• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MURHAAYASkenování a digitalizace filmů a fotografií (hlavně s Canonem 8800F aneb klub zoufalych uzivatelu)
    Který skener nyní poskytuje nejlepší poměr cena/výkon, vyplatí se stolní flatbed skenery? Zkušenosti a výsledky uživatelů těchto zařízení.
    rozbalit záhlaví
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    OT_: tenhle genialni napad sdovo kradu pro svuj skrinovy zvetsovak a ultra se stydim ze cumim na ebay na reprodukcni stoly ale tohle me nenapadlo, pritom clamps a ramenos mam doma muchos
    OT_
    OT_ --- ---
    Dámy a pánové, představuji vám Skånër. Tak dlouho jsem marně hledal nějaký levný a bytelný copy stojan na přefocování negativů až jsem si vymyslel tenhle rozebíratelný Ikea hack za pětistovku (399 Kč to největší kuchyňské prkýnko, co tam mají a za 100 Kč noha od stolu. Foťák k tomu bude připevněný přes tu Manfrotto Superclamp & stativovou hlavu (ta na fotce není, musím si pro ni ještě dojít do ateliéru):

XMEDA
    XMEDA --- ---
    OT_: Tak to mi nedelalo problem, beztak ty finalni upravy uz delam v ZPS.
    OT_
    OT_ --- ---
    XMEDA: To sice umí, jenže je to v podstatě nepoužitelné, protože pak jsou při maskování všechny slajdry naopak (když chceš zesvětlit, musíš ztmavovat atd.), takže z toho za chvilku člověk rodí ježky.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    JIKOO: Lightroom umi prevratit negativ tim, ze mu otocis krivku. Pak uz se jen doladi specifikum kazdyho negativu.
    OT_
    OT_ --- ---
    JIKOO: 1. složení políčka z dílčích snímků pomocí automatické Panorama merge funkce v Lightroom.

2. čb fotky vyexportuju a ve Photoshopu následně dávkově invertuju

3. import zpátky do Lightroomu, kde ladím kontrast, maskuju atd.

4. exportuju a následně ve Photoshopu retušuju a hotovo:)

U barvy se liší bod 2: barvu invertuju rovnou v Lightroomu pomocí pluginu Negative Lab Pro

A ještě pár věcí:

A) Chce to opravdový makroobjektiv, proti jiným řešením (mezikroužky, předsádky, whatever) je to úplně jiný zvuk:)

B) Super je mít foťák připojený USB tether kabelem k počítači a ovládat ho dálkově pomocí počítače, to je neskutečné usnadnění.
    JIKOO
    JIKOO --- ---
    Když teď hromada z vás pozvolna přecházíte na DSLR scanning, jak to pak post procestujete ?

Děláte korekci kus po kuse (a pokud ano, jaký máte oblíbeny postup)
    Nebo používáte nějakou apku?
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    mate tu nekdo zkusenosti se skenovanim filmu Harman Phoenix? Me to porad vychazi hrozne cerveny a tezko se to koriguje v postprocesu. Zkousel jsem pouzit trik, ktery Harman pise na svem webu a to je naskenovat to jako slide film a pak to invertovat v postprocesu. To vypada o dost lip, ale zas mi tam nefunguje detekce filmovych policek - jakmile ve Vuescan nastavim material jako slide film, tak se mi policko posune asi o 1/4. Netusite co s tim? Skenuju na Nikon LS-5000 + teda Vuescan
    OT_
    OT_ --- ---
    Nenarazili jste pls někdo na nějakou appku/plugin na retušování skenů filmů od prachu/smítek/škrábanců? Připadá mi to jako ideální úkol pro AI, ale asi to ještě nikoho nenapadlo udělat:)
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    Někdo nějaké zkušenosti s plustek 135i ?
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    KYTI: je v topu, vsechno puvodni prislusenstvi, pouzity parkrat
    Za 5000, do you need to know more? :)
    Vyzvednuti petrohradska vrsovice
    KYTI
    KYTI --- ---
    KRYSTOFK: tell me more :)
    KRYSTOFK
    KRYSTOFK --- ---
    Yo, mam ve studiu navic Epson V600, v topu, původní držáky, použitý párkrát, no time to scan :)
    chcete někdo?
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    plus teda prefocovanim sem vytahl slusny vysledky z dost spatne volanejch diaku, navic multipass se dela jednoduse a slozeni pomoci medianu odstrani sum
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    OT_: no jako vyresi ti to pravouhlost a rovnomernou ostrost...
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    OT_: Vypadá to na ideální řešení. Nový sf skener se mi už kupovat nechce. Takže dobrý makráč a je vyřešeno:) Zkoušel jsem to padesátkou + makrokonvertor. Nebylo to špatný, ale.. A nakonec i tmavší čb negativy to zvládalo líp, než klasický skener. Díky za info.
    OT_
    OT_ --- ---
    MURHAAYA: Zase s tou paralelní rovinou se to podle mě nemusí přehánět, to se lehce spraví ve fotošopu (ten ukázkový snímek je právě ještě před korekcí).
    MURHAAYA
    MURHAAYA --- ---
    plus to nemusi bejt systemovej makro objektiv, ale treba starsi manualni, zvlast na apsc a mensi, kde to bere stred to asi postaci. Mozna i nejaky reprodukcni sklo, mozna i nejakej zvetsovaci rodagon na mechu by mohl poslouzit.

dulezity je udrzet paralelni roviny.

na bw celkem v pohode, ale u barvy muze bejt boj vytunit si tu korekci negativu (nebo mit negative lab pro plugin).
    OT_
    OT_ --- ---
    ORORUN: Tak pokud už na to máš digitál a objektiv, tak bych řekl, že ano. Jak píšu, pořádný makroobjektiv je naprostá nutnost. A já ho sehnal nový za 5000 Kč, což je myslím krása (OM má pořád na nějakou cashback akci na Micro43 objektivy). Obyčejný objektiv s mezikroužky a podobná řešení jsou slepou uličkou (ale zase na web je to použitelné i tak).
    Pro mě je pak výhodou i to, že to pak upravuju v lightroomu, se kterým si rozumím rozhodně víc, než s jakýmkoliv skenovacím programem.
    ORORUN
    ORORUN --- ---
    OT_: Zdá se mi to, nebo je to lepší než sken? Takže ušetřím hromadu mincí s čímkoli do raw + makro(?) paráda...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam