• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    MANFRED: s těma školama tě chápu. mám za sebou ekologickou soš v český lípě a vejšku a musím ti dát za pravdu, že v mnoha ohledech to byly zelené vymývárny mozku. ale zas na druhou stranu mnoho učiva vůbec nebylo k zahození :-D čtyřkolky v lese jsou asi naprd, ale někde můžou být zas dobré. na jedné lokalitě (mokřad), kterou sem sekala, byly cedule v dezolátním stavu a některé ztracené se zákazem vjezdu čtyřkolkám. paní na úřadě se pak ptala, jak to tam vypadalo, a v podstatě z ní vypadlo, že je ráda, že tam ty čtyřkolky i přes zákaz jezdí, protože jinak by tam ty chráněné kytky už dávno nebyly (hodně rašeliníku apod.). a takové dvousečné je to se vším. jak třeba poznáš, jestli si tím svým hnojem nezavařil zrovna mamině, co šla s děckem na procházku (no, děti louže milují)? upa mě rozesmála ta představa dítěte skákajícího v louži s hnojem :-D))))
    joo, odpadky, to je věc. taky sbíráme v obci v rámci clean upu (do půlroka je to zadělané znovu), na chalupě pravidelně čistím řeku, apod. ale bohužel je to tak, že jsou lidi, kterým to nevysvětlíš a dokud nebudou děti už z mš, zš a sš naučený nevyhazovat v přírodě a přírody si vážit, tak to bude problém neřešitelný.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    MANFRED: už jsem viděl i natažené dráty proti jezdcům na koních v úrovni krku. No, koně do toho lesa přestali jezdit. Teď je tam cyklostezka.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    OMNIHASH: Hele dokud si blbnou někde na cvičáku, dobrý, pochopim i že jezdit v lese u města se dá skousnout (když vyvalim za čtyřkolku ty prachy, kamarádi to už viděli, sousedi a Andula taky, je načase jít s tim dělat někam bordel, by bylo vidno, že nejsem žádná socka), ale že by zrovna chráněná krajiná oblast byla vhodný místo, to mi nepřijde, drát přes cestu je o hubu, ono i za pitomce je trest jako za člověka ( i když daly by se tam ak pozbírat zaajímavý hezký věci :-).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MANFRED: Mazec. Biologickej bojovník proti čtyřkolkám. Jenom se divím, že si ještě nikdo nevzal na paškál militantisty, co se projížděj po doupově apd. v jeepech z korejský války.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    EWUSHA: Hele já vcelku dělám, jelikož jsem docela žravej, do lesa vyrážim s velkokapacitnim zavazadlem a zpátky ho pravidelně tahnu nejen se svejma, ale i cizíma odpadama (mám alergii na petky v lese), blbnu s hnízděnim sokolů, monitoruju břehule (což drží jejich hnízdiště ve stavu bez ohrožení, dost zajímavý, každej rok se mne poptaj, zda ještě jsou a stačí to, ono je to na podivnym místě, tak si nikdo nechce zaťapat boty,blbý mi trochu připadá, když se mne ekolog ptá, jestli se mužu zajít podivat jsou-li tam ty břehule v lednu), držim hubu kde jsem potkal tetřevy jakož i jiný zvířata, děsim pitomce se sekerou a nožem na přežití ( na letošek mám novej, krásnej způsob), krmim jak o závod a na už sem začal s přípravou políček...
    Když si pořídíš čtyřkolku a vyrazíš u nás do lesa, tak až vemeš na lesní adrenalinový trase lesem se zákazovou značkou ( u nás rozšířená forma styku s divočinou, myslim ty rachotící trubky)salto přes jámu případně zjistíš že bombová superlouže na brodění obsahuje hnuj, shledáš, že moje aktivity jsou rozsáhlý, akorát to dělám jako čistej amatér samotář (teda až na to, kdy potřebuju třeba lakatoše s rozrývačem etc.) a moje postupy nevycházej z žádného novodobého kultu přírodničení.
    Když mi ale dorazí exkurze a dozvim se od ní nějaký teoreticko intošský poučení (nejlépe o biomase, to miluju), tak lituju že to nemužu vyházet oknem (protože zahajuju v přízemí a byla by to zbytečná námaha), v tomhle ohledu přímo vítám ekologický školy :-)ty bejvaj nejlepší:-)
    SCHWEPZ: Pokud na tý zemědělský půdě pěstujou jak je zvykem (papá malý políčka, meze apod, který idioti jako já slibovali vesničanum po 89, dneska už si to naštěstí tolik nepamatujou) řepku neb kukuřici na stále se zvětšujících monolánech s průběžnejma střikama chemie, nebyla by to újma, blbý je že jako na vztek si třeba u mne v krajině kde je tři pr..pardon mnoho míst po zrušenejch fabrikách, rozpadajících se kravínech a prasečácích jakož i dolech dycky vyberou nějakej hezkej kus, kterej jim majitel ochotně, neb vidí prachy, prodá (každej není Tygr co poslal do někam maníka s několika milionovou nabídkou za jeho pozemek s náletovou březinou:-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Sněmovna sice minulý týden zamítla senátní návrh, který měl výrazně usnadnit zábor nejkvalitnější zemědělské půdy, ale poslanecká varianta i tak více otevírá možnosti na další zabetonovávání české krajiny.
    Denně zmizí půda jako tři Václaváky. Zábory se usnadní | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/...enne-zmizi-puda-jako-tri-vaclavaky-zabory-se-usnadni_333626.html#.VOLyEfmG9ig
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    MANFRED: Musím souhlasit, že zpřístupňování krajiny vede k problémům s odpadky. A při tvorbě jedné naučné stezky jsem musela tento problém dost podstatně zohlednit. Ale být kvůli tomu pak zahořklý a nedělat nic mi taky nepřijde jako dobré řešení.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    Nová videa z fotopasti: Vlkům se v Máchově kraji zřejmě daří - Ekolist.cz
    http://ekolist.cz/...pravodajstvi/zpravy/nova-videa-z-fotopasti-vlkum-se-v-machove-kraji-zrejme-dari
    IHNAT
    IHNAT --- ---
    MANFRED: Uplně vidim Xmedu:)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Otázkou zůstává, jak je tomu naopak, třeba když natrefim na "survivalistu",docela problém přesvědčit ho, že ačkoliv si přečetl tři knihy o přežití a koupil výbavu dle nich, opravdu není fajn vysekat jedlový mlâzí, vykopat okop na tank a rozdělat oheň v borůvčî :-)
    V létě jsem měl takovej šílenej nápad, vzal jsem si pytel a posbíral bordel okolo altánku, kterej jinej cvok postavil (obávám se v rámci nějaký dotovaný hurá akce) na krásnym místě v lese, bohužel u cesty, kterou k němu lze dojet, nějak se to dostalo ve známost, tudíž rozježděnej kus lesa, flašky,igeliť, smetiště. Tak to vítězně tahnu jak dělostřelecká mula do civilizace, konečně tam dolezu a potkám dědka, hrdě se ptám, jestli by ten binec nemoh vnutit popelářum a z něj vypadlo moudro, který mi nedošlo: "To si tam měl mlâdenče nechat, když tam ten bordel lidi chtěj, ať tam je, takhle to zas někdo vyfotî, někde to napíše, jak je to tam hezký, bude tam jezdit eště vîc lidí a bordel bude všade. Ať si jezděj jinam, co je nám do toho, že doma si přirodu zničili, sakra, sis nevšim jak zničili...." byl jsem rád, ze mne nevzal holí. Měl pravdu, dneska je tam smeťák dvojnásobnej, naštěstí někdo v tom altánku ukrad lavice a tak tam snad už nikdo nebude mit důvod stavět.
    IHNAT
    IHNAT --- ---
    MANFRED: Trochu moc zbytečnýho sarkazmu... To, že pobyt v přírodě (nejlépe divočině) pomáhá různě problémovým lidem, je věc známá. A nepotřebují k tomu ani ubytování, ani macdonald.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    EWUSHA: No já jen že na jednoho zlého člověka to prokazatelně zabîrá, ale nepaušalizoval bych to, znám spoustu připadů kdy ekoterapie asi nezabîrá, protože i v přírodě krâsné se dějí pěkný masakry. Navíc pokud oni zlouni nechtěj, deportace do divočiny nějak nenî v zákoně, možná se ale mejlim a komunitní vůdce a černochy lze pochytat do lasa a odvézt do přírody, i kdyby, je otázkou zdali příroda se zâstupy turistů a teroristů ještě bude něčím, co bude moci nazvat divočinou někdo, kdo na to nečouhâ z bezpečný vzdâlenosti, asi těžko, když si vezmu nutný zázemî. Které lidi toužící po přírodním vyžití vyžadují, počínaje parkovištěm, občerstvovnama, ubytovâním etc.
    Čímž například zdařile za chvíli doprasíme místní zaplavenou díru po dolu, protože se kdosi rozhodl využít touhu lidí po přírodním vyžití, pochopitelně s haldou betonu, staveb apod.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    MANFRED: promiň, ale tvůj koment sem nepochopila (kor v reakci na můj odkaz) ani trochu. přijde mi jak bys mluvil o hruškách a já odkazovala na ananasy na druhé straně světa :-)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    EWUSHA: Pod odborným vedením to asi funguje, ale jinak neporušená příroda moc lidem nebrâní vybijet se.
    Třeba na mne působí moje procházky (20 km+) dobře, ale nevim jakou část z toho dělá to, že se v lese dneska už nevyskytujou lidi, signál mobilu etc./zvláště co se mi povedlo zkurvit pár lesních cest v lokalitě kam chodim do stavu "osobákem ba SUV neprůjezdnâ" a na dvě jsme dali betonový zátarasy (závory nám odvezli do sběru), dost taky pomohla dlouhodobâ nepřitomnost jednoho mostu (rekonstrukce), naštěstí tam zatim nikoho nenapadlo propašovat tam asfalt pomocí cyklostezky.:-)/
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Tak to mi přijde moc zajímavé

Toby Aykroyd, ředitel organizace Wild Europe: Vůle chránit přírodu sílí – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...-toby-aykroyd-reditel-organizace-wild-europe-vule-chranit-prirodu-sili.html

Zase uvedu konkrétní příklad. Společně s univerzitami v Essexu a Ulsteru jsme monitorovali a vyhodnocovali projekt, který se snaží vliv divoké přírody použít ve prospěch usmiřování nepřátel z dlouholetého etnicko-politického konfliktu v Severním Irsku. Lidé spojení s terorismem a dalšími násilnostmi trávili jistý čas v divočině a učili se hledat cestu k sobě i k druhým bez ideologických a politických nálepek. Je to součást většího projektu, který úspěšně funguje už deset let. Výsledkem je prozatím dvě stě komunitních vůdců, kteří se vrátili do svého původního prostředí s úplně novým poselstvím.
    GOZER1
    GOZER1 --- ---
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    EWUSHA: Ono občas se DDT co tušim nasadí v ojedinělejch případech, když selžou všechny moderní eko výrobky a brebery furt žijou :-), pokud se to tam nenasype stylem město-role-les tak to asi příroda přežije.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Sea turtles fall victim to 'alarming' flood of plastics entering Australian waters | Environment | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...s-fall-victim-to-alarming-flood-of-plastics-entering-australian-waters
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Divočina aneb Nechat přírodu být přírodou (Českokrumlovský deník) - Silvarium - lesnický, dřevařský a myslivecký zpravodajský web | Silvarium - lesnický, dřevařský a myslivecký zpravodajský web
    http://www.silvarium.cz/...revarstvi/divocina-aneb-nechat-prirodu-byt-prirodou-ceskokrumlovsky-denik
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Victory in prospect for Peru's Kichwa People after 40 years of oil pollution - The Ecologist
    http://www.theecologist.org/...prospect_for_perus_kichwa_people_after_40_years_of_oil_pollution.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam