THERIDANE: tak GPSku na palubě stejně máte, ne?
numerický simulace mi nic neřeknou o tom, jak se skutečně zachová konkrétní materiál, při dané teplotě, apod.... vezmi si třeba jen "flutter" (takové to "plácání se")... samozřejmě, že jakési základní numerické simulace jsem dělal, ale třeba konkrétně to, co jsem použil, končilo při hustotě vzduchu odpovídající výšce 16 km, apod.
hele, mě trvalo rok, než mi došlo, že pro to, co si chci ověřit, nepotřebuju nic složitějšího, než tu věc hodit kolmo dolů - že nemusím hned stavět celý letadlo a řešit jeho pohon, řízení, apod.
ale vlastně i ten poměr rychlostí, co udávají Slováci, je zajímavý (
Krabička začala padať rýchlosťou 100 m/s (360 km/h), postupne ako hustla atmosféra, spomaľovala na rýchlosť pri páde 6,6 m/s. - tedy v podstatě, 16x talková rychlost, odpovídající snad až 256x menší hustotě vzduchu?). nicméně data z výšky 38 km se mi už na nic - bohatě by mi postačilo odhodit můj experiment jako "užitečné zatížení" ve výšce 20-22 km (a odlehčený balón by pak mohl stoupat dál...).
samozřejmě - pokud ještě nějký vzlet plánujete, tak si to Arachne Aerospace normálně můžou zaplatit - mě zajímá výsledná prezentace získaných dat na mém vlastním webu, pod mojí hlavičkou... a nechci řešit vše od nuly, ale jestli máte nějak vychytané video, že bych třeba měl natočené, jaký tvar během pádu ta aerodynamická plocha zaujme, apod.