DOLORES: Tak to není moc vypovídající, ne? Myslíš to tak, že jí vzali, že je "víc" než středoškolák? Setkávala jsem se naopak s tím, že vyšší vzdělání bývalo na podobných pozicích spíš na škodu, kdy mi i přímo říkali, že by mě to stejně nebavilo a kdesi cosi. Přitom člověk by jim ruce utrhal, kdyby ho vzali. Pamatuju si, že na Praze 1 na mě koukali vyloženě jak na blázna, když jsem se tam hlásila na pozici, kde bych měla na starosti údržbu veřejných prostranství - "A slečno je vám jasný, že budete řešit hlavně psí exkrementy!? Vždyť máte vysokou školu.". Teď už je situace asi trochu jiná a všeobecně se ví, že absolventi mají problém sehnat práci, ale před pár lety jsem byla fakt za exota. :-)
Pravdou je, že jsem dohromady mohla shánět za celou dobu po škole práci v oboru aktivně tak dva roky (mezi tím různé brigády, třeba i v oboru, normální práce a tak) a byla to fakt bída.. Kam teda v Praze z úřadů poctivě zvali k pohovu byl magistrát a krajský úřad Středočeskýho kraje, tam jsem byla prakticky úplně na všech pohovorech, na které jsem poslala přihlášku. Z MČ chodili jenom automatické odpovědi, že dali přednost někomu jinýmu. A na to, že v porovnání s magistrátem a Krajem bylo v součtu těch nabídek víc, tak se mi vybavují jen dva pohovory na MČ. Tam je to asi spíš víc o známostech nebo o různých machinacích (vznik nového pracovního místa, které bude obsazeno stávajícím zaměstnancem úřadu), kdy se stejně to výběrko ze zákona musí vypsat. Přijde mi to dost nefér, když si vezmu kolik tisíc jsem utopila jenom v trestních rejstřících a ověřených kopií diplomů.. ale člověk to samozřejmě zkusí pokaždý zas a zas znova, protože zrovna tentokrát to vyjít musí..