JAGA: jej, tak jestli jsem se neukvapil :) Byl jsem trochu ovíněn, když jsem to sem včera dával.
Ten spolek skeptiků mě také nepřijde valně inspirující a minulý rok, jak osočili Grofa z "blátivého myšlení", mě doslova nasrali. (Grof je to jeden ze zakladatelů transpersonální psychologie). Přiznám se, že jsem ty teze ještě nečetl, takže jsem to sem lupnul jen proto, že mě to přijde zajímavé téma - jak z hlediaska ochrany krajiny, tak biodiverzity. Už jen proto taky, že v ČR má Monsanto a další hned několik pokusných polí. Kukuřice, brambor a další.
...rád dávám k dobrému příklad traviny /takovej trs-drn/, kterou tak dlouho geneticky manipulovali až jim přišlaskoro dokonalá ----> na golfové hříště. Byla to zakázka, asi aby se to lépe stříhalo, či co. Ale v tom anglickém hrabství to vytlačilo během pár sezón další druhy travin a radikálně ohrozilo biodiverzitu. Takže valný úspěch to nebyl, ba naopak - chvilku to vypadalo jako průser s dovozem králíků do australie.
Ale v ideologickém sporu-principu proti GMO nejsem - může to pomoci řešit problémy např. s výkyvy klimatu a pěstováním jídla. Ale zase - chceme aby na zemi stále přibývalo lidí? Je to i etická otázka. A hlavně - ani nejmoudřejší nedohlédne do všech konců, jak říkal Gandalf, a hrozí riziko přemnožení, mutací ap., i když to páni vědci celkem přesvěčivě (co třeba čtu v časopise Vesmír, nebo NAture) vyvyrací.
Takže - jsem v tomto rozpolcen.
A k tomu kontroverznímu pánovi - je dobréí znát argumenty obou (nebo více) stran "konfliktu".