsem, že ten jejich ROC není tak dobrý, ale nezkoušel jsem.
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    MORVAGOR: a jakym softem to skenujes? ja mam ls5000, ale neskenoval sem vybledly diaky. Pouziv teda vuescan. Asi bych ale stejne skenoval do tiffu a udelal si nejakou barevnou korekci az v post processu, protoze mas kontrolu nad tim procesem
    MORVAGOR
    MORVAGOR --- ---
    Měl bych dotaz:
    Skenujete někdo starý diáky, co už ztratily zčásti barvu, s Nikon skenerem?
    Já teď jedu 40 let starý rodinný diáky na Nikon CoolScan IV ED (LS-40), pomocí Nikon Scan 4.0.3 (rozjet to pod Win 10 vyžadovalo určitou práci, ale nebyl to až takový problém) a objevuje se mi problém s Digital ROC, co ten software nabízí. Půlka diáků má barvy dost do modra, což ten Digital ROC dokáže skoro úplně vyřešit, ALE pro některé odbarvené diáky se ten checkbox na Digital ROC zdisabluje. Dělal jsem pokusy a z toho, že se to pro některé odbarvené diáky diáky děje vždycky a pro některé vždycky ne, i když je tam různě přehazuju, a zároveň se to pokaždé disabluje až po náhledu, myslím, že ten software zkusí spočítat barevnou úpravu a když se to nepovede dle očekávání, tak tu volbu zdisabluje, aby to nevypadalo blbě, že to ten skener nedokázal udělat.
    Stalo se vám něco podobného?
    Z toho vyplývá navazující otázka, pokud ano, podařilo se vám to nějak vyřešit v postprocesu?
    Přijde mi, že ty odbarvené diáky, co jdou a nejdou, nejsou zase tolik barevně odlišné, takže jsem si udělal tiffy pro variantu s i bez a možná by z toho šlo vyrobit nějaký preset (aspoň pro podobnou množinu diáků) a ten pak aplikovat, ale nikdy jsem to nedělal a nevím upřímně jak. Kdybyste věděli jak na to, ručičky bych políbal. :)
    Jelikož jsem trochu předčasně hodil flintu do žita při hledá tohohle skeneru (Stalo se vám někdy, že jste předělali nábytek v pokoji, skener někam pečlivě uklidili, aby se neztratil, pak ho po 8 měsicích nemohli najednou najít, důkladně prohledali celý byt 8x, sklep 3x a chatu 2x, abyste ho pak našli v krabici, kam byste ho nejspíš dali, prohledali jí asi 10x a zjistili, že tam celou dobu je, jen na něm leží krabice od něčeho jiného? Mně se to taky nestalo...) mám dokonce i Epson V600, ale na ten jsem zatím jen pár diáků zkoušel, protože je to flatbed a workflow bylo komplikovanější, než s Nikonem (strčit, kontrola náhledu,ořez, sken, vyndat) a ten tuhle funkci má taky, jen jsem to zatím nezkoušel.
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    MA747: s V 600 taky skenuju knihy a hodně dokumentů, ale i zvětšeniny:) Většinou to odnesli motory.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Je to celkem zajímavá otázka. V práci jsem utavil tři skenery a doma jeden, takže už je mi jasné, že skener není navždy. 10000 stran ti může hladce ukousnout třetinu životnosti, takže se neboj si říci o dost peněz.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam