• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYDYVýtvarné zpracování kovů a drahých kamenů aneb rytí, odlévání a kovářství
    Pro všechny co ví něco o těchto krasných a starých řemeslech a chtějí se zapojit nebo se jenom pokochat nádherou těchto předmětů.. Nápady, fotky vašich výtvorů, tipy a triky a všechny ostatní zkušenosti vítány. Předem díky za slušné chování .)
    rozbalit záhlaví
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    _VYKUTALENA_: to je imho na magnet
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    ETERNITY: zkus Atelier Rozkov Tomáš Kuhn .....znám ho ze školy....taky dělá leccos na svůj statek od ručně kovaných replik zámků z 18 stol. apod.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    ETERNITY: Zkuste se poptat v tomhle vlaknu [KOVÁRNA] a asi by i pomohlo, kdybyste k dotazu prilozila rozmery tramu a treba nejaky rucni nakres. Kvuli mnozstvi materialu, i rozmerum, nekdo kdo ma mensi kovarnu muze mit manipulacni problem s rozmernejsimi kusy zeleza.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    Ola, jiste je mezi vami nejaky kovar. Potrebovala bych pro ucely naceneni praci na vodnim mlyne zjistit, kolik by me tak stala kovana obruc, ktera by drzela dva na sebe kolme stropni tramy (tusim prumer 20 cm na tram). Zmena zavazneho stanoviska mi prisla ted, kovare v okoli jsem obeslala (a budu obvolavat) dneska, ale naceneni bych idealne potrebovala... no... vcera bylo pozde. Jakou castku mam hodit do dokumentu?
    Ta obruc by mela pochopitelne ten tram udrzet. Je nosny. Absolutne se nevyznam ve specifikacich a vlastnostech materialu, ale aby to tam nebylo jen "na okrasu".
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    Ahojda, dokázal by mi nekdo prosím poradit kde v ČR sehnat piercingovou puzetu, která není na závit. Ögussa, Platrez, Safina nemají. Případně rozumí někdo tomuto způsobu zapínání a dokázal mi případně poradit jak na to. Viz foto.

    POOWL
    POOWL --- ---
    COLOMAN: http://www.arthanza.cz/
    můj známý-doporučuju
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    COLOMAN:
    POOWL:
    ,,jo,
    Jedná se o pulkilový bronzový zvon,, text ať je z venčí,, velké písmena cca 10mm, malé cca 5-6mm,, ideálne ručne sekat bo gravírovat,, práce spiš po ocelorytce-puškáře,,
    POOWL
    POOWL --- ---
    COLOMAN: jaké rozměry?
    jaký tvar toho předmětu? (plocha nebo dovnitř prstenu atd.)
    Může to být laserem?
    COLOMAN
    COLOMAN --- ---
    Tentokát by som sa chcel zeptat, by ste vedeli poradit, kdo by mohol vygravirovat text (cca 30 písmen) do tvdšího bronzu??
    v Praze a okolí..
    Díky
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    A máte třeba zkušenost s povlakovanim na zlatě? Ted jsem narazila na jednu šperkařku která opovlakovala stříbro. Osobně mi to příjde jako blbost, kvůli tvrdosti materiálu, ale nikdy jsem nic nepovlakovala tak netuším.

    Každopádně děkuji moc za cenné rady.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    mozna misto mediciny se podivat do strojariny kde se rezne nastroje povlakuji kuli odolnosti bezne. Povlaky se delaji i vicevrstve a delaji to i firmy v CR, nejaky by mel byt i cerny nebo temer cerny a odolne by to melo byt dost.
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    co se tyce povrchovek kovu tak etching, coating, darkening, ale ja se pohybuju spis v oblasti nozotvorby, takze tam je to s kovy pomerne jednodussi (respektive neni tam takovy rozsah kovu jako ve sperkarine a razoven jsou pomerne velke naroky na pripadnou odolnost povrchu.) jeste se nektere kovy nechaji anodizovat, ale cernou anodizaci nedostanes. Slusnou odolnost maji keramicke, zapekane povrchovky. Jinak kdybych vylozene cerne prsteny jsem videl snad jenom kamenne, z karbonovych vlaken a nebo titan s tou dlc upravou. Jeste je mozne ze by se to dalo udelat nejakym cernym smaltem, ale tam fakt nevim jak to bude s odolnosti.
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    KALIF_WH: Taky právě vyhledávam info jen v angličtině. V čj se toho člověk moc nedozví. Jaká klíčová slova používáš místo black metal? Díky za tip :)
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    _VYKUTALENA_: A pokud muzu doporucit, tak i kdyz jinak preferuju hledani v anglictine , vyhni se vyhledavani fraze "Black metal" :-) strasne jsem pohorel na relevanci odpovedi :-)
    KALIF_WH
    KALIF_WH --- ---
    _VYKUTALENA_: zkus se podivat na DLC pouziva se na povrchove upravy nozu neni to cerne, ale videl sem tim napovlakovane povrchy cernene leptem a vypadaly skvele, + to ma pomerne velkou oteruvzdornost https://www.advamat.cz/povlak-dlc/ https://www.mmspektrum.com/clanek/pouziti-dlc-povlaku-nejen-v-automobilovem-prumyslu https://www.kredum.cz/eshop-povlakovani-prstenu-dlc-cerna.html
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    Zkusím ještě zapátrat třeba do odvětví medicíny pro kterou neustale vznikají nové materiály, každopádně díky moc za tipy karbid wolfram si prostuduji. Existují vůbec nějaké fígle krom rhodia jak předejít aby se šperk nepoškrábal tak brzy, je volba slitiny rozhodující?
    ZCR
    ZCR --- ---
    _VYKUTALENA_: bohužel, u klasických technik to nemám vyzkoušené a v nových se neorientuji, takže konkrétně neporadím, můžu mluvit jenom obecně - sám si člověk něco tak leda napatinuje, a to nutně dopadne všelijak, a pokud ti to bude někdo dělat, tak bude nejspíš vědět. Jestli chceš něco opravdu trvanlivého a černého, tak to je karbid wolframu, ale to není domácímu kutění přístupné.
    (Jinak tohle je samozřejmě odvěký problém veškeré šperkařiny - koroze, otěr, mechanické vlastnosti při nošení; a vždycky je to kompromis nebo něco za něco.)
    _VYKUTALENA_
    _VYKUTALENA_ --- ---
    ZCR: Jakou kombinaci kovu a povrchové úpravy by jsi mi doporučil? Dá se povrchovka následně znovu udělat pokud dojde k opotřebení vlivem nošení?
    ZCR
    ZCR --- ---
    ZCR: (kromě keramiky a případně třeba karbidu wolframu, ale to není kov a neodlévá se)
    ZCR
    ZCR --- ---
    _VYKUTALENA_: Žádný kov není černý, všechno to jsou povrchové úpravy, více či méně stálé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam