SCHWEPZ: To je otázka pohledu. Když je vyzdvihována pozitivní role predátorů, možná to vidíme špatně. Možná, že sekačka je jen predátor, taky především likviduje mláďata, pitomé jedince, nemocné, slabé či jinak postižené kusy a tedy se nijak od predátora s chlupama neliší, akorát není chlupatá a prdí výfukový plyny. Stejně tak by stálo za to přehodnotit pytlačící psy, kočky, možná i pytlačící lidi, to je asi taky náhrada predátora. Teda tam, kde nevede silnice, nebo jiná cesta pro nejvyššího a nejproduktivnějšího predátora světa, čtyřkolý mobilní zabíjedlo auto.
Ono paradoxně důvod, proč se tady taky prochází před sečením luka, není jen v tom, co sekačka zlikviduje (teda pokud není sekáč zlý myslivec :-) ale v důvodu, že pokud to sekaj nikoli jen na dotace ale používaj to na krmení (takže jejich pozemek není strašnej bordel zarostlej bodlákama s příměsí bolševníku a maliní na krajích) tudíž ta příměs rozšmelcovanejch jim kazí kvalitu, obvzláště když to sbírá balíkovací stroj (další predátor) a z balíků sena by jim koukaly, jak se zhusta jinak stává, nohy od srnčí. Přesto vzhledem k tomu, že mladý maj reflex strnout, připlácnout se k zemi a nemají pach, stejně tam nějaký zůstanou, zvláště třeba v metrový vojtěšce (pokusnej efekt projití 40ha pozemku spojenej s aplikací repelentu, kterej nejde použít na lukách na krmivo měl efekt 2 srnčata a to to navíc není objektivní, záleží kdy vyrazí na luka, jak teplej nebo studej je rok etc.). Pak taky majitel oné plodiny nebo louky pokud to není nimrod nebo nadšenec do přírody, nejeví často přílišné nadšení pro to, aby se mu v ní někdo producíroval těsně před sečením.
Asi nejlepší by bylo použít termokameru, buďto to s ní projít, nebo líp namontovat jí na sekačku etc. ale to zaleží na penězích (možná by bylo užitečnější zadotovat to místo krávovin) nebo tim podmínit pobírání stávajících dotací který ten masakr spoluzpůsobujou).
Sice se tvrdí, že občas se sekáč dokonce snaží něco skolit, aby to pak sežral, ale to je vcelku passé, jednak srnče je malý a celkem nic extra, za druhý sekáč dotačního typu je dneska povětšinou nepřírodní člověk, kterej maso kupuje v sockashopu, neví si s tim rady, protože na zahradě má místo slepic, králíků a kachen thuje, stříbrňák a betonovej gril.
S těma predátorama jsem si hezky naběhl, konkrétně s naším sokolováním, ne proto, že to naprosto zklamalo s omezením holubů (a to jsem si myslel že na to věřit pohádkám jsem starej:-), ale kvůli tomu, že teda když se nevrhli chtivě na holuby jak tvrdila legenda, statečně loví kosáky,sejkory a jiný ptactvo u krmítek a tudíž jsem musel krmítka v areálu opatřit protileteckou ochranou, tedy stěnama z šípkovýho proutí a to jsem navíc nezachránil poslední dvě koroptve:-), až zas někdo dorazí s podobnym nápadem, praštim ho hned mezi dveřma.