• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru

czANSO.com

Czech Amateur Near-Space Object
    *
    blog: blog.czANSO.com
    *
    FB page: facebook.com/czanso
    *
    Foto z letu: http://czanso.com/flight/index.php?c=fotky-z-balonu
    Video z letu: http://czanso.com/flight/index.php?c=videa-z-balonu
    rozbalit záhlaví
    CPT_PLESARD
    CPT_PLESARD --- ---
    THERIDANE: cerna magie? nebo jak? :D
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    THERIDANE: no tohle sem právě už udělal jako aktivní napájení, protože parazitní napájení se pro extrémní teploty nehodí
    udělal jsem to dle datasheetu, což se shoduje například s tímto, na jedné sběrnici více modulů a 4k7 na napájení

když sem to rozkuchal, připojil jenom jeden modul, tak to chvíli funguje (ve smyslu nespadne, teplotu nečte) a po pár vteřinách seeduino zhasne a konec, nechápu, ale musim to pořešit
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TOXICMAN: re: teploměry - tam mi to krmení taky nějak zlobilo, nakonec jsem to připojil na 5V rail (takže aktivní a ne parazitickej režim).

re: software - teď jsem na dálnici do Plzně, ale večer ti to přeabrychtuju na Arduino - jen se kolem toho udělá takovej malinkej sexy wrapper ve tvaru:

#include <všechno na co si vzpomeneme>

void setup(void) {
    czanso::main();
    }

void loop(void) {

}

... takže vnitřně to bude ISO C++, ale půjde to bez problémů uploadovat i tím IDEčkem.

Experimentuju s pulzní (obdélníkovou) modulací cutdownu, umožní nám to udělat odřez trochu víc kultivovaně - teď tam prostě pustíme všechnu energii, s PWM by to šlo regulovat.
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    těžké rozhodování, dělám co můžu přátelé
    včera sem doladil skript pro foťák, vyvrtal do boxu díru, usadil foťák, připravil napájení
    dál sem otestoval napájecí modul - ok
    ale teploměry dělají nějakou potíž, jakmile jim připojim napájení, Seeeduino ztratí napájení, vůbec to nechápu, je to podle datasheetu zapojený

koukal sem na větrnou mapu a v následujících dnech je vítr přiměřený, navíc čistá obloha, ale nevím jestli sme schopni to bleskově dotahnout
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    ooo, ty jsi mocny ;D kdy vidis startovaci okno, sem na slibil ze pojedu pristi vikend k nasim do chebu, tak esi to mam zrusit, nebo jak ;)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    Tak mám zadrátováno, zítra budu testovat.

czANSO payload
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    předpověď počasí napovídá, že by se v polovině října mohlo objevit jasné a teplé počasí
    teoreticky to stihneme, uvidíme, stay tuned
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    TOXICMAN: Fotky opačný strany by nebyly ? Rád bych viděl jak je to zaletovaný :-)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    THERIDANE: 125mm v průměru
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TOXICMAN: jak je ten reflektor velikej?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TOXICMAN: hezke, uz se tesim na start :) Snad tomu ale nebude vadit vetsi zima, kdyz uz je podzim?
    Btw. mame stejnou klavesnici :D
    LULI
    LULI --- ---
    TOXICMAN: ty se mi snad jenom zdas :D
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    progress update

prototyp radar reflectoru, ještě bez aluminiového povrchu, mělo by to být dostačující až to zpevním

czANSO Radar Reflector Prototype

dneska sem dával dohromady desky plošných spojů, takže zde jsou:

PCB - czANSO all modules

modul GSM/GPRS a vzadu GPS modul

PCB - czANSO GSM/GPRS module and GPS module (up)

napájecí modul

PCB - czANSO Power module

a nakonec pohromadě

PCB - czANSO all modules detail

zítra je vyzkouším v chodu a otestuju
    jinak helium mam domluvené
    pracuju na napájení foťáku, je to trochu "tricky"
    upevnění modulů v boxu
    ONDRUCH
    ONDRUCH --- ---
    TRANCEWARP: no a pak kyslíkovou bombu jako okysličovadlo a z balónu bude raketa!
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    mno muzeme na ten vodik udelat vyvod, kdyz ho dame smerem dolu, mame jeste dalsi pohon ;)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    Měl jsem na mysli ty tyčinky z obchodu, tam oxiduje železo...
    Vodík by byl (jak již řečeno) problém jen v nizkejch vejskach. Ono by to vlastně bylo ještě zakernejsi, neb je to balon (statická elektrina), cili při prvnim kontaktu se zemí -> we have ignition! :(

Osobně se mi nejvíce líbí ta krystalizace, tam je to všechno hezky uzavřený.

p.s. sry za kombinaci češtiny a "cestiny", (default) android slovnik(Nová hračka :-p ) některý slova zjevně nezná...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    THERIDANE: ono staci treba nejaka jiskra z baterek cestou nahoru ci dolu... byl by to zajimavy fireball - polystyren hori velmi dobre
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    NECROMAN: v superpodchlazeným prostředí prakticky bez vzduchu ani ne :]
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TRANCEWARP: krabice napechovana vodikem, to by MOHL byt problem :)
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    AKA_THE_A: Mg + 2H2O → Mg(OH)2 + H2
    to nepotrebuje kyslik ne?

s chemii sem byl dycky na stiru, ale na vstupu vidim magnesium a vodu... vznika naka sloucenina a plynny vodik, to by mohl byt problem... ale kyslik na vstupu nevidim...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    tak sem zase utratil pár stovek v GM a můžete se těšit na celkově zapojení všech osazených modulů do jednoho funkčního celku
    teď musím rozvážit prostorové rozmístění v boxu, kudy s kabely, kudy antény, teploměry, jak to všechno upevnit atd.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TRANCEWARP: A kolik by Kvokovaut vážil :D

Ty ohřívače můžou bejt i jako tyčka (d=1-2cm ; l=10-12cm), ta se vkládá do boxu kterej rozptyluje teplo a omezuje možnost popálenin...
    Původní box zahodit, vyrobit si svůj (lehčí a menší) ;-)
    Ale asi bude podobnej problém, jako pyrotech. odstřih - není to dělaný na provoz v 30km n. m. (potřebuje kyslík), tj. bude hřát jen tam, kde to nejni potřeba :(

Jiný ohřívače pak fungujou na pricipu krystalizace http://www.turistika-outdoor.cz/cestovni-doplnky/ohrivaci-polstarek -nejsou závislý na kyslíku a daj znovu "nabít"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam