• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "V této knize se autoři pokoušejí pochopit, proč jsou někteří lidé zrůdy, bez ohledu na to, zda se chovají kriminálně, nebo zákonu unikají a jsou z nich lidé někdy nesmírně mocní, bohatí - a oblíbení. Kniha hledá odpověď na otázku, kdo jsou lidé, o nichž hovoří současné zprávy sdělovacích prostředků, klinické zkušenosti i historické příklady, a proč se dopouštějí takových činů. Teoretická možnost, že tito lidé nejsou nemocní a nejde ani o poruchu osobnosti, ale o druh parazitní evoluční strategie a krajní variantu lidské normy, se zejména v posledních letech prohlubuje."

download: http://uloz.to/4830038/koukolik-vzpoura-deprivantu.pdf

SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ANNA: je to tak, zlo je v nevědomosti. To zcela jasně vysvtělil a vyargumentoval již Buddha Gautama před 25ti stoletími!
    ANNA
    ANNA --- ---
    SCHWEPZ: nevím, doufám, že většina ubližuje proto, že si není vědomá toho, že by ubližovala, tedy že to zlo je v nevědomosti, ne ve zlu:)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: přesně tak. aplikuji to občas na zcela-nevychovaných dětech od sestřenice (4 a6) a funguje skvěle. Poeticky je to ilustrované v nádherném filmu http://www.csfd.cz/film/136117-jaro-leto-podzim-zima-a-jaro/, kdy se ráno mladý svěřenec narodí s větším kamenem přivázaným na záda, který musí nějakou dobu nosit - stejně tak týral žáby, když je takto topil. Efektivní a pevné zkušenostní učení :)

ANNA: ano - ta ztráta styku s tím co označuješ jako "reálný svět" (chápu to jako zvětšování distance k přírodním priocesům a zákonitostem) je jeden z možných důvodů oné "debilizace" (termín nekorektní, ale přesný, jak říká Prof. Koukolík (http://www.kosmas.cz/knihy/131780/vzpoura-deprivantu/ !!!!). Ale to probuzení skrze takovou zkušenost týrání...mno, ...přijde mi, že je mnoho individuálních odlišností, nezobecňoval bych to. Já například - bez toho abych se nějak "chlubil" - měl velmi "přátelský" vztah - až sentimentální - k zvířatům od jakžova a nechápal (silně prožíval), jak někdo může bezdůvodně, či dokonce s radostí, ubližovat zvířeti, které cití. Ale i přesto, zabiju králíka, stáhnu ho a pak sním. Ale není to bezdůvodné, chovám je s péčí, na léto budou mít dokonce takový výběh...prožijí dobrý život :)
    ANNA
    ANNA --- ---
    SCHWEPZ: mně přijde, že ono týrání (nebo "týrání") může být právě onou hraniční zkušeností, při které si dítě uvědomí, co dělá. soudím jen podle toho, co jsem slyšela doma od rodiny a ze svojí zkušenosti. ve 4 letech jsem koupala koťátka, naprosto neurvale a ani nevím, jak se to stalo, ale najednou jakoby něco seplo a mně došla spousta věcí, smrtelnost, empatie... dostala jsem nehorázně vynadáno, ale pamatuju si, jak mi všechno to hubování přišlo jako nic oproti tomu uvědomění, jak jsem se chovala k živým bytostem.
    teta zas přejela žábu a imho došlo k podobnému probuzení se.

méně, ehm, citliví jedinci asi existovali vždy, ale dneska, přijde mi, je situace horší, protože se nikdo o nic moc nestará, styk s reálným světem se vytrácí a lidi se přemísťují do takové virtuální virtuální reality.
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: idealni pouceni podobnych tyranu je vystavit je stejnemu zachazeni. aby si uvedomili, ze je to jen diky "nahodnemu" ustanoveni podminek, ze jsou oni v tuto chviti "ti nahore" a ze neni radno to zneuzivat, protoze snadno z nich mohou byt "ti dole".
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    otázka je, jestli násilí rostě - četnost a brutalita. vypadá to, že ano. nedostatek "přímé" a zkušenostní výchovy (rodiče nemjaí čas), veřejný prostor a media plná násilí a oplzlé sexuality (nic proti erotice!), nedostatek role-model vzorů, dřívější dospívání dětí...ale na druhou stranu - nafukování (týránní) žab už dělali "zlé" děti ve středověku, a týrání koček popisují i knihy - co já vím - J.Nerudy.
    ANNA
    ANNA --- ---
    uf, a vzpomněla jsem si na německou kauzu, jak v Dolním Sasku před lety nějaký magor střílel do koní ve výbězích brokovnicí nebo čím...
    ANNA
    ANNA --- ---
    ECLECTICA: jj, k tomu, že na kamerových záběrech není přímo samotná akce, jsem se dočetla. a souhlasím, že zoo je podivná, minimálně co se týká úhynu tučňáků (infekce je ještě pochopitelná, ale spláchnout dvakrát tučňáka - ?).
    ale po ulynčovaných kočkách, hřebících v jablkách naházených do výběhu goril v pražské zoo a po relativně častých případech travičství domácích i divokých zvířat nevím, jestli mám být přehnaně optimistická.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ANNA: záznamy z kamer údajně nic neprokázaly a v Košické zoo docházelo k různým neštěstím poměrně často. Ale nebudu nic předjímat.
    ANNA
    ANNA --- ---
    ECLECTICA: ... že všecho bylo jinak - jak?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ANNA: tohle mě včera rozbrečelo.
    Na druhou stranu se objevují zrávy, že možná bylo všechno jinak. Čímž nechci říct, že pokud je na vine ta zoologická zahrada, nění to taky hrozné, jen to ztrácí ten hrozivý aspekt ubližování "jen tak".
    LALINA
    LALINA --- ---
    ANNA: to máš pravdu titulek bohatě stačí.... omg.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Václav Havel pro Stranu zelených - Sídelní kaše
    http://www.youtube.com/watch?v=6BYw7hvdEJs&feature=player_embedded
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Miliardy za tunely chránící ptáky na R55 se vyplatí - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/doprava/clanek.phtml?id=668204
    LALINA
    LALINA --- ---
    a tak umravňujeme přírodu, zatímco sami jsme nemravnější a nemravnější....
    KUATO
    KUATO --- ---
    KOKES: jees, prirodu je treba zavcasu vykastrovat, jednat to mnohdy neni hezke (neni nad tuje a anglicky travnicek), druhak z toho je bordel a tretak to po sobe hazeji decka, takze jsou spinave a vubec podivocene a tihnou a dalsim cetnym lumparnam :o).
    KOKES
    KOKES --- ---
    ANNA: krásně křupaly, když jsme je jako kluci rozšlapávali a házeli po sobě. Dostával jsem sprďáka od mámy, že ptáci nebudou mít v zimě co jíst. Taky jich bylo všude plno, dneska vím jen o jednom keři u silnice, ten bude výživný:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam