• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru

czANSO.com

Czech Amateur Near-Space Object
    *
    blog: blog.czANSO.com
    *
    FB page: facebook.com/czanso
    *
    Foto z letu: http://czanso.com/flight/index.php?c=fotky-z-balonu
    Video z letu: http://czanso.com/flight/index.php?c=videa-z-balonu
    rozbalit záhlaví
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    TIGRE: Eh... :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CHEVALIER: nene, čistě touha dobýt stratosféru! :)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    TIGRE: Myslíš jako vesmírný hotel?
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CHEVALIER: já bych potřeboval pár let počkat... rád bych to absolvoval s dcerou a potřebuju, aby ještě povyrostla :)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    TIGRE: Nechystej podobnou. Přispěj tady týmu na nový projekt. Navrhneme vyslání mlžné komory... :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    CHEVALIER: Ahoj. V nejbližší době nikam, ale to bychom byli OT. Rád bych si ale někdy v budoucnu přichystal podobnou, i když méně sofistikovanou, vesmírnou balonovou parádu jako pan Toxicman :)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    TIGRE: Ahoj. Chystáš se zas někam? :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    Ha dneska jsem tenhle projekt objevil a s radostí a trochou závisti držím palce :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    DOKIS: prostoru není mnoho, v napájení máme rezervu, ale to se v mrazu může změnit :) ale malé vylepšení můžeme udělat

uvažoval jsem například o Carbon Monoxide Sensor - MQ-7
    SparkFun Electronics - Carbon Monoxide Sensor - MQ-7
    http://www.sparkfun.com/commerce/product_info.php?products_id=9403
    ale má to rozsah 20 - 2000ppm, což už jsou silné koncentrace, to je spíš pro detekci nebezpečného prostředí

pak je tam třeba Optical Dust Sensor - GP2Y1010AU0F
    SparkFun Electronics - Optical Dust Sensor - GP2Y1010AU0F
    http://www.sparkfun.com/commerce/product_info.php?products_id=9689
    DOKIS
    DOKIS --- ---
    Kdyz uz to vypada na delsi odkad startu (timto se pridavam k nazoru, ze netreba nic uspechat), tak bych mel otazku na moznost pridani dalsiho vybaveni do balonu. Nemam zadny konkretni navrh, jenom by me zajimalo, jake vlastne mame rezervy, tj. nosnost, prostor a napajeni.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TRANCEWARP: jo to vim, nedavno tu probehlo i video, jak to vypada, kdyz se takove vypusteni nezdari... jsou to pekna monstra
    YouTube - Nasa Helium Balloon Crash.
    http://www.youtube.com/watch?v=ieyD1FfQOIg
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    NECROMAN: NASA neco podobnyho ma, tu slunecni laborator...
    trochu vic demanding projekt...

ale pokud bude level 1 uspesnej, tak treba sezeneme nejakej grant... kdyz vymyslime nejakou vedeckou funkci toho celyho...

tim bychom projekt zviditelnili o tisic procent, kdyz "jen" nenatocime video, ale zaroven provedeme nejakej experiment, vcelku jedno jak bude slozitej...

a pokud bude mit za cil dokazat globalni oteplovani, tak mame prachy jisty ;DDD
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    díky za názory ohledně startu!

Launch control jsem tedy přenastavil: Launch was postponed because of winter weather conditions. Stay tuned :)

objevil se problém s anténou pro balon, více vysvětlí kolega SPECZ
    jinak já jsem nakoupil 20m odzkoušeného lanka a 6m batohových popruhů, ze kterých udělám pevný postroj pro box
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TRANCEWARP: a pak nam to sestreli na Koreou a vyhlasi valku, to tak :D
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    JOHN_KRYSPIN: btw tady je hezky videt jak se recyklujou clanky, je to porad ten samej clanek o tom ajfounu, ale ted uz to do vesmiru poslal sedmilety chlapec...

zajimalo by me, kdyz pridou na to, ze ta rodina ma i psa a nekde vyjde clanek o tom, ze to sestavil ten pes...

omg!
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    SPECZ: nebo 15 km na jih ;) at pripadnej chytrak hleda nekde uplne jinde... ;)

nicmene kdyz do toho live zatahneme publikum, tak by to bylo super...

to bych rad navrhnul potom jako grandioznejsi projekt, postavit balon co se udrzi v nejaky rozumny vejce 20-30km a poleti do sveta... se solarnim panelem a satelitni komunikaci ;) to uz bysme rozhodne trumfli tyhle balonkare...
    PECATB
    PECATB --- ---
    ja jsem taky pro rozvaznou variantu, nic neuspechat a zejmena prvni start (protoze verim, ze nezustane u jednoho) provest za "idealnich" podminek...
    SEZI
    SEZI --- ---
    TOXICMAN: rozhodně počkat, spěch se nikdy nevyplácí
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    NECROMAN: to by mohl mít czANSO 2 - můj Project Overwatch vyvine takovou technologii a když bude úspěšná, tak by mělo jít ji adaptovat pro použití v balonu :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TRANCEWARP: mit dokonce LIVE WEBCAM, treba 1 snimek/10s, tak trumfnem skoro vsechny :)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    TRANCEWARP: Add 2:V tomhle případě bych z bezpečnostních důvodů zavedl do systému zpoždění aspoň 15 minut
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam