PAKOBYLKA: Těch vysvětlení je řada, tak nejvíc pravděpodobný, je opuštění mláďat rodiči. Predátor by je sežral, nevim jak starý v případě nějakýho lapsu, mám akorát zkušenost s jedním pravděpodobně nemocnym mladým (byl dva dny divně načepejřenej, třetí ho zpracovali na jídlo pro zbytek). Aby bylo jasný, co se stalo, musel by tam někdo okounět nonstop.
Já je mám naštěstí na komíně, dole číhá parta ostrých hochů z ostrahy, plot s žiletkáčem a spolupracujem s p. Beranem, kdo tam lízt nepotřebuje. A jiný chráněný živočichy na místě který vyniká blbym přístupem (dokonce s exclusivní kuřavkou), nerepre vzhledem, takže tam nikdy nikdo nepotřebuje, stačí když jednou za rok zavolaj, jestli tam ještě jsou :-)
Postup vim že někdo dlouhodobě sleduje a dokumentuje sokoly, takže o tom asi cosi ví, řekne mi kde je hnízdo, že nechce abych tam lezl (což je silně logický), tudíž hned jak odejde začnu balit výbavu a lezu k hnízdu a protože mne to bavilo, další den si to jdu zopáknout je docela divnej a vcelku nepochopitelněj ne? Cejtili tam stran toho pána nebezpečí, že by tam byl "certifikovaným ochranářem s fotkama" on a ne oni?
Já bych to pochopil u dětí, tam je normální, že jakmile najdou někde hnízdo etc., oxidujou okolo a zkoumaj a bádaj tak dlouho, než to starý třeba přestane bavit, musej na to šahat (případně to odnesou domu jako opuštěný, etc). Jsou to děti. Většinou z toho vyrostou, dost to lze podpořit a urychlit aplikací pár na prdel.
A je to docela problém, protože ta zvolená taktika je příčinou toho, že posléze, když okolí a pohříchu lidi který mají přírodu "prošlou a omáklou"* případně se tam denně pohybujou, po nějaký podobný události přestanou spolupracovat (tohle fakt není ojedinělá akce), rázem je jednak v očích "ochranářů" o nějaký ty "nepřátele přírody" víc, za druhý se prd dozvědí, což vypadá a funguje vcelku jako klad, ale příkladem-třeba jelikož nikdo neví, že v místě XY je jedno z posledních tokanišť tetřívků, schvalovací proces na postavení nějaký krávoviny na lokalitě proběhne zcela bez závad a je po.
(což se tak nějak stalo u Hájů, budování vrtulových čerpačů dotací na pokud možno co nejhezčích místech je Krušnohorskej problém ne dycky to dopadne stylem Moldava, protože jsou v tom prachy do obecních kas, což bych tak tipl asi u těch Hájů rozhodlo především, protože místní o tokaništi věděli, a místní jsou i v tom zastupitelstvu, který do toho mohlo kecat..teoreticky).
O čemsi vypovídá i to, že když někde bádám a oblejzám, dost často se vyskytne místní neboli domorodec, který přijde vyzvídat, co že to tam prohlížím, hledám etc., první většinou sonduje, neplánuje-li se tam nějaká stavba (zrovna ty vrtule jsou docela postrach), která by to tam poničila, případně mu "vylepšila" komfort bydlení a hned další otázkou je, nejsem li nějaký ochranář, z čehož taky "nekouká nic dobrýho", dost hbitě odpovídám že nikoli, protože naopak já z něho potřebuju načerpat informace a i jen podezření by mu zavřelo pusu.
Takže tolik asi k tomu, jak a jakej obraz se i z podobnejch pitomostí jako je hrát si na horolezce nakonec
vytváří a vytvořil. Konečně, stačí si přečíst ty komentáře. Mně to přijde fakt dost škoda.
*
Neustále se pohybuju na územích certifikovaných jako Chráněná krajinná oblast, Národní přírodní památka, Přírodní památka, Přírodní rezervace, potkal jsem tam ledacos, akorát teda nějakýho ochranáře etc. teda fakt nikdy, mám nekalej pocit, že se zdržujou spíše v lokalitách kancelář a net., trochu je suplujou fotopasti, akorát teda nejni poznat komu patří, takže jsou bůhví koho.
Teda nepočítám do toho ornitology, broučkaře, botaniky, mykology etc. který jsou ale stejně jako já mimo tyhle struktury. O zlodějích fotopastí, ty už jsem potkal dva, a magorech s detektory kovů, magoři používám proto, že po nich zbejvaj dost dobrý nezahrnutý džuzny a který přibejvaj a čtyřkolkářích nemluvě.