• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru
    ONDRUCH
    ONDRUCH --- ---
    BULHI: tak to rychle nakoupit hélium teďka, než ho zdraží
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    já sem pokročil s CHDK skriptem pro náš foťák
    umím udělat fotku, vypnout blesk, nastavit iso, nastavit kvalitu snímku
    umím přepnout do video modu a pořídit video

potom jsem udělal test:
    czanso(){
    photo(20) --pocet fotek
    video(60) --pocet vterin
    }

tento cyklus se bez problému opakoval 5x a udělal skoro 800MB materiálu
    100fotek + 5x video po 1minutě

teď ještě si pohrát s nastavením nebo to nechat na automatice
    a frekvenci snímkování, čekání atd.
    BULHI
    BULHI --- ---
    to je drama :-))
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Týden 16.-22. 08. 2010
    V týdnu se mi povedlo při zkoušce odstřihu spojit pětivoltovej výstup palubního reglu se zemí, on se chudák přehřál a něco si udělal, že se stal najednou plně průchozím a tak mi do všeho, co na něm viselo (úplně všechno kromě odstřihu a rádia), pustil +12 přímo z autobaterky. Všechno se to pěkně ohřálo, až z drátů slezla izolace a páska přes CPU se roztekla. Naštěstí se nic nepoškodilo :)) takže jsem postavil novej regl, ten starej (integrovanej) bypassnul a jedem vesele dál.

Na víkend jsme si naplánovali další range test, poučili se z předchozího a posílili zdroj (místo devítivoltovky jsem tam vydlabal noru na dvě plochý v sérii).

A slavili jsme úspěchy :) TACTA a groundstation obousměrně komunikovali na 9.9 km. Sice se spoustou výpadků (kvůli intenzivnímu rušení ze zapalování dvoutaktu, LOS překážkám jako jsou domy a lesy, a taky kvůli nevhodné orientaci antén), ale vždycky když se zastavilo v přímé viditelnosti, tak byly pingy perfektní (vždycky pod 100 ms).

Mapa

První waypoint (západ) je v kožené rozhledně, kde jsem byl s groundstationem a chytal telemetrii z mobilní jednotky, která byla na starým Simsonovi. Druhej point je v dědině 600 metrů vzduchem, další je v maximální vzdálenosti (signál byl okolo -98 dBm, práh je -112 dBm, takže jsme v klidu :), no a poslední point je tam, kde to náš polní šofér vyklopil do štěrku. Motorka je odpisová, řidič má nějaký fáče a strupy ale jinak je ok, a elektronika je až na rozstřelenej regulátor a další pohřbenej teploměr v pohodě.

Tak jsme se zase hnuli kupředu.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Jinak skoda, ze se nevypoustelo uz vcera v okoli Loun, skoro zadny vitr, ani mraku :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    už umim zhasnout displej a vypnout blesk, jenom Lua skript se mi tam nějak nechce pouštět, to ještě pořešim

jinak FB page má nyní svoji URL: http://www.facebook.com/czanso
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TOXICMAN: ted uz jen vybudovat stabilni webkameru ve vysce 30 km s zivym vystupem na web :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    NECROMAN: ano jde to, CHDK (Canon Hack Development Kit) je užitečný kus softwaru
    http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

pomocí skriptovacího jazyka uBASIC nebo Lua můžeš dělat co chceš s fyzickými prvky foťáku
    click/press/release a název tlačítka
    a například příkaz shoot provede fotku, tzn. namačkne, nechá zaostřit a domačkne spoušť
    stejně tak můžeš šipkama a SET nastavit požadavné funkce
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TOXICMAN: jak chces ovladat takove veci softwarove, to jde, nebo mas nejakou spesl kameru?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    CHDK a skritování pro náš foťák

Úkoly:

- stahnout správnou verzi CHDK [HOTOVO]
    - nastudovat možnosti, skriptovací jazyk a ovládání fotoaparátu [HOTOVO]
    - vyzkoušet samotné CHDK [HOTOVO]
    - vytvořit automatické bootování CHDK po připojení napájení foťáku [HOTOVO]
    - první "Hello world" skript [HOTOVO]
    - czANSO PSS (Primary Shoot Script) [IN PROGRESS]

vytvořil sem jednoduchý skript, který sám vyfotí X fotek dle parametru, teď dělam nastavení (vypnutí displeje, blesku atd.) a pak vyzkouším video
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---

Hlášení místního rozhlasu :)

*

Projekt postoupil a forum nám trochu zapadalo prachem... pojďme ho tedy znovu oživit, je potřeba opět data a příspěvky strukturovat do správných kategorií, ať v tom máme pořádek.
    Zejména teď pro finální fázi to bude víc než potřeba.

URL: http://forum.czanso.com

HTTP Autorizace byla odstraněna, může se přímo registrovat. Kdo zapomněl heslo, ať napíše mě do pošty, není problém.
    Každého nového uživatele schválím ručně - obrana před spam roboty.

Prosím všechny nováčky - podporovatele, aby se zaregistrovali a napsali něco málo o sobě do sekce "Lidé / Lidé - představte se".

Díky všem!

*

THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Takže dobrý, je to definitivně krmením. Vždycky když se odesílá RF paket, tak to škytne z 8 V pod 6 V, a protože ty regulátory mají minimální spád 1 V (a my chceme aspoň 5), tak se při odesílání rámce vždycky resetuje procesor.

Rocket scientist's advice: buy fresh batteries.
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    z nějakýho důvodu mám v logu samý pakety "thanks 4 all the fish" .. :D
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    NECROMAN: Zrovna čtu logy... vypadá to, že to prostě nezvládaly baterky, navíc to tam bylo zarušený (~2 metry od antén GSM pointu :D) a celkově to byl špatnej den :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    NECROMAN: to je ale problém jenom testovacího napájení
    dáme lepší
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Tak dnešní test moc dobře nešel :) vypadá to, že na plnej výkon (25 dBm) se už dost projevuje vnitřní odpor vybité 9V baterky a tak jsme si nepokecali ani na 20 metrů O:-) tak snad příště.

Taky je třeba vychytat error handling v protokolu, občas přijde bordel a shell pak dělá docela záludný sviňárny.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Vtipne, jak jsme se cca za pul roku dostali skoro na uroven spionazni techniky pokrocilejsi, nez v prvni polovine 20 stoleti :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    czANSO TACTA 2

Tenhle kousek se právě montuje na czANSO motorku a připravujeme se na long-range zkoušky (>10 km). Je tam dost drátů na to, aby to fungovalo :))

Ověříme:
    * SD logger
    * dlouhej dosah rádia
    * vzdálenou správu a řízení pomocí czANSO protokolu
    PETJU
    PETJU --- ---
    Klobouk dolu, panove. Uz jen sledovat ten vyvoj je zazitek!
    Diky!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam