• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    ŠTKANÍ 2013

    Přijeďte prozkoumat, nasát a přetvořit opuštěný prostor bývalé největší textilní továrny v Evropě. TEXTILANA se (možná naposledy) otevře na DESET dní každému, kdo chce tvořit nebo se jen nechat inspirovat syrovým industriálem!

    WWW.STKANI.CZ

    Nutno poslat přihlášku na http://www.stkani.cz/prihlaska

    Srdečně jsou zváni všichni divadelníci, výtvarníci, hudebníci, literáti, fotografové a další múzou políbení nebo ji věčně pronásledující štvanci, kteří mají potřebu neomezeně tvořit, až se jim chce z toho štkát!
    ________________________________________________
    Náhlou prázdninovou insolvenci řešíme individuálně, ALE PŘEDEM! Možno bártrovat, vypomáhat v kuchyni a jinak kšaftovat.
    ________________________________________________
    Lze přijet jen na několik dní.


    Cílem akce je přispět k určitému kulturnímu obohacení obyvatel Nového Města pod Smrkem a samozřejmě i účastníků workshopu. Oblast a historie Frýdlantského výběžku by měla být zviditelněna a originálním způsobem reflektována díky této akci a následným výstavám vzniklých děl. To snad prospěje jak účastníkům workshopu, tak všem místním obyvatelům, kteří se do různých
    aktivit během samotného konání zapojí, k čemuž budou mít mnoho příležitostí a budou k tomu citlivě vybízeni.
    Oproti minulým ročníkům se chceme více soustředit na místo, na kterém Štkaní proběhne, v duchu koncepce Site specific, rozvíjející předchozí pouze plenérový charakter akce. Nové Město pod Smrkem nás zaujalo jako další z původně sudetských měst se specifickou historií, jehož ojedinělá atmosféra ale není turismem tak poznamenaná jako v případě předchozích Slavonic a Mikulova.
    Štkaní se pokusí v tomto místě zanechat svůj otisk. Město je společenství, v kterém lidi k sobě často neváže nic hlubšího, než fakt samotného společného bydliště. Musí žít spolu, ač třeba ani vzájemně komunikovat nechtějí. Štkaní je oproti tomu volné, otevřené setkání, jehož účastníci spolu být chtějí. Společně tvořit. V takovém duchu bychom na město a okolí chtěli působit. Hranice jsou pro nás kulturní křižovatkou, na níž se vše mísí. Zajímá nás tato otevřenost kultur a tradic, proměna chování a přizpůsobení se nutným konvencím. Chceme tento proces zachytit, reflektovat a zviditelnit. Site specific akce je komunitní tvar v dané lokaci. Prostor je využíván novým způsobem. Například stavba bývalé textilní továrny v Novém Městě p. S. bude sloužit jako zázemí pro účastníky a prezentaci volného umění, filmu, divadla, a tak může podnítit zájem o tuto chátrající nevyužívanou budovu.
    Úspěchem bude, podaří-li se vytvořit silná výtvarná, divadelní, filmová a jiná díla ovlivněná prostředím Nového Města pod Smrkem, která účastníkům workshopu, obyvatelům města i zbytku republiky umožní seznámit se nebo si připomenout dějinný význam a specifika oblasti, a posunout se ve vývoji svého estetického vnímání o kus dál, ať už jako tvůrce anebo divák.



    Fotky továrny, kde budeme tvořit: http://stkani.rajce.idnes.cz/Fotky_NMPS_-_Tovarna,_kde_bude_Stkani_2012



    Fotky domu, kde budeme bydlet: http://stkani.rajce.idnes.cz/Nove_Mesto_pod_Smrkem_-_bydleni
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam