• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    THERIDANE: to je otazka, NASA ma podobnej a ten s tim problem nema...

co se ciziho vzusnyho prostoru tyce, tak to je problem i naseho soucasnyho projektu tyce... a to nemluve o tom, ze nebudeme ohlasovat ani start v nasem vlastnim VP...

imho mozna tohle hlasit ani nemusis...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TRANCEWARP: jak je to takhle s papírováním? vstup do cizího vzdušnýho prostoru, letovej plán není známej předem atd.
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    trochu se mi v hlave rodi o dost ambicioznejsi plan...

mozna znate: http://www.bergansbajkal2010.com/

premyslim o tom prekecat vas nasledne k tomu, abychom, pokud tohle uspesne pojede, udelali dalsi projekt... balon, co nepraskne, ale udrzi si nejakou letovou hladinu a pojede klido kolem sveta, nebo bude mit nejakej konkretni cil mimo CR...

komunikace pomoci satelitniho telefonu, ponekud vetsi vec... na to bysme uz mozna nasli sponzory, ktery ted nema cenu oslovovat, dokud nemame co ukazat...

lidi by mohli na nejakym webu sledovat kde nas balon zrovna je, co vidi atd... kdyz to spojime s merenim neceho zajimavyho - treba hladiny ozonu apod., tak bysme na to mohli dostat i grant... na vzdelavani zahrnout do toho skoly... to by bylo o dost vic srandy, ale kdyz se to dobre zaridi tak i penez na to...

co myslite? prirozene nema smysl to vubec resit, dokud nebudeme mit vysledek faze 1 funkcni... ale je to imho zajimava cesta kam dal...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TOXICMAN: CYLAH zajistí fotografickou dokumentaci se svým teletem a já, pokud se odlepím od země, to natočím ze vzduchu (ale zatím to vypadá dost bledě... asi to nestihnu dát dokupy, málo ca$h)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TOXICMAN: Táta je prodává, tak určitě půjde něco půjčit.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    TRANCEWARP: jeden foťák, bude fotit i natáčet... víš co, první let

točit budeme určitě přípravy na zemi a vůbec celé to hemžení před a po vypuštění :) já mam ovšem jenom klasickou 3CCD miniDV, nemáte někdo HDV?
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    THERIDANE: super...

btw nas naklad bude teda jeden fotak??
    budeme tocit i nejaky video kdyz uz to poleti, ze bysme pridali kameru??
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---

Fotos de la tierra con una cámara piñatera, Articulo OnLine

http://www.semana.com/noticias-ciencia/fotos-tierra-camara-pinatera/137036.aspx
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    NECROMAN: tak popis krabice určitě česky a anglicky
    roaming můžeme zapnout, ale myslim, že to nebude potřeba...
    ty predikční nástroje jsou údajně velmi dobré - věřim, že okruh 20km bude dostačující, ale záleží hodně na tom, jestli balon praskne v určené výšce

TRANCEWARP: Launch Window pravděpodobně léto :)
    práce je ještě dost, uvidíme jak to půjde dál
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TRANCEWARP: tak urcite popis i v anglictine, a chtelo by to mit aktivni i roaming, aby to mohlo posilat info s GPS treba z polska
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TRANCEWARP: je tam 900 MHz radio, který posílá GPS updaty (nebo prázdný zprávy kdyby selhalo i GPS), a na zemi budem mít možná směrovou anténu (yagi, panel, co najdem), tak tím
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    hele dotaz, jak bude fungovat vlastne lokalizace?? pokud nam to spadne nekam blbe?
    treba kdyz nam to spadne blbe nekam na strom a GSM modul selze, tak jestli treba nemit v ramci sestavy i nejakej basic radio pipak, co bude pulzama hlasit pozici... neco jak pipak na orla...
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    TOXICMAN: co bysme delali kdybysme te nemeli... ;)) nakej metal ti budeme muset vymyslet...

ALL: btw kdy tak asi budeme mit launch? ;))
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TOXICMAN: jak jsem tu kdysi zminil, pokud by nejaka firma vyrabela hotove kity pro balony, at uz meteorologicke, ci amaterske, to by nemusel byt marny byznys :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    dneska sem uspěl, jde se pájet .)
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    ad sponzor: na to bych se ted fakt vysral... lepsi varianta bude, az budeme mit uspesnej let a vyzkousenou technologii a pak muzeme jit schanet sponzora na balon co obleti svet ;)) se solarnima panelama a satelitnim telefonem ;))

na to uz budeme potrebovat prachy, ted je nepotrebujeme, takze bych to nehrotil...

se shanenim sponzoru mam zkusenosti a na tohle nam ted nikdo nic neda...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    progress update
    - vyzkoumal jsem nápájení gsm modulu, logic level převody
    - v sobotu jsem vyrazil na lov součástek, ale před prodejnou mě zastavila zákeřná cedule "dnes zavřeno" :)
    - dneska snad půjdu dřív z práce a stihnu to koupit
    - koupim Vodafone SIM kartu s 200,- kreditem a doufám, že brzo odešlu první sms skrz náš Flight Control Board
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    THERIDANE: ano, tak nějak si celou proceduru představuji .o))
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    nebo zařízení autodestrukční s aktivačním kódem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam