• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    KOKES: No jo, ale KTERÉ zdroje říkají, že je ropy nekonečně? ;-) V tomhle bych věřila skutečně spíš Cílkovi...
    KOKES
    KOKES --- ---
    tak oni sami arabové říkají, že děd jezdil na velbloudu, otec v autě, syn létá letadlem a vnuk bude zase jezdit na velbloudu. To se týká i nás, jako odběratelů ropy.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: mno, jednak je cílek geolog (šéf geologického ústavu Akademie věd), jednak se specializuje právě na suroviny (v geologii) a navíc - vše pěkně shrnul a popsal v knize "Nejistý plamen" (doporučuji, není to dávno, co jsem ji se zájmem četl) - on tvrdí, že snadno dostupná pole (jako největší planetární pole Gwahar, Saudská arabie) docházejí, vyčerpávají se - dokládá pak, že nová pole jsou menší, na nepřístupných místech. Ne že by "docházela" ale už nejsou ta pole, kde stačí jen cucat :) NAPŘÍKLAD VČERA JSEM ČETL, ŽE PŘESTOŽE KVŮLI HAVARII V MEXICKÉM ZÁLIVU DAL OBAMA MORATORIUM NA NOVÉ HLUBINNÉ MOŘSKÉ VRTY, TAK PRÁVĚ BP JEDEN TAKOVÝ TECHNICKÝ MAJSTRŠTIK ZAČÍNÁ PROVÁDĚT U POBŘEŽÍ ALJAŠKY, HLUBOKOMOŘSKÝ VRT, TAKOVÉ BRČKO PÁR KILOMETRŮ DOLŮ....jenže jim se podařilo přesvědčit místní úřady, že je to těžba na souši, páč kolem plošiny udělali umělý ostrov. A navíc - soudce federálního soudu, co rozhodoval, jestli Obama má právo na zákaz půl roku má akcie u těžařů a ropáků. Tak se pak nedivme, že rozhoduje, jak rozhoduje :)

Každopádně - Cílek tvrdí, že cena ropy poroste, protože její těžení a převoz bude náročnější. Otázka je do jaké míry můžeme věřit Saudům, či ropným společnostem v jejich "odhadech zásob", když v tom létají biliony peněz a politika. Každopádně - ropný věk se chýlí ke konci, za našeho života asi nic velkého, ale naše děti už to nebudou mít jak po válce, kdy byla ropa za babku. A ono nejde jen o dopravu, ale i energii na teplo, hnojiva (zemědělství produkuje právě tolik, kvůli derivátům ropy!!!), lékařství, plasty, ..ropa je skoro všude. Naštěstí se něco dá nahradit. CELÁ OTÁZKA TAK VLASTNĚ JE V TOM, ZDA-LI SE TECHNOLOGICKÝ A ENERGETICKÝ "SHIFT" PROVEDE BEZ VÁLEK A ANOMIE, NEBO ZDA-LI BUDE SKOKOVÝ A NÁSILNÝ (tj. státy euro-americké civilizace si budou chtít silou udržet svůj "standard", "způsob života"). Já si myslím, že by to mohlo být pozvélbné zdražování a nahrazování jinými technologiemi, v horizontu dekád a s tím spojená proměna chování lidí - jen zásah do jejich peněženek je kolikrát donutí dělat něco jinak!!! a budeme zase šetřit, ekologická stopa se zmenší a nebudeme mít maso každý den dvakrát a kiwi z nového zélandu nebude levnější jak naše jablka :)
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: souhlasím s ním s "Poslední století je ve světové historii zcela anomální, přineslo nebývalý růst světové populace i blahobytu" který ovšem rychle vyčerpává zdroje. V r. 1950 bylo na světě 4mld lidí, za jediný lidský život se to množství zvětšilo o polovinu. To je drastický nárůst.
    Jinak Cílek tvrdí, že ropa vcelku dochází, kdežto jiné zdroje říkají, že ropy(zvláště na mořském dně) je téměř nekonečně. Pak si má člověk vybrat...
    KOKES
    KOKES --- ---
    LALINA: jen perlička, dumám, jak asi vznikne takovýhle překlep: "podstatné také je, kopoptávka lik ropy budou lidé požadovat"
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Lov velryb bude znovu legální. Po 24 letech - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/nakupy/clanek.phtml?id=671376
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Brno - Ekologická sdružení, která bojují u soudů proti chybám úřadům při budování dálnic, velkých staveb a přijímání územních plánů, budou mít těžší pozici.

Bojovník proti pražskému magistrátu, sdružení Ateliér pro životní prostředí, které v řadě sporů zastupuje neziskové organizace ve sporech se státem nebo městskými úřady, totiž neuspělo se svou žádostí o to, aby nemuselo platit soudní poplatky.

Jde o významný verdikt, protože rozhodoval rozšířený senát Nejvyššího správního soudu. Jeho výroky jsou závazné pro rozhodování jak jednotlivých senátů Nejvyššího správního soudu, které dosud neměly na tento problém jednotný názor, tak i dalších správních soudů v zemi
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Zelení aktivisté mají smůlu, bez peněz už na soud nesmí - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=671084
    LALINA
    LALINA --- ---
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    LALINA: Já vim, já vim. Nehodlám to praktikovat běžně, ale prostě jsem potřebovala česnek a tohle bylo nejmenší zlo. A už mlčím a o klubu vím ;)
    LALINA
    LALINA --- ---

IDENTITY: nojo.

zkus se podívat do nějakýho bioobchodu. Anebo se nakontaktovat na nějakýho pěstitele rovnou... ale tohle řešíváme v jiným klubu:

[ Biopotraviny a jine bioprodukty - proč je jíst, kam pro ně, co nam chutna? ]
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    LALINA: V Albertu.
    LALINA
    LALINA --- ---
    ANNA: přesně tak:-))

IDENTITY: tos měla smůlu...nebo jsi to kupovala v Bille či podobným "biokoutku" předražené bio zeleniny v nějakým hypermarketu?
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    PATISLAV: Bio česnek jsem koupila jednou a smrděl plísní :-/
    ANNA
    ANNA --- ---
    čínský česnek nekupuju z principu. podobně jako cibuli z Nového Zélandu. o chuť mi tady jde v poslední řadě.
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Ja nevim, mel jsem nedavno cinskej jednostrouzkovej a rekl bych, ze byl velmi kvalitni. Nebyl mekky ani poloschnily jako je dnes standardem, mel vybornou chut. Cena ale byla vyssi.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: to si děláš srandu? A já si říkal, že i ten španělský je nějaký ekl. Já minulý týden koupil z nouze italský bio česnek asi za 200kč/kg a ten je dobrej... ale ta cena!
    KUATO
    KUATO --- ---
    LALINA: vsak ti smradi nabizeji taky jen nejakych 30/40kc za kilo, coz kdyz nejsou posekane a do pytle se jich tak moc nevejde, tak by plus minus pokrylo postovne :o)). ale decka se musi ucit, ze bez prace nejsou kolace.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KUATO: jo? no tak to já beru...do výkopu to nedávej! :-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam