• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    Micro 4/3 představuje nový fotografický standard (Micro Four Thirds System standard), který vyvíjí společnost Olympus společně s firmou Panasonic.

Nový micro 4/3 standard přináší menší těla i objektivy při zachování velikosti snímače 1/2 kinofilmového políčka, a to odstraněním optického hledáčku a zrcátka z těla fotoaparátu podobně jako u Dálkoměrných fotoaparátů. Vznikají tak malé kompaktní sestavy, které mohou těžit z velkého snímače a kvalitních objektivů a pomocí jednoduché redukce objektivy takových legendárních značek minulosti, jako jsou Leica, Zeiss, Contax, Voigtlander.

Budoucnost ukáže, zdali i Canon, Nikon, Fuji, či Pentax rozšíří řady tohoto exklusivního klubu.

Zatím se o tom jenom "šušká" ... ;-)

ODKAZY:
    43 Rumors – Panasonic and Olympus Digital Camera News
    http://43rumors.com/
    Micro Four Thirds
    http://www.four-thirds.org/en/index.html
    dpreview.com/Micro Four Thirds Talk Forum
    OLYMPUS PEN
    PANASONIX LUMIX
    http://e-p1.net/
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    fakt sem neodolala 12-200. fakt ne. zatim jsem ji mela 1x a nejhlavnejsi dojem je ten, ze jak je o fousek kratsi nez 12-100, tak se mi mnohem lip oblika krosna:D

stabilizace tomu ale chybi, no... jak uz je clovek zvyklej udrzet z ruky 3 sekundy tak zpatky do reality:D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    f0.8!! Voigtlander Super Nokton 29mm is brighter than human eyes!
    https://www.youtube.com/watch?v=gTX3h5WbC9s
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA:
    K3 2013 s obmenou K3II prodavany do 2017
    EM5III 2019 s AF a snimacem z EM1II z 2016

16-50 a 50-135 jsou z 2006, ale ten sirsi nahradili az nedavno a ten delsi se prodava porad.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: neni tam minimalne 10 ley rozidl?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    24-200 ve dvou provedenich. Jedno ostri kam ma a je na F4 ostry po cele plose na celym rosahu zoomu... to druhy.. vypada hezky. :D

XMEDA
    XMEDA --- ---
    Letos jsem na zavody veteranu do vrchu vzal osvedceny K3 s 18-135WR protoze rychle ostri. A pribalil EM5III s 12-100/4 ze to testnu. Loni EPL-6 zadna slava, tak jsem nemel velky ocekavani.

Ale tenhle Olyn stiha object-trackovat zavodni motorky valici stovkou kdyz stojim vedle silnice a netreba nic clonit, F4 ostry fest.. Priste uz asi nebudu pentaxi veci tahat.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Kolik je tak rozumna cena 2nd hand Oly 9-18?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Ted jsem mel EM5III s 12-100/4 na sluzebce v Hildesheimu. Je zajimavy, jak pri foceni v EVF ty nahledy obcas vypadaji za vecerniho sera az hnusny, nebo kdyz je tam nejaky slunko, tak to v hledacku vypada jako brutalni prepal, ale pak doma koukam na vysledky a ty fotky jsou vicemene ready, jen misty trochu posoupnout vyvazeni bile nebo prosvetlit stiny..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: videla sem video... to asi neni nic pro me, mam doma asi tak dva sroubovaky, jeden na sroubky do pc a druhej plochej :D

ty manualni sem teda taky videla vetsinou zase s chybou, ze maji jen na 14mm a nejdou zoomovat, pokud se vubec chyti, takze podle me sou nespolehlivy oba...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Ty manualni by mohly zit dyl. A na ali je do toho ten flex s vodici, co obvykle zgebne
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    uz mi umrela 12-42 EZ pancake... na vandru. ale 2 roky slouzila hezky. achjo. nevyhovuje mi tak uplne, ale ... uz se poohlizim po druhe
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Tak funguje, super :D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    OXYMORON: diky, kouknu, nastavit "auto" me nenapadlo v predstave ze si pak fotak sam nejak zkousi predstavit jak dlouho to ma zobrazit.

Jj ma o fous mensi prumer, 52mm zavit misto 58mm a je o trochu lehci.

A kdyz uz jsem u toho:
    9mm F8 ma 38g
    12-50 ma 255g (s UV filtrem)
    12-100/4 ma 617g
    14-42/3.5-5.6 ma 120g
    14-150/4-5.6 ma 333g (s UV filtrem)
    25/1.7 ma 150g
    40-150/4-5.6 ma 235g
    45/1.8 ma 135g
    75-300/4.8-6.7 ma 483g

APS-C Pentaxi 18-135/3.5-5.6 ma 450g a 55-300PLM ma 495g a Sig 17-70/2.8-4.0 ma 570g

Takze nest K3 + 17-70/18-135 + 55-300 je ve vysledku obdobny jako mit EM5III + 12-100/4 + 75-300. Rozsah je o fous vetsi, ale uz tam neni to kouzlo M4/3. Zato s tim 14-150 nebo 12-50 + 40-150 je to porad docela lehky.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    XMEDA: Dal jsem si ty objektivy vedle sebe - 12-50 je subilnější, má menší průměr, ale pravdou je, že délka je téměř totožná.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    XMEDA: Pro ten účel si nastavuju v délce Preview hodnotu Auto - potom tam máš po vyfocení preview, můžeš kolečkem zoomovat podle libosti, namáčknutím se vrátíš do režimu focení.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Da se nekde zapnout, aby slo okamzity nahled po vytvoreni fotky zvetsit dokud je zobrazeny?

Na Pentaxech se mi na tri vteriny (podle nastaveni) zobrazi a behem te doby muzu zadnim rollerem rychle priblizit abych videl jak je to presne zaostreny a kdyz tuknu do spouste, tak nahled zmizne a pokracuju ve foceni.

U Olympusu se nahled zobrazi a okamzite zmizne kdyz na cokoliv sahnu a nekdy se ani nezobrazi, nebo jen problikne, protoze si asi fotak vyhodnoti neco z eye senzoru a hned se snazi zase byt aktivni na foceni.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: 14-150 mi vychazi jako idealni stred a obcas k tomu vzit 25/1.7 kdyz cekam sero.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: tak su zvedava pak co napises. ja fotit neumim a nepoznam nic, vychazim z pocitu, jak se mi s tim dokumentuje, ale neco mensiho bych brala... mozna cas poprosit kamosku at mi ho po 10 letech na chvili pujci:D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Pri zbeznym pohledu na jpg mi z nej prijde na sirsi strane podobny vystup jako ze 14-42/3.5-5.6, RAWy jsem jeste nemel sanci. Ale zajimavy je to makrovani. Neni to teda jako makroobjektiv a vypada to, ze ne tak detailni, ale to priblizeni je docela zajimavy. Objektiv se prepne na 43mm a ma 1:2.78. To je dost podobny jako treba Sigma 17-70/2.8-4.5 d 1:2.3. I ten rozsah je podobnej 24-100 vs 26-105. Jen skoda, ze ten Olyn nema taky takovou svetelnost :)

Jen me trochu zarazilo jak velkej a tezkej ten objektiv je. Cekal jsem ze bude bliz setaku. A on je stejne velkej jako 14-150II. Snad jeste o fous delsi.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: tak to si udelal super kauf:) nektery 12-50 sou pekne ostry, nektery vubec... ja mela stesti na uplne neostrej kus ale byl to muj druhej objektiv nekdy v roce 2015 k setaku 14-42, dala sem to twnkrat cely pryc kamosce a tu to privedlo k foceni:D ale loni mel znamej z te 12-50 super fotky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam