• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DESPERADO123První republika, odboj a život do únorového puče (1948)- politické, ekonomické i sociální hledisko
    Politické strany prvorepublikového Československa

    * Republikánská strana zemědělského a malorolnického lidu (tzn. Agrární strana) byla založena roku 1922 spojením České a Slovenské agrární strany. Předsedou byl Švehla a hlavními voliči byli malí a střední zemědělci. Švehla kombinoval sociální a demokratické myšlenky. Strana byla jádrem vládních koalicí v letech 1922 a 1938.

    * Československá sociálně demokratická strana dělnická navazovala na předválečnou Sociální demokracii. Ve volbách roku 1920 se stala největší stranou v republice. V době relativního rozkvětu však přišel rozkol ve straně. Byla založena vnitrostranická levice, s jistým odstupem i pravice, střed zůstával dlouho neutrální. Spor nakonec vedl k odložení řádného termínu sjezdu strany, což přineslo spíše sympatie Šmeralově levici. Ta posléze založila samostatnou Komunistickou stranu Československa-sekci Třetí Internacionály. Sociální demokracie byla citelně oslabena a ve volbách roku 1925 zažila debakl. Na síle začala nabírat až v roce 1929. V čele stál Antonín Hampl, na Slovensku Ivan Dérer. Sociální demokracie představovala jednu ze stran „Hradu“.

    * Komunistická strana Československa vznikla po výše popsaném sporu uvnitř soc. dem. Zpočátku se snažila o specifickou cestu k socialismu, prosazovanou parlamentní "rudou většinou". Později se však, v rámci "bolševizace", stala stranou extrémní a antisystémovou, plně závislou na Moskvě. KSČ představovala v relativních číslech největší komunistickou stranu na světě, postupně však členstvo ubývalo (vylučování, štěpení frakcí, návrat k soc. dem…). Ačkoliv strana stála proti Hradu, udržovali někteří její reformní funkcionáři kontakt s prezidentskou kanceláří. O dohodě o toleranci komunistů tzv. rudo-černé (lidovci a socialisté) se například počítalo před prezidentskou volbou Edvarda Beneše. KSČ si průměrně udržovala zisk nad 10 % voličstva.

    * Československá strana národně socialistická (do roku 1926 Československá socialistická strana) byla středolevicová strana, obhajující tzv. „český socialismus“ (popřípadě národní socialismus, český nar. soc. a jiné variace). Patřila ke stranám Hradu.

    * Československá strana lidová – sloučena z Moravsko-slezské křesťanskosociální strany, Katolicko-národně konzervativní strany a Konzervativní lidové strany v roce 1918. Strana zastávala křesťanské názory a sociální encykliku papeže Lva XIII. Od roku 1922 vedena Janem Šrámkem.

    * Československá národní demokracie vzniká po válce spojením Mladočechů s dalšími pravicovými a středovými stranami. Ideologicky by se dala charakterizovat jako národně radikální a ekonomicky liberální strana. Vedl ji Karel Kramář a Alois Rašín. Volena byla vyšší a střední vrstvou. Podporovala soukromníky, bankovnictví a průmysl.

    * Německý svaz zemědělců byla aktivistickou stranou německých zemědělců v Československu. Byla součástí několika československých vládních koalicí. Nejvýznamnějším představitelem byl Franz Spina, poslanec parlamentu, který byl též opakovaně ministrem. Strana zaniká sloučením se Sudetoněmeckou stranou v březnu 1938.
    rozbalit záhlaví
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SHEALA: tak on i ten antisemitismus jel na bázi okultismu že - je to v podstatě taková stará mašina co akorát mění koleje a občas vymění některý vagony.
    A stejně jako dneska můžeš jet občas parní mašinkou posázavím, tak i nad hrobem Anežky Hrůzové si ještě občas pár rebelů zahajluje.

    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ADAMIRA: jo, něco málo okultismu sem našla zde: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10201962943/ ale ezoducho bylo za 1 republiky děsně málo, byl to věk vědy. A to sme neměli ani blbej penicilín :D
    Okultismus v předválečných časopisech | Věra Nosková
    http://www.noskova.eu/okultismus-v-predvalecnych-casopisech
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SHEALA: hm, tak to ti asi zbydou jenom ti židi... :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ADAMIRA: nn nepotřebuju rovnítko, nepotřebuju to protáhnout do současnejch chemtrails. Jen prostě by mě zajímalo co se tenkrát "tajilo" :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SHEALA: hm, spojitost s rakouskem mě nenapadá. Ono i ti židi jsou IMHO na tohle až moc rozsáhle nenáviděná skupina, antisemitismus prochází evropskými dějinami dost dlouho a rozsáhle na to aby se dal použít jako nějáký pojítko mezi dvěma skupinama lidí. Možná zednáři, to by šlo líp, ale nevim jak jsou na tom zednáři a světovláda dnes :-)

    Jak už jsem psal, chtělo by to specifikovat mezi jaký dvě skupiny lidí chceš dát rovnítko
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ADAMIRA: Antisemitismus by mohl stačít, možná ještě něco co by mělo souvislost s Rakouskem?
    Jinak pointa by měla být, že naše vláda tají nejen existenci mimozemšťanů, ale i něco, co tajil už Masaryk s Kramářem. (Třeba že za Rašínovým pádem mohou mimozemštani)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SHEALA: Heled a prosimtě co je pro tebe pojem "mladí"? Chápu že ty už jsi asi ta "vyzrálá" ale nepřijde mi že zrovna tohle by se dalo něják aplikovat na ty co věří konspiračním teoriím, tam jde věk IMHO docela stranou.

    Jinak, k otázce, jde spíš o to, na jaký úrovni myslíš. Ve společnosti byl určitý druh antisemitismu, který už u extrémů typu Vlajka přecházel do rovin protokolů sionských mudrců a spojitosti mezinárodního židovstva a prvorepublikové elity.

    Jde asi o to o jaký skupině (velikost - kulturní a dejme tomu "intelektuální" vyspělost) se bavíme.

    Jinak těch hardcorových bude IMHO asi tak tolik jako počet octujících rebelů v CR/SR v současnosti.

    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Jak dnes mladí lidí věří na různé mimozemštany a spiknutí a HAARP, nevíte jetsli byla nějaká obdoba za první republiky? Klidně by to mohl být nějaký spiritismus, ale spíš i něco, v čem by měla mít prsty vláda, nebo obecně mocní lidé.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    sice sem davam veci spojene s prvni republikou i nepoliticky, ale vadi to? jinej audit na tema prvni republika jsem nenasel,a mozna by bylo hezky to rozsirit
    mmmchodem, pokud to tady umrelo, klidne prevezmu na nejaky cas a budu se starat, akorat ja bych to prejmenoval na Prvni republika obecne...
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---






    Gustav Machaty: Erotikon
    "Seduction" ["Erotikon"] [1929] : Gustav Machaty : Free Download & Streaming : Internet Archive
    https://archive.org/details/seductionerotikon1929

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---






    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    jinak shanim nejake obrazky z te doby z novin, treba ten Otakar Storch-Marien se slecnou, takova Art Nueve kresba, ktera je prave k videni na vystave Afery, nedalo by se...? [obrazky ve stylu karikatur bri Capku, ale nevim od koho jsou].,,,
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Jinak zajimava vystava v Narodnim Muzeu v Praze, jmenuje se to Afery a je to cele na tema 1.republika. Je tam prave i tehdejsi moda, cetnictvo, soukrome vlastnictvi e.e.kische treba, afera Alzbety Langove, ktera se predavkovala kokainem 1937 a tak podobne. Je to dost o cteni, zas az tak moc artefaktu tam neni, ale docela hezky me to nakoplo na nektere udalosti potazmo dokumenty [viz predchozi prispevek], ktere jsem neznal... zas stovku to stoji, stejne jako vystava Penize, ktera je v prizemi

    Aféry - Národní muzeum
    http://www.nm.cz/Historicke-muzeum/Pripravujeme-HM/Afery.html
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Na vlně první republiky
    Na vlně první republiky - Ulož.to
    http://www.uloz.to/browse?q=Na+vln%C4%9B+prvn%C3%AD+republiky
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    Zemřel někdejší odbojář a výsadkář Vladimír Maděra z Velehradu

    Zemřel někdejší odbojář a výsadkář Vladimír Maděra z Velehradu - Slovácký deník
    http://slovacky.denik.cz/zpravy_region/zemrel-nekdejsi-odbojar-a-vysadkar-vladimir-madera-z-velehradu-20130115.html

    Více:

    Neznámí hrdinové - Pohnuté osudy — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10204458965-neznami-hrdinove/211452801390008-neznami-hrdinove-pohnute-osudy/
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    SMRGL: Tak ono to má co dočinění i s tou jejich křestánkovskou pověrčivostí, už onehdá před legionářema pšonci skákali strachy do řeky a když je vytáhli a ptali se jich proč se nevzdali tak odpověděli "protože čechoslovákům velí negr, co žere lidi"

    :-D
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    Fotogalerie: Pohřeb armádního generála Tomáše Sedláčka na Vítkově (4. září 2012, Praha)
    http://zpravy.idnes.cz/foto.aspx?c=A120904_132335_domaci_cen
    KLEMPERA
    KLEMPERA --- ---
    MČ Praha 8: V Praze opět povstanou Muži odplaty - Praha 8 si připomíná hrdiny Operace Anthropoid
    http://www.praha8.cz/(gf0d5045ambseazxv3odri2d)/default.aspx?id=32706&ido=490&sh=-1557149352
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam