O klobouku: "V magii černého humoru je jakousi základní pomůckou. Snad už taky proto, jak je klobouk sám o sobě fantastický v tom nejskutečnějším plánu syrové reality, proto, že i v běžném životě se používá k obřadům, které činí vlastně z kterékoliv ulice divadelní scénu i malbu. - Tyto obřady nejsou vždy zcela racionálně vysvětlitelné. Jestliže klobouk v jistém smyslu činí z člověka fantom, pak moderní poezie se svým zaujetím pro iracionalitu musela sáhnout právě po něm. (…) V roce 1961 sem na Špindelrovce poručil jedné dívce maďarské národnosi, u mne v hotelovém pokoji po probdělé noci, aby za 20 Kčc lezla nahá po čtyřech kolem mne s kloboukem na hlavě a s kravatou uvázanou kolem nahého krku. Dojem byl takový, že veselí nakonec i přehlušilo úzkostnou situaci. (K. Šebek, 16. 5. 1967, odpověď na anketu o "konkrétní iracionalitě pánského klobouku")
Slíbila jsem před časem, že pošlu ještě pozvánku na akci, o které jsem mluvila, takže tady:
[ Ars Poetica / festivalfestival / 26.7.2014 / CR - Kralovehradecky kraj - tábořiště Ježkov u Zábřezí (okres Trutnov) ]
Šebek bude na pořadu dne v úterý, den před tím má dvojice T. Burdová - J. Typlt téma D. Ž. Bor (za dobrého počasí na Kuksu)