• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru
    RANITOMEYA
    RANITOMEYA --- ---
    http://www.uloz.to/7625850/syn-situace-pdf tohle by se mohlo trochu hodit :)
    určitě se to dá najít někde na čhmú, ale já už nevim kde, tak jsem si to dovolil uploadnout
    ano, nejčastěji západní vítr
    + dělal jsem si takový malý svoje vlastní pozorování rychlosti a směru větru (bydlím na východním okraji Prahy), ale jen od 14.3. do 31.5. s tim, že pár dní mi vypadlo a procentuálně to vypadalo takhle, co se směru větru týče:
    S 11,70212766 %
    SV 10,63829787 %
    V 15,95744681 %
    JV 6,382978723 %
    J 4,255319149 %
    JZ 9,574468085 %
    Z 20,21276596 %
    SZ 21,27659574 %
    jinak, co se týká naprosto laického pozorování směru větru, tak na podzim východní vítr nechytíme, to vanou řevážně západní větry, nejčastěji vane asi spíš na konci jara, přes léto je zase hodně dní s bezvětřím
    ale to se týká "nízkejch" větrů, takže to asi moc nepomůže
    kdyžtak to smažte
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TOXICMAN: ten simulační bazmek co jsme tu zkoušeli to vždycky unáší směr Москвa :)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    THERIDANE: o tom se právě snažím něco zjistit

docela pěkné informace jsou tady: www.balon.cz/download/meteo/LM-05.ppt
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TOXICMAN: a to platí pro přízemní nebo i vyšší proudění? Jsem myslel že to je vždycky takhle:

nebo jsme zrovna někde blízko polární fronty?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    THERIDANE: tak někdy asi ano, ale převládájící je západní vítr (poznámka: udává se odkud vítr vane) - čili nejčastěji fouká směrem na východ
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Je na našem území vůbec někdy vítr směrem na západ?
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TOXICMAN: vítr na východ - okolí mosteckých dolů :D ? prostoru je tam poněkud dosti, stromů 0...
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    zatím jsem schůzku nedomluvil
    pojďme nejprve probrat potencionální místa startu... podle mě by bylo dobré připravit alespoň 3 místa pro hlavní směry letu:

neutrální vítr - východ od Prahy, cca někde kolem Doubravčice
    vítr na západ - tak 40-50km východně od Prahy, kolem Chrudimi?
    vítr na východ - kolem Rakovníka?

to jsou jenom návrhy, musí splňovat podmínky:

-minimálně 30km od letiště Praha Ruzyně
    -větší otevřené prostranství a v blízkosti nesmí být vysoké objekty (stromy, stožáry, komíny)
    -spíše menší vesnice
    -místo na zaparkování několika aut
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    nějaký status update? co ten úřad pro letectví?
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    takže jeden zimní progress update

- kontaktoval mne pan Aleš Böhm z Úřadu pro civilní letectví ČR.... ocenil, že jsme zahrnuli do projektu i otázku legislativy, ale upozornil, že nemám tak docela pravdu a pro vypuštění je potřeba zažádat o povolení
    (viz. forum sekce Legislativa)
    Domluvím si s ním schůzku a projednáme potřebné informace... navíc psal, že ústní projednávání s námi by zároveň mohlo pomoci v přípravě novely legislativy dané oblasti.

- kolega Honza připravil Yagi anténu pro pozemní tým

- nyní Honza připravuje anténu typu delta loop která přijde na spodek boxu a která má pro nás výhodný vyzařovací diagram

- Theridane připravuje obecné programové třídy pro XBee, GPS a GSM hardware

- zima přišla až moc rychle, takže outdoor testy jsme zatím neprováděli

- předělávám web czanso.com a dělám zatím google maps realtime sledovací aplikaci, kde bude vidět umístění balonu a jeho parametry (výška, rychlost atd.)
    BULHI
    BULHI --- ---
    poslete Jablotron pro duchodce :-)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TRANCEWARP: no to jo :))
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    NECROMAN: hehe, hranice vesmiru... kdyz to pak vyjde na novinkach tak aby tu "hranici vesmiru" nepochopili spatne ;DDD
    TRANCEWARP
    TRANCEWARP --- ---
    NECROMAN: trochu trapny ;D jen aby ukazali ze co umi ajfoun, tak to umi i nexus... lol ;D
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Po iPhonu letěl do vesmíru i supertelefon Google Nexus S [video]
    http://pctuning.tyden.cz/component/content/article/1-aktualni-zpravy/19638-po-iphonu-letel-do-vesmiru-i-supertelefon-google-nexus-s-video
    jinak pokud by byl zajem, tak mam tu z KSC penovy "antistresovy" model modulu Orion velky asi 8 cm, ktery bych venoval jako naklad balonu - bylo by vtipne ho tam pripevnit a trochu to medializovat jako "Orion modul na sve prvni ceste k hranici vesmiru" :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    80_PSU: tak to by bylo super vynest toto na balonu jako recesi s titulkem - Cesky telefon na hranici vesmiru :D
    80_PSU
    80_PSU --- ---
    OVCE
    OVCE --- ---
    Hm. Létání do vesmíru se stalo běžnou záležitostí. Pro telefony. :-D Je bylé, že nemáme český telefon. Zase naše země zaostává v kosmonautice.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Google poslal svuj novy phone Nexus S do vesmiru balonem + video:
    Google goes to space, by balloon - tech - 14 December 2010 - New Scientist
    http://www.newscientist.com/article/dn19871-google-goes-to-space-by-balloon.html
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    OVCE: připravuji aktualizaci, vydržte
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam