• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOXICMANczANSO - český balon na hranici vesmíru
    LAMICZKA
    LAMICZKA --- ---
    No:mad | občanské sdružení: Závěrečná zpráva | Fénix 1
    http://www.tichopopesine.cz/2011/09/zaverecna-zprava-fenix-1.html

:)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    a tomas pecina se take pochvalne vyjadril :

Slepecká hůl: Podomácku do stratosfery
    http://slepeckahul.pecina.cz/2011/09/podomacku-do-stratosfery.html
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    tak jsem se koukal po tech gyroskopech. A rekl bych ze sonda od balonu bude chtit alespon 2-osej gyroskop...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    fotky nět... byl to prstenec asi 10 cm v průměru v plastovým pouzdře s cívkama a nějakou elektronikou

a škatule může být kulatá, pak nás vítr může zajímat míň :-)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TABORACEK: btw, ono taky asi jak velka bude ta skatule, ten vitra tam nahore to gyro muze taky otocit rekl bych...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    THERIDANE: nejaky fotky nemas? Budu se muset podivat po netu jak takovy veci v praxi vypadaj...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TABORACEK: co se těch baterií týče... ty ze sobotního letu mají pořád prakticky nominální kapacitu, máme v nich dost energie na pár letů, tak si myslím že o energii zas taková nouze není
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TABORACEK: byla to záchrana z nějakýho zařízení, kde to sehnat nevím (ale vyrobit by to šlo)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    THERIDANE: s tema bateriema jsem narazel na ty USB zarizeni:) Gyro se mi rozhodne zda jako napad hodny zabudovani (spolu s tim magentickym kompase:).

Mimochodem, to se da koupit nekde uz hotovy, nebo to co si mel byl nejakej domaci bastl?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TABORACEK: no, ani ne :) nežere to skoro nic... měl jsem teď v rukách gyro s magnetickým ložiskem, odběr po roztočení pod 20 mA, servo kolem 500 mA (jen když se s tím hýbe), a mělo to 5 N*m krutu :) myslím, že stojí za to to prověřit

(a používají to i na ISS, tak to přece musí být dobrý :)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    TABORACEK: zajimavy napad - poslat data "do Cloudu" :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    THERIDANE: na baterie ale budes potrebovat separatni balon pocitam:)

Nicmene s tou linuxovou masinkou nemuzu nez souhlasit...
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    TABORACEK: ty gyra by hlavně přímo aktivně bránily externím silám (poryvy) v otáčení s boxem (kterej by teda asi byl "koule" :), a umožnily by ho jakkoliv natočit, celej

co dál:
    * linuxovej routerboard, do něj napíchat přes USB několik malých webkamer, abysme měli (jak říkáš) i pohled na balon, co dělá :) a další "diagnostický" pohledy
    * marshmallows!
    * víc payloadů pod jedním balonem... já bych pro jeden video-projekt, kterej chci udělat, potřeboval video pádu z vesmíru až do hlíny, pohled kolmo dolů, tak si udělám aerodynamicky stabilizovanou kapsli s kamerou dole, která se v určité výšce a poloze od hlavního stacku odstřihne, a natočí mi ten potřebnej záznam, před dopadem vymete padák a pošle polohu :-)
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    AKA_THE_A: software a regulaci máme k dispozici z mýho projektu Overwatch (hexacopter) (ze kterýho dědí i aktuální czANSO, a naopak)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    TOXICMAN: doporučil bych místo vrtění celym foťákem/kamerou použít zrcátko...když bude vyhřejvaný, může klidně bejt i mimo box, nemusí bejt velký a unesly by to i malý digi-serva (analog jsou pro tohle nepoužitelný)...
    Teoreticky by šly použít i modelářský gyra (žádný vymejšlení softwaru a regulace), nejsou ani tak šíleně drahý...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TOXICMAN: nojo, bude to chtit lepsi rozliseni:)

Jako zajimavost, v komentarich pod tim clankem se nekdo zamysli nad pouzitim balonu jako prvni stage k rakete. Kdyz jsem si cca pred rokem delal vyzkum na tyhle balony, potkal jsem nejakou skupinu ktera to tak delala a mela s tim nejaky uspechy. Nicmene za ten rok jsem ten link nekde potratil a ted ho nemuzu najit.

To je takovej napad pro czANSO v10 nebo 15:)
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    zkusil jsem identifikovat nějaká města z výšky 21km

TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TOXICMAN: Ja jsem jim na hackaday v pondeli napsal a tesil jsem se jak se tu budu vychloubat a vy jste to mezitim vyhrabli nekdo sami.

At tak ci tak, potesil me jejich komentar :

The team at czANZO, the Czech Amateur Near-Space Object group, sent up one of the best high-altitude balloons we’ve ever seen last weekend and the resulting video is remarkable.

THERIDANE: Cetl jsem o buildech ktery mely kamery namontovany na servech aby ji mohly otacet nahoru a dolu, nicmene nikdy mi to neprislo nijak extra cool. Na druhou stranu bylo by zajimavy videt jak se prubezne zvetsuje balon, na to by mozna ale stacila nejaka malorozlisovaci kamera nahoru:)

Jake dalsi napady krom tohodle mas v hlave pro druhou iteraci?
    THERIDANE
    THERIDANE --- ---
    mám v hlavě pár nápadů na czANSO 2 (Czech Advanced Near-Space Object :)... víte někdo něco o gyroskopických aktuátorech? Jestli jsou v dostatečně miniaturní formě, kde je sehnat, popř. jakej techlevel je třeba k jejich výrobě... dostat tam nahoru stabilizovanou kameru s možností ji na povel natočit by stálo za to :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam