• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOTRYTISZajímavosti s textem, pochopení textu, šifrování slov....
    Prostě všechno zajímavé s textem a slovy....

př: NNN YYY XXX ( NYX obsahuje tři znaky každý jeho znak tedy napíšu třikrát ...)

KLNBYPQGX klíč: 3;5;9 (jednoduchá šifra 3 písmeno je N páté písmeno je Y a deváté je X... =NYX ...)

Pokud přitom, když chráníš sám sebe, chráníš i ostatní, pak tím, že chráníš ostatní, chráníš i sám sebe...

zkrátka vše co vás napadne.....
    rozbalit záhlaví
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    JITUSHINECKA: já bych doporučila čerstvý vzduch, být polonapapaná, mít tak nějak v rámci možností vyřešený to, k čemu by ti zklouzávaly myšlenky a snažit se prostě zažrat do textu:) ale je to zvláštní, že to máš, i když tě to zjímá. a opavdu tě to zajímá?:) ne to jen z legrace..
    zkus si třeba představit, že koukáš na film, nevnímej písmena a slova, ačkoli je čteš, ale ber to jako sénář..

svíčka nevim nevim, ta žere kyslík a ten mozek potřebuje:)
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    JITUSHINECKA: No tak mě docela koncentruje zapálená svíčka. (protože občastně medituju zazen...), soustředím se na čtení a v duchu vnímám jak ta svíčka plápolá.....
    JITUSHINECKA
    JITUSHINECKA --- ---
    ahojte, můžete mi poradit co je dobré na soustředění se na to co čtu?? ráda čtu, ale v poslední době na sobě pozoruji že se na to vůbec nesoustředím,ikdyž mě ta knížka opravdu zajímá atd.. čtu a hned se nechám něčím rozptylovat a nebo si stránku musim přečíst znovu,protože nevim o čem jsem četla..mám spoustu jiných myšlenek a furt mi nejde se na tu knížku a text plně soustředit..
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WOODMAKER: já se ale rychločtení z knížek neučila, taky to šlo cvikem a nutností zpracovat spoustu textu :-)

na soustředění v odborném textu hodně pomáhá zvýrazňovač, sice zničíš knihu, ale nedá se tolik nesoustředěně přeskakovat jako bez něj.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    TRISSIE, VIDA: no, tak 100 stránek odbornýho denně by se mi celkem líbilo =-O. Díky moc, taky mám trochu problémy se soustředěním atp. Každopádně si to asi hodně rychle koupím a začnu to studovat :-) ... díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    WOODMAKER: rychločtení je fajn na odborný text, ale jakmile si na to jednou zvykneš, tak to začne lízt do peněz - žádná knížka ti nevydrží moc dlouho :-)
    a navíc podle mě člověk navíc má limit na to, kolik informací opravdu dokáže vstřebat i tím rychločtením - jakmile se dostaneš přes to, stejně už si nic nezapamatuješ.

já si rychločtení vycvičila během vysoké (studovala jsem dva nesouvisející obory), beletrii podle druhu čtu kolem 250-300 stránek za hodinu, odborný texty pomaleji, ale víc než 300 stránek toho odbornýho za den prostě do hlavy nenamlátím, sice to přečtu, ale co z toho, když druhej den nevím, co tam bylo...
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    WOODMAKER: jee heled treba to tak vubec neni, nezajimam se o to, jen tak blbnu, kdyz ctu.. neni to nic overenyho, jen my hokusypokusy:)
    VIDA
    VIDA --- ---
    WOODMAKER: Jestli to myslíš vážně, zkus třebas tuhle knížku Rychločtení, Rychlostudium, Info Management.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    SAKJA_PANDITA: Wow, děkuju .) .. Takže stačí se snažit číst co nejrychleji a pak budu číst čím dál tím rychleji? Zní hezky :)
    Ale je to jediná cesta k úspěchu?
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    SAKJA_PANDITA: Tak pardon :-) prostě se tím člověk musí pročíst...
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    BOTRYTIS: napsals to tak obecne, ze moc nevim, na co konretne se to vztahuje.. ale urcite bych nedoporucovala frazi "je to o tom, ze je to o zvyku", protoze jsou zato dost vysoky tresty!!:))
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    SAKJA_PANDITA: No tak to je o zvyku a o načtení spousty vět..... :o), věřím tomu že se to nechá za nějakou dobu naučit.
    SAKJA_PANDITA
    SAKJA_PANDITA --- ---
    WOODMAKER: Mne to treba docela jde, kdyz ctu kazde druhe slovo, nebo resp. vynechavam predlozky a takovy ty "nedulezity veci".. Ono ti to pak smysl da, dojde ti to z kontextu.. je to podobny jako terba kzdy bhyc pasla s pherazenymi psimeyn..
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    BOTRYTIS: Já taky. Ale ono to jde nějak vychytat, nebo se naučit, číst. A právě proto mě to zajímá. Bylo by zajímavý se od těch písmenek nějak odpoutat a vnímat jenom informace. Jenom vědět jak začít ... tak se ptám :-)
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    WOODMAKER: Já mám problémy i s pomalým čtením, natož pak s rychločtením....:o)
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    máte někdo zkušenosti s rychločtením?
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    KOC256: nepodváděj s wikipedií :D

tahat
    DARIEL
    DARIEL --- ---
    Radar.:D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Kobyla má malý bok.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    v elipse spí lev

ale asi bude rychlejsi... http://cs.wikipedia.org/wiki/Palindrom
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    Palindromy..... Jelenovi pivo nelej, Idol z lodi. Jaké palindromy znáte vy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam