• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: no, to je to, co se nám snaží nakukat. Ale já se ptám: v jiných zemích snad protihlukové stěny a podchody/nadchody pro zvířata nebudují?
    LALINA
    LALINA --- ---
    pochopila jsem to tak, že dálnice smy zase tak drahý nejsou, ale navyšuje se to těmi zdmi, podchody pro zvířátka, apd... a že by platba za tenhle "nadstandart" šel ze zelených fondů...?
    JAGA
    JAGA --- ---
    Šmarjá, to je hrůza! Dálnice jako prostředek vyčištění ovzduší!!! A už chápu, jak to Bárta myslel, když říkal, že VV zezelenají... no to je černej humor.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Nemohu uvěřit, že to Drobil myslí vážně:

Drobil našel miliardy na dálnice, pustí žilou ekofondu - Aktuálně.cz
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=680952
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Dobrá zpráva je, že pak bude třeba mnohem více myslivců, kteří budou regulovat přemnoženou zvěř - bývalou tygří kořist. Takže všechno zlé je vlastně pro něco dobré.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: nádherný tygr ussurijský, který se prohání už tisíce let po zasněžených pláních Sibiře už to má také na hraně. Ve volné přírodě je posledních pár desítek kusů. Papaláši z Moskvy, kteří ho střílí z vrtulníku puškou s optickým zaměřovačem by zasloužili vyhnanství právě na Sibiři.

PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Já nevím jak vy, ale já se chci cítit v džungli bezpečně, takže vyhubení tygrů plně podporuji!
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    WOPICE
    WOPICE --- ---
    SCHWEPZ: tu mám taky doma, je super
    WOCKOO
    WOCKOO --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: text dotyčné směrnice:
    http://ec.europa.eu/health/files/eudralex/vol-1/dir_2004_24/dir_2004_24_cs.pdf

a vysvětlení:
    Směrnice se týká léčiv a čehokoliv, co se prodává v lékárnách a hradí to zdravotní pojišťovna. Je vydána ve snaze sjednotit směrnice o tom, co se v zemích EU za léčivo uznává a co ne, jelikož se to v různách zemích liší- Není-li bylinný výrobek registrován jako léčivo, což žádný z přípravků tčm není (jsou registrovány jako doplněk stravy), netýká se ho to vůbec a dál se bude prodávat stejně jako předtím.
    LALINA
    LALINA --- ---
    já sice něco nastuduju, ale potom se mi to smíchá a zapoemnu to... chtelo by to jinou, jemnejší práci... dostat dar vcítění, co kdy kde trhat a na co to je... to je fakticky obrovskej dar..
    LALINA
    LALINA --- ---
    mám tu v práci 6 svazků od Janči a Zentricha (to je můj vzdáálenej příbuznej) Herbář. Nechala mi to tu sekretářka, která se podílela na posledním dílu... asi na to zapomnela. Doma mám Zelenou lékárnu a něco od hrabici a Pavla.
    Jen ten čas a lůno přírody nemám tak, jak by to chtělo. Moje mamí je ale docela pilná sběračka a sušička, ačkoli nějak nemá potřebu pronikat do tajů bylin hloubeji a stát se skutečnou babou bylinkářkou :-) Zato má ten... to vědomí biotopu nebo jaks to švepsi napsal:-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Já mám dost rád tuto knihu - ta paní tomu evidentně rozumí, kniha je "ověřená časem"

http://knihy.abz.cz/prodej/byliny-z-bozi-zahrady

Tady je o knize článek:
    http://www.regenerace.cz/online/maria-treben-byliny-z-bozi-zahrady-zatecke-rodacky

A tady je celá ke stažení:
    http://www.uloz.to/4435060/maria-treben-zdravi-z-bozi-lekarny-kniha-doc

Popřípadě mě google nabídnul tohle, ale ještě jsem to nestahoval, tak nevím, jestli je dobrej:
    http://www.uloz.to/4963008/herbar-lecivych-rostlin-pdf

SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: jasný...vono nakonec i ten jetel je "zdravej" - já letos začal dělat jitrocelový sirup na kašel - a přitom jitrocel je tak "obyčejná" rostlina, pro mnohé neznalé. Ani by si těch "obyčejných" lístků třeba nevšimli...

Je pravda, že lidi dříve detailněji znali svůj lokální biotop a věděli kdy a kam zajít. Vývojem jsem zklamán - vesničané jsou dnes otupělí maso-rádi sedíce celé večery v hřejivém světle obrazovky. Po letech co jezdím k nám na vesnici na statek jsem našel v jedné vesnici v okolí jediného "dědečka hříbečka", který mě umí poradit kde a kdy sbírat. Přitom stačí být jen bdělý a všímavý a občas si vytáhnout večer nějakej ten herbář nebo "zelenou lékarnu" ...
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: na druhou stranu, jeste pred 100 lety byl kazdy druhy lekarnik polovicni alchymista, spoustu preparatu si delali sami, meli lidi, kteri jim sbirali byliny i treba podle astrologickych konstelaci tak, aby nesly maximalne tu konkretni pozadovanou kvalitu. hafo veci se vyrabelo, i nejake panacey (theriaky) :o). tahle tradice je uz takrka v prdeli. u nas se tim skoro nikdo prakticky nezabyva. pritom studium techto veci, ktere nas obklopuji, je imho velmi zajimava a i dulezita pro pochopeni usporadani sveta jako takoveho.

btw. znamy delal z cerveneho jetelicku preparat, kterym sve matce a tete vylecil silne migreny a bolesti hlavy, kteryma trpely v prechodu a na nez moderni medicina leku nemela. to jen tak, abys nehanel jetelinku :o).
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KUATO: ....každý rok sbírám tak o jednu bylinku více :) Vždycky si nějakou zajímavou najdu v knize a pak hledám, kde v okolí roste a kdy se s bírá ap. Už jich je tak patnáct + takový ty klasický (máta, meduňka, mateřídouška, levandule, divizna, šalvěj, šípek, bez ap. aj.) si přímo hýčkam u nás v zahradě

Ale je fakt, že kdybych to chtěl prodávat jako "léčiva", že bych chápal, že mi chce někdo "kouknout pod pokličku" jestli tam nesekám jetelinku a neprodávám to jako panaceu, všelék ,)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PETER_PAN:
    LALINA:
    jasný, já sem to stejně nakopíroval z jiného klubu, ani jsem ty odkazy neotvíral. Osud je spíše pro zábavu, Mašek je už roky za hranicí dobrého vkusu. Šlo mě spíše o trendy na které stále silněji tlačí EU - ve jménu "obranny zákazníka" a "konformní stejnorodosti" tlačí některé "natur-produkty"k okraji trhu. Třeba u nás v kraji prodávají ovčí a kozí sýr a další produkty jako "pro zvířata", aby se vyhnuli likvidačním kritériím pro prodej "sýrů pro lidi". A to mají krásnou novou "výbavičku" za X stovek tisíc, krásné čisté nerez nádoby a stáčedla ap. A přesto by to nestačilo. A s fytoterapii a bylinkama obecně je to podobné. Nemluvě o snaze regulovat tvary a formy zelenin, to už je jak z Orwella...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Vyšel o tom vlastně článek v Respektu, ale je to v placené části.
    Hořké kapky z Bruselu | Trendy - RESPEKT.IHNED.CZ
    http://respekt.ihned.cz/c1-46492320-horke-kapky-z-bruselu

Pokud to doma najdu a zapojí mi konečně internet, tak to možná přepíšu.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Četl jsem o tom už tak před dvěma měsíci a pokud vím, tak ten zákaz se vztahuje jen na to prodávat dané byliny jako léčiva. Jinými slovy: nesmí se tvrdit, že ta a ta bylina má takový a takový účinek, pokud to není klinicky prokázáno (a to je, ehm, u většiny těchhle "léčivých" bylin poněkud kámen úrazu). Dovoz neškodných kytiček přece nikdo zakázat nemůže!!
    LALINA
    LALINA --- ---
    no už ten server Osud..to je provar, no...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam