• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LEXIKMikro 4/3 (Micro Four Thirds) - KLUB PRO VŠECHNY ČLENY RODINY!
    Micro 4/3 představuje nový fotografický standard (Micro Four Thirds System standard), který vyvíjí společnost Olympus společně s firmou Panasonic.

Nový micro 4/3 standard přináší menší těla i objektivy při zachování velikosti snímače 1/2 kinofilmového políčka, a to odstraněním optického hledáčku a zrcátka z těla fotoaparátu podobně jako u Dálkoměrných fotoaparátů. Vznikají tak malé kompaktní sestavy, které mohou těžit z velkého snímače a kvalitních objektivů a pomocí jednoduché redukce objektivy takových legendárních značek minulosti, jako jsou Leica, Zeiss, Contax, Voigtlander.

Budoucnost ukáže, zdali i Canon, Nikon, Fuji, či Pentax rozšíří řady tohoto exklusivního klubu.

Zatím se o tom jenom "šušká" ... ;-)

ODKAZY:
    43 Rumors – Panasonic and Olympus Digital Camera News
    http://43rumors.com/
    Micro Four Thirds
    http://www.four-thirds.org/en/index.html
    dpreview.com/Micro Four Thirds Talk Forum
    OLYMPUS PEN
    PANASONIX LUMIX
    http://e-p1.net/
    rozbalit záhlaví
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Udajne foto noveho Olyna

XMEDA
    XMEDA --- ---
    The BEST Lenses for Micro Four Thirds Cameras!
    https://youtu.be/evHmJQnx9H0?si=n9AvGHfmTdymzE-D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: no... podle me i u 12-50 zalezi, co trefis na kus. znamej mel taky pekne ostrej... ale co sem mela ja kdysi a prodala ho kamosce, tak rikala, ze 14-42 je o dost lepsi...

tak sem si ho ted pujcila... no taky nebylo zrovna hezky... ale se mi nechtelo tahnout s 12-100... a s penikem to je proste porad lehky... tak moje dojmy jsou... vselijake... ale zase je super ten makro rezim
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: 12-50 jsem cekal ze bude stat za prd, ale co s nim fotim, tak mi prijde docela slusnej. Zvlast kdyz vemu, ze me stal par susnu. Na 14-42 jsem od te doby jeste nesahl.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: me prisel celej takovej... asi jako 12-50, jen delsi:D

zasadne neprehazuju, takze nosim jen jeden. ale je lakavy si nekdy zkusit neco svetelnyho...
    hooodne vyjimecne beru jeste makro 30mm, jako druhy sklo, kdyz neplanuju nejaky chozeni...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Konec 100-150 u 14-150 je slabsi, ale na fotky venku se psem na prochazce je to az az. Na delsi pak stejne beru 75-300.

Ale na cesty ten 12-200 bude fajn. Uz k tomu pribalit jen nejaky 17/1.8 nebo 25/1.7 a je pokryta vetsina potreb.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: obrazove mi prijde lepsi, ostrejsi, ale i znamej mel pekne ostrou 14-150... takze mozna blbej kus. a hlavne nemusim na "makro" byt 2 metry od te veci... ale to musim jeste poradne ozkouset.

zitra ho jdu testnout s kamoskou a psama. mozna si ho na cestovani oblibim kvuli tomu delsimu konci:D skoda, ze nema stabilizaci, to by uz pro me nemel asi zadnou chybku.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Obrazove?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: ten mi fakt nevyhovoval... tenhle mi vyhovuje vic, tak su rada. pritom sem si rikala, ze to asi moc rozdil nebude...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Na toulani mam ten 14-150. Ale chapu :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    fakt sem neodolala 12-200. fakt ne. zatim jsem ji mela 1x a nejhlavnejsi dojem je ten, ze jak je o fousek kratsi nez 12-100, tak se mi mnohem lip oblika krosna:D

stabilizace tomu ale chybi, no... jak uz je clovek zvyklej udrzet z ruky 3 sekundy tak zpatky do reality:D
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    f0.8!! Voigtlander Super Nokton 29mm is brighter than human eyes!
    https://www.youtube.com/watch?v=gTX3h5WbC9s
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA:
    K3 2013 s obmenou K3II prodavany do 2017
    EM5III 2019 s AF a snimacem z EM1II z 2016

16-50 a 50-135 jsou z 2006, ale ten sirsi nahradili az nedavno a ten delsi se prodava porad.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: neni tam minimalne 10 ley rozidl?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    24-200 ve dvou provedenich. Jedno ostri kam ma a je na F4 ostry po cele plose na celym rosahu zoomu... to druhy.. vypada hezky. :D

XMEDA
    XMEDA --- ---
    Letos jsem na zavody veteranu do vrchu vzal osvedceny K3 s 18-135WR protoze rychle ostri. A pribalil EM5III s 12-100/4 ze to testnu. Loni EPL-6 zadna slava, tak jsem nemel velky ocekavani.

Ale tenhle Olyn stiha object-trackovat zavodni motorky valici stovkou kdyz stojim vedle silnice a netreba nic clonit, F4 ostry fest.. Priste uz asi nebudu pentaxi veci tahat.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Kolik je tak rozumna cena 2nd hand Oly 9-18?
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Ted jsem mel EM5III s 12-100/4 na sluzebce v Hildesheimu. Je zajimavy, jak pri foceni v EVF ty nahledy obcas vypadaji za vecerniho sera az hnusny, nebo kdyz je tam nejaky slunko, tak to v hledacku vypada jako brutalni prepal, ale pak doma koukam na vysledky a ty fotky jsou vicemene ready, jen misty trochu posoupnout vyvazeni bile nebo prosvetlit stiny..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    XMEDA: videla sem video... to asi neni nic pro me, mam doma asi tak dva sroubovaky, jeden na sroubky do pc a druhej plochej :D

ty manualni sem teda taky videla vetsinou zase s chybou, ze maji jen na 14mm a nejdou zoomovat, pokud se vubec chyti, takze podle me sou nespolehlivy oba...
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    KRISKA: Ty manualni by mohly zit dyl. A na ali je do toho ten flex s vodici, co obvykle zgebne
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam