OSCURO: Jinak za sebe musím přiznat, že mě STO chytlo příběhem a tím, že hra s respektem posouvá děj, který známe ze seriálů, přidává konflikt který má smysl a kde může hráč jasně přijít na to, co se stalo, proč spolu teď tyhle dvě strany válčí a kde se stala chyba, aniž by byl někde kýčovitý záporák magor, kterému buď hráblo, nebo je prostě eeeeevil(viz WoWko a Garosh Hellscream, který přeoral traktorem celý fluff budovaný od Vanilly yay). Ne, jako vždy jsou to politici, kteří jen co je opjevená nová hrouda hlíny, už se začnou dohadovat o tom, komu patří. A to se mi velmi líbí. Jasně, kýčovitý Tal Shiar má v tom světě své místo, ale ne všichni musí být nezbytně zlí a bezohlední.
Plus mě těší, že (za Federaci) ta hra není jen o válčení a můžu trávit spoustu času objevováním nových planet (a jako pokročilý diplomat) i navazováním kontaktů s úplně novými rasami jako representat Federace. Nemluvě o tom, že celá Romulanská dějová linie mi zase připomněla BSG a hledání nového domova zatímco nás pronásleduje starý nepřítel...
Taky je fajn, že vývojáři se k free-hráčům nechovají jako k low-class póvlu a pravidelně rozhazují odměny(většinou lod) na všechny strany. Viz teďka 3 různě Solanijské křižníky, nebo před Vánoci Iconianský Carrier, který byl dokonce jen za jenu misi (ve které jsme pomáhali Worfovi(mluvenému originálním hercem M. Dornem).
Ve zkratce, podle mě je STO krásná ukázka toho, jak může vypadat dobré moderní MMO. A nepřekvapivě jsem už nějaký cash na něj vyhodil, protože jsem chtěl pěknou Vulkánskou lodičku. A protože mám zájem motivovat vývojáře, kteří se mě nesnaží okrást a kteří dělají hru, která se někam vyvíjí. A vzhledem k tomu, že za poslední dobu nám kromě Tashy přibyl i Worf a Tuvok tak už se nemůžu dočkat koho potkám příště. Žeby Ambassadora Picarda?