• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • zobrazit sekci
    linky na 3D fotky na netu, aneb..
        ..nasadte 3D bryle a jedeeeem :)


    Více informací o stereoskopii:

      Stereoskopie je technologie, která umožňuje prostorový vjem vyvolaný dvourozměrnou předlohou. Pro tento vjem je třeba dodat každému oku stejný obraz, ale z trochu rozdílného úhlu. Každé oko pak vidí jen takový obrázek, jaký by viděl v reálném pohledu. Lidský mozek pak tyto 2 obrazy spojí v jeden, který vnímáme jako prostorový, neboli 3D.

      Technik, jak tohoto existuje několik:



    Anaglyph:

      ..je jednou ze stereoskopických technik, která umožňuje uživateli prostorově vnímat obrazy, fotografie, grafy, filmy a podobná grafická díla. Tato poměrně dlouho známá metoda využívá rozložení obrazů pro levé a pravé oko na barevné složky (obvykle modrozelenou a červenou), které jsou spojedé (překryté) v jednom obrazu.

      Pro prohlížení anaglyphu je třeba použít brýle s barevnými průzory - modrozeleným a červeným. Pomocí těchto brýlí se pak ke každému oku zvlášť dostane požadovaná obrazová informace.

      (+) Výhodou anaglyphu je jeho velké rozšíření - pokud vytvoříte 3D obrazy v anaglyphu, může je pozorovat velké množství lidí po celém světě, kteří vlastní příslušné brýle.

      (-) Nevýhodou je, že je omezen váš vjem barev. Jedno oko totiž vidí pouze černo-červenou, a druhé černo-modro-zelenou (žlutou pomocí složení modré a zelené). Bílou a ostatní barvy si vytváří až mozek spojením barevných informací z obou očí.

      (pozn.) Existují i jiné barevné varianty anaglyphu (žluto-modrý, zeleno-červený apod.), ty však nejsou tolik rozšířené. Na internetu je k dispozici řada stránek, která se anaglyphu věnuje.



    Cross-eye:

      ..je technikou překřížených očí. Při této technice se obrazy nepřekrývají, ale místo toho jsou vedle sebe. Překřížit je a spojit v jeden však můžeme pomoci lehkého šilhání. Vznikne nám tak jeden spojený, protože každé oko se opět soustředí jen na jeden ze dvou obrázků, a tak je mozek spojí v jeden prostorový.

      Technika je následující: Musíme se dívat do středu přesně mezi 2 obrázky, a pak lehce zašilhat tak, aby jsme najednou viděli 3 obrazy. Tyto obrazy jsou zpočátku rozmazané, přesto se musíme co nejvíce stažit soustředit na ten prostřední. Bočních dvou si nesmíme všímat. Učení se zaostření na tento prostřední obrázek může někomu zpočátku dělat problémy, ale stačí jen trochu snahy a oči si na to zbyknou poměrně rychle.

      (+) Výhodou je, že tyto obrázky můžem sledovat bez potřeby speciálních brýlí, nebo jiných zařízení. Navíc nejste ochuzeni na barvách.

      (-) Nevýhodou je potřeba šilhání. Na různých diskuzních fórech se vedou spory o tom, zda se tím oči ničí, případně jak moc. Objevily se ale i zprávy opačného mínění, že se tím oční svalstvo protahuje a posiluje, čímž se oddaluje věkem podmíněná degenerace. Názor si musíte udělat sami :)



    Porovnání Anaglyph - Cross-eye:





    Zajímavé odkazy:






    3D hry s driverem iZ3D:


      Ano, je tomu tak. K hraní her ve 3D nepotřebujete drahé monitory se speciálními brýlemi, ale postačí vám k tomu obyčený grafický ovladač. Tento ovladač upravuje zobrazení tak, že místo renderování jednoho pohledu vyrenderuje dva, které pak na monitoru vyobrazí v požadované technologii, mezi které patří i Anaglyph, nebo Cross-eye. To znamená že pak můžete hrát hry s prostorových vjemem jen za pomocí například Red-Cyan brýlí ;)

      Ke stažení je k dispozici iZ3D ovladač, který se po 30 dnech omezí jen na některé základní zobrazovací technologie.

      -> Download page




    3D brýle

    19 hlasy od 19 respondentů

      Preferuji

      3 hlasy od 3 respondentů
        Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam