• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    SPECZ: Podle toho jak to myslíš. Moje vysněná konfigurace by vypadala takto:
    [balon]---[pyro]---[padák]===[servo]---[reflektor]---[payload]
    V nominálním případě (balon praskne) se vrátí tohle:
    ---[pyro]---[padák]===[servo]---[reflektor]---[payload]
    (~30 g pyra holt bude plandat nad padáčkem, ale nemělo by to vadit... ne? vyzkoušíme) V případě, že se použije odstřih, se stack rozpadne na:
    [balon]---[pyro]
    ---[padák]===[servo]---[reflektor]---[payload]
    V případě, že pyrotechnika selže a budeme muset použít mechaniku, se rozpadne na ("o" je kroužek u serva):
    [balon]---[pyro]------o
    [padák]---[servo]---[reflektor]---[payload]

Ten poslední scénář vyžaduje uvázání dvou lan k servu: jedno k balonu, jedno k padáku. Odhozením toho od balonu se napne lano k padáku. V místě, kde lano k balonu prochází/obchází padák, se ty dvě lana svážou nití, která se roztrhne 5 N tahu, aby nezatíženej padák nepadal dolů na servo, reflektor a payload, kde by se mohl zamotat.

K těm materiálům - 30 g lehkýho dřeva je hodně málo, kor když k tomu bude uvázaných <=1 kg latexu. Z plastu by to bylo definitivně těžší, a navíc by z toho nejspíš stříkal hořící roztavenej sajrajt všude kolem. Papír... je zajímavá myšlenka, nějakej masiv z rozpuštěné celulózy (noviny?) by mohl mít dobrý vlastnosti. Vyzkouším to o víkendu, na kterej mám naplánovaný zkoušky zážehu v nízkých teplotách (-25 °C).
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    THERIDANE:
    - Kreativní uvázání padáku: stačí aby šňůra padáku byla delší než ta mezi pyro a odpojovačem.
    - Hmotnost pyra a jeho následný pád: Raketoví modeláři často místo padáčku používají širokou stuhu, ta taky slušně brzdí, + co tělo pyra udělat z nějakýho tvrdýho papíru/platu ?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ATOMIKS: GPIO pin z řídící jednotky půjde na bázi tranzistoru, kterej do toho švihne pulzem (>= 3 mJ/Ohm, tj. 1 A/4 ms nebo 3 A/1 ms) z odstřihovýho zdroje
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    THERIDANE: co bude tendle mechanismus spouštět?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    AXTHEB: váží to 25 g, to není moc, ale chápu, že by to mohl být problém... určitě by nebyl problém tam mít dva padáky. Celej stack by vypadal nějak takhle (| je místo odstřihu ohněm):

[balon]---[malej padáček]---[pyro cutdown]|---[cutdown]---[velkej padák]---[reflektor]---[mission payload]

Ještě se mi tam nelíbí ten mechanickej cutdown nad hlavním padákem, pořád mám pocit, že by se to tam motalo... tak jsem přemýšlel nad kreativním způsobem uvázání padáku *nad* cutdown. Uvidzime.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    80_PSU: To je padak na krabici, ne na zbytek balonu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    THERIDANE: Chapu to dobre ze pokud balon po odstrihu praskne, tak tenhle kus dreva spadne z velky vejsky volnym padem nekomu na hlavu?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Ještě obrázky k #4:

Uchycení (proto to upadlo celý, odhořelo to v kanálku)

Po odstřihu.

Pitva řezem.

NASA: Micinku táhne vůně střelnýho prachu, soustruhovýho oleje, vazelíny... už je na 5. životu z 9 a nevadí jí to :-)

Test #5 byl o ničem, sice se to chovalo dobře, ale jen tak tak. Měl jsem to uvázaný moc blízko.

Celá konfigurace.

A bylo to těsný.

Test #6 byl de facto kopií testu #1, kterej se ukázal jako nejlepší.

Detail přívodu proudu.

Detail oddělitelného spoje.

YouTube - czANSO Cutdown Test #6
    http://www.youtube.com/watch?v=PMC6uZomjZA

(zas nám tam cvrdliká nějaká ptička) Pyro po dokončení činnosti. Tenhle kus přistane někdy, někam, možná, ... s balonem.

A nakonec další kuchnutí pilou.

NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    THERIDANE: No musim, ze toto je rozhodne vetsi zabava sledovat, nez "vypusteni iPhonu na balonu" :D
    NASA
    NASA --- ---
    THERIDANE: to bude tim, ze ti tam prebehla cerna kocka, zkus to bez ni :-))
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Všecko funguje, akorát jsem nedomyslel to uchycení a upadl i bazmek, což by se stát nemělo.

YouTube - czANSO Cutdown Test #4
    http://www.youtube.com/watch?v=-PT0AXIYhJA
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    THERIDANE: pekne :) hodilo by se mozna i na ten horni konec dat nejaky popis, poselstvi ci zlatou desku, podle financi, az to najde nejaky domorodec kdesi, tak at nam muze dat vedet zpatky, kam to az doletelo :)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    Mám tu pár obrázků z výroby pyrotechnickýho odstřihu.

1) Do dřevěné kulatinky (nebo šišatinky v tomhle případě) jsou navrtány rovnoběžně s osou dva kanály (silnější na palivo, slabší na stříhanou šňůru) a jedním kolmým kanálkem, který je spojuje, takže tvoří konfiguraci "H". Na straně u zápalky se do dřeva udělá rýha, do které sedne zápalka.

2) Do palivového kanálku je zespodu vlisována záhluška tak, aby měl kanálek dno zhruba 15 mm pod spojovacím kanálkem. Na něj se nalisuje palivo, aby končilo právě na úrovni spojovacího kanálku.

3) Na to se pak natlačí další palivo, ale tentokrát už s menším tlakem, aby nevytvořil kompaktní plochu. Mezery mezi zrny fungují jako komunikační kanálky a usnadní propagaci plamenné fronty od zápalky.

4) Strana spojovacího kanálku u zápalky se vyplní palivem.

5) Palivový kanálek se zazátkuje.

6) Upevní se zápalka.

7) Kanička zápalky se spojí pevně s tělesem pyrotechniky a její volný konec se vybaví kolíčky, aby šla snadno odpojit.

8) Ukázka letové konfigurace. Bílý drát představuje střihanou šňůru k balonu.

9) Po odstřihu se přívod k zápalce rozpojí a náš payload odpadne. Konfigurace na obrázku zůstane nahoře a nikdy se už nevrátí :-)

Zítra udělám ostrej test a video sem pak nahodím.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    AXTHEB: zas taková klendra tam neni :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Nemel by bejt problem sehnat nejakej tekutej dusik, nechcete?
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    THERIDANE: Hlavně nepomenout všechno řádně zdokumentovat ;-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    ATOMIKS: tekutých lubrikantů se bojím, v té zimě by to mohlo ztuhnout nebo ve sníženým tlaku vyschnout... tuhá vazelšlichta udrží úderník u CZ 50 nehybnej, takže nepochybuju že by udržela i to servo :-)

SPECZ: máme jednu nabídku na suchej led, eventuelně můžu sehnat ještě já, takže to určitě otestujeme... se spoustou plazící se mlhy :]
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    SPECZ: nebo to ovazelínovat? .. test by to chtělo, good point .o)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Ještě by to chtělo test v pořádnym mrazáku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam