GRETKA: Tak to je jasnej stres plus zima ;), v tom opravdu netřeba hledat žádné složitosti......stres je možná největší váta faktor....
Proč náhražky mléka ?
Na mléko jsou názory různé, ale třeba ájurvéda mu v přiměřeném množství docela fandí, a vátám ho doporučuje :) akorát by mělo být rozhodně bio (krávy ve velkochovech neustále fyzicky trpí a jsou krmené nepřirozenou stravou, ze které mají tělo plné zánětů, podle toho to pak působí na člověka), a druhá věc, pokud možno nehomogenizované (homogenizace z něj dělá nepřirozenou záležitost, kterou tělo nechápe....). Cenový rozdíl je nepatrný, pokud toho nevypiješ litry. Stravitelnosti pomáhá svařit s bylinami jako je kardamon, zázvor....
Mléko samozřejmě může zahleňovat, a pokud na to během zimy trpíš, je dobré ho vynechat. A určitě zas jen v omezeném množství, protože ono na argumentu, že člověk není tele, něco je. V ájurvédě se mléko sice považuje za lék, to ale platí opravdu pořádně jen, pokud je to mléko člena rodiny :), tj. rodina má svou krávu a stará se o ni jako o blízkou bytost.....
Ale je docela sporné, jestli různá ta sojová, rýžová atd mléka, ošetřená UHT a dodávaná v tetrapacku, jsou o moc lepší. Když je člověk chce kupovat, chce to rozhodně taky jen bio, hlavně určitě ne nebio sojové mléko (alpro a spol), dávají se do toho fakt divný věci a kvalita brekeke.... Podle mého názoru tahle mléka mohou zahleňovat taky, a jejich nutriční hodnota je pochybná. Mají trochu jiné vlastnosti než mléko, a pro někoho budou vhodnější, pro někoho méně vhodná, ale každopádně mi přijde že obě ty kategorie potravin jsou sporné, a je to na každém, která je pro něj přijatelnější, rozhodně nevěřím nějakému jednoznačnému tvrzení, že sojové mléko z DM je lepší volba než čerstvé mléko od krávy z farmy filoun ;-)
Samozřejmě pokud si rostlinné mléko vyrábíš čerstvé sama, to bude jiné, ale kolik lidí na to má čas....