• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KEVIN00:
    A disgrace: Ten million salmon thrown away by fish farm industry in last year alone | HeraldScotland
    http://www.heraldscotland.com/...illion_salmon_thrown_away_by_fish_farm_industry_in_last_year_alone/
    KEVIN00
    KEVIN00 --- ---
    As Wild Salmon Decline, Norway Pressures Its Giant Fish Farms - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2017/11/06/world/europe/salmon-norway-fish-farms.html
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    MATT:
    Brazil's mega hydro plan foreshadows China's growing impact on the Amazon | World news | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2017/oct/05/brazil-amazon-tapajos-hydrovia-scheme
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A giant insect ecosystem is collapsing due to humans. It's a catastrophe | Environment | The Guardian
    https://www.theguardian.com/.../oct/21/insects-giant-ecosystem-collapsing-human-activity-catastrophe
    MATT
    MATT --- ---
    MATT:
    Čínská invaze do Amazonie. Krok, na který doplatí všichni - Euro.cz
    https://www.euro.cz/byznys/cinska-invaze-do-amazonie-krok-na-ktery-doplati-vsichni-1379384
    MATT
    MATT --- ---
    SCHWEPZ: v jednom z poslednich Eur je clanek o planovanejch cinskejch investicich prave v Brazilii. Jde hlavne o vystavbu nekolik desitek vodnich elektraren a pestovani potravin (hlavne soja). Zniceno ma byt cca 10% plochy brazilskyho pralesa.
    MATT
    MATT --- ---
    Investigation Reveals Tyson Foods as #1 Culprit in Largest "Dead Zone" on Earth
    http://returntonow.net/2017/11/01/study-names-tyson-foods-1-culprit-largest-dead-zone-u-s-history/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    tuhle houbu jsem zaznamenal i v regionu kolem našeho statku na konci Vysočiny ...a to je dost jasanovej kraj

    Lesy jižní Moravy požírá asijská houba, není proti ní obrana - iDNES.cz
    https://brno.idnes.cz/...a-lesni-sprava-znojmo-1r9-/brno-zpravy.aspx?c=A171031_361456_brno-zpravy_dh

    Místo rozložitých korun jen holá torza. Tak vypadá až třetina některých lesů na Znojemsku i jinde v Jihomoravském kraji. Jasany tam totiž požírá asijská houba, proti níž není obrana. Lesníci v záchranu nevěří.

    Voskovička jasanová, která do Evropy pronikla z Asie, už na některých místech zlikvidovala téměř všechny jasany.
    Nejdříve začne opadávat listí, pak začnou usychat celé větve. A do dvou let je strom úplně mrtvý. Největší problém je právě v lužních lesích.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Caribbean oceans are choked by plastic bottles and rubbish | Daily Mail Online
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-5002084/Oceans-choked-plastic-bottles-bags-rubbish.html

    Čína končí s dovozem odpadu. Způsobí to obrovský problém pro přírodu na celém světě — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...-s-dovozem-odpadu-zpusobi-obrovsky-problem-pro-prirodu-na-celem-svete
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ALDARION: jo ja to momentalne nejak exaktne k nicemu nepotrebuju, jen tak zkoumam pokud bys neco mel.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    TADEAS: Jsem bohužel strašně línej, četl jsem si různé články a koukal na videa na trubce v rámci prokrastinace během pobytu v Japonsku, ale nic jsem si nepoznamenal. :( Asi má smysl hledat, hlavně když někdo zaznamenával změny poté, co někde začali šetrně hospodařit.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ALDARION: ja si to taky myslim, bylo by fajn to videt na nejakych datech, myslis ze k tomu neco je?

    btw minuly tyden jsem v knihovne svehly (btw skvela zemedelska knihovna. 3. nejvetsi fond na svete co se tyce zemedelstvi) prochazel zbezne rocenku ekologickyho zemedelstvi a dvali tam nejakiu statistiku UZEI s tim, ze 5 procent ekofarem.ma rostlinnou a zaroven zivocisnou produkci. jak bych se mohl dostat k tomu, co za farmy to je?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    TADEAS: Docela dost. Samozřejmě záleží, jestli je to spíš aspoň trošku mozaika, nebo jestli je to jeden ojedinělý ostrůvek v moři sprejovaných lánů, ale z toho, co jsem četl, mám pocit, že má cenu snažit se i na úrovni malého hospodářství.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Exposure to Glyphosate, Chemical Found in Weed Killers, Increased Over 23 Years
    http://ucsdnews.ucsd.edu/...osure_to_glyphosate_chemical_found_in_weed_killers_increased_over_23_yea

    Analyzing samples from a prospective study, University of California San Diego School of Medicine researchers found that human exposure to glyphosate, a chemical widely found in weed killers, has increased approximately 500 percent since the introduction of genetically modified crops.

    In a paper published in the journal JAMA on October 24, Mills and a team of researchers compared urine excretion levels of glyphosate and aminomethylphosphonic acid (AMPA) in 100 people living in a Southern California community who provided samples during five clinic visits that took place between 1993 to 1996 and 2014 to 2016. Samples were extracted from the Rancho Bernardo Study of Healthy Aging (RBS), a prospective population-based investigation started by Elizabeth Barrett-Connor, MD, Distinguished Professor of Family Medicine and Public Health at UC San Diego School of Medicine and a co-author of the study.

    “What we saw was that prior to the introduction of genetically modified foods, very few people had detectable levels of glyphosate,” said Mills. “As of 2016, 70 percent of the study cohort had detectable levels.”

    Of study participants with detectable amounts of these chemicals, the mean level of glyphosate increased from 0.203 µg/L in 1993-1996 to 0.449 µg/L in 2014-2016. The mean level of AMPA went from 0.168 µg/L in 1993-1996 to 0.401µg/L in 2014 to 2016.

    In July, glyphosate was listed by California as a carcinogen. As exposure to this chemical has increased, interest in how much risk it poses to human health and what exposure levels are safe has become a topic of ongoing debate.

    There are few human studies on the effects of glyphosate, but animal studies demonstrate that chronic exposure to glyphosate-based herbicides can have adverse effects, said Mills. The authors point to other studies in which consistently feeding animals an ultra-low dosage of glyphosate resulted in liver disorders similar to nonalcoholic fatty liver disease in humans.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: jeste by me zajimalo, jak moc to mze variovat lokalne (v ramci stovek az tisicu hektaru), dle pouzivanych praktik. byl jsem u salatina na farme a ta puda co tam ma je totalne prolezla zizalama. to dneska moc clovek nevidi, protoze je to vsechno mrtvy.

    kdyz jsem chodil jako malej do skoly v praze, vyhejbal jsem se na chodniku zizalam. to uz jsem fakt dlouho nezazil :)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: česky


    Generace milleniálů je tou nejdůležitější, jelikož americké [situace v ČR je obdobná – pozn.] zemědělství je v bodě zlomu. Lidé to tak nevnímají, ale ujišťuji vás, že historie to tak zhodnotí.

    Problémy v zemědělství se netýkají pouze produkce plodin, ale veškeré produkce potravin a látek (k produkci textilií) na souši i v moři. Sádky, mořské farmy, lesnictví, dobytek, lov divoké zvěře, to vše je zemědělství.

    Celkový obraz zemědělství je deprimující, ale vaše generace ji bude muset pochopit, abyste skutečně porozuměli potřebě rychlých a dramatických změn. V opačném případě se spokojíte s malými, postupnými změnami, které prostě nebudou mít dopad.

    Americké zemědělství je katastrofální – produkuje nejméně výživné jídlo s největším dopadem na životní prostředí, jaký je kdy znám. Skrze školství, zemědělskou politiku, organizaci USAID a dalšími cestami pak Spojené Státy tento styl hospodaření podporuje globálně. Každým rokem vyprodukujeme deset tun mrtvé, erodující půdy na člověka.

    Jelikož role zemědělství je v procesu klimatických změn trivializována, zde stručné shrnutí. Míní se, že klimatické změny jsou důsledkem čtyř atmosféru znečišťujících látek – oxidu uhličitého, metanu, oxidu dusného, a sazí (černý uhlík). Ke klimatickým změnám bohužel také přispívá degradace půdy a rozšiřování pouští (dezertifikace). Z těchto čtyř činitelů je zhruba polovina vedlejším produktem spalování fosilních paliv. Druhá polovina pak pochází ze zemědělské činnosti – vypalování pastvin (prérií, savan), lesů a degradace půdy. Tedy i poté, co přestaneme využívat fosilní paliva, bude klimatická změna dál pokračovat v důsledku zemědělské činnosti.

    Jednoduše řečeno, zemědělské problémy jsou problémy ekologickými nebo biologickými. Abychom z nynější atmosféry odstranili přebytečný uhlík a bezpečně ho uložili někde, kde vydrží tisíce let, pak k tomu nemůžeme využít ani okyselující se oceány, ani plantáže nových stromů, keřů, nebo travin, jelikož ty všechny jsou součástí běžného uhlíkového cyklu. To znamená, že uhlík je sice absorbován vegetací, ale uložen je pouze dočasně, než rostlina zemře. Místem, kde můžeme na tisíce let uhlík uložit, jsou půdy, zejména pak půdy pastvin (prérií, savan).

    Půdy prérií se vyvíjely miliony let v úžasné synergii s obrovským množstvím pasoucích se zvířat, pohybujících se v těsné blízkosti jakožto stáda, a uváděné do pohybu predátory. Když jsou traviny na pastvinách spásané, využívají pro svou obnovu energii z kořenů, a zároveň tak po sobě v zemi zanechávají odumřelou organickou hmotu po těchto kořenech. Kořeny se pak obnovují, podobně jako listy, a tato neustálá pulzace spásání a obnovování kořenů doslova pumpuje uhlík hluboko do země, čímž se tvoří bohaté půdy, které průmyslové zemědělství ničí. Když strom shazuje listy, jeho kořeny tímto způsobem nepulzují, a tedy do země nepumpují srovnatelné množství uhlíku.

    Čelíme krizi masivní ekologické negramotnosti

    Prúmyslové zemědělství, tak jak ho známe, je založené na chemii, chytrém marketingu různých technologií, na rozsáhlých monokulturách a nevýživném, rychlém občerstvení.

    Neupadněte prosím do pasti toho, že budete říkat, že to, co potřebujeme udělat, je prostě zvýšit podíl organicky produkovaných plodin a paseného dobytka. Kdekoliv civilizace zkolabovaly, můžeme jejich problémy přičíst environmentálním problémům, přičemž tyto civilizace zároveň neměly k dispozici fosilní paliva, mechanizaci a chemické látky, které máme k dispozici my. Veškerá produkce byla organická, všechen dobytek pasený. To, co potřebujeme, je skutečně regenerativní zemědělství.

    Problémem je v zásadě jak se vyrovnat s nesmírnou sociální, ekonomickou a environmentální komplexitou, na což žádní experti nejsou. Experti současného režimu jsou asi tak užiteční, jako byli experti na výrobu svíček při elektrifikaci osvětlení. Vaší generaci může odrazovat nedostatek zkušeností se zemědělstvím, ale zároveň máte obrovskou výhodu oproti těm, kdo už toho o organickém a současném konvenčním zemědělství hodně ví.

    Vaše generace je tou nejdůležitější v historii, protože vaším úkolem je naprosto redefinovat zemědělskou činnost, nemá-li se odehrát obrovská tragédie.

    Dovolte mi nastínit, co nás vedlo k vytvoření rámce holistického managementu, protože na tom se ukazují dvě naprosto jednoduché příčiny problémů zemědělství v minulosti i současnosti – za prvé obviňování dobytka za to, že způsobuje dezertifikaci a klimatické změny, a za druhé to, že management byl v holistickém světě vždy mechanistický. Před lety jsem si uvědomil, že když se toho v této oblasti po staletí tolik pokazilo, ačkoliv mezi sebou máme lidi, díky kterým jsme schopní létat do vesmíru, musí jít o systemický problém, spíše než o nějaký nedostatek vědění na farmách nebo mezi experty.

    Myslíme si, že máme tisíce nástrojů, jak řídit a spravovat (manage) naše životní prostředí. To také máme, všechny však spadají do pouhých třech kategorií. Máme technologie v jejich různorodých formách od dob klacků a kamenů až k současným vymoženostem. Máme oheň. A máme také koncept aktivního odpočinku prostředí, čímž mu umožňujeme regeneraci od poškození nebo od vymření nějakého druhu.

    A byla to naše neustále se zlepšující technika, která v minulosti umožnila farmářům pěstovat rostliny a přesměrovávat vodu, a není tedy těžké pochopit, jak jsme se touto cestou dostali až k průmyslovému zemědělství.
    Neexistuje však technologický nástroj, který by mohl předejít nebo zvrátit závažnou dezertifikaci dějící se po celém světě. Prostředí, která sezónně přechází mezi vlhkou a suchou fází na souši dominují, přičemž v těchto regionech pokrývají půdu dominantně traviny, a to tím více v oblastech, kde prší méně. V těchto prériích probíhala koevoluce půdního života, rostlin, velkých býložravců a predátorů. Pouště se pak rozšiřují od doby, kdy lidé většinu oněch divokých kopytníků a predátorů prérií vybili a nahradili je několika málo domestikovanými druhy.
    Půdní život nesme schopni zregenerovat za použití třech výše zmíněných nástrojů. Žádná ani v science fiction představitelná technologie nenahradí miliardy velkých pasoucích se zvířat na planetě. Neudělá to oheň, a nepomůže ani nechat zem ležet ladem, tedy kromě regionů, kde jsou srážky celoročně rovnoměrně rozložené.

    Tím, že do naší malé výbavy přidáme jako nástroj pastvu dobytka, naskýtá se možnost regenerovat zemědělstvím poškozené půdy kdekoliv na světě, obzvláště pak tam, kde jsou úhrnné roční srážky v rozsahu od 25 do 500 mm. Přidáním tohoto nástroje se však neřeší, jak je možné, že organičtí zemědělci minulých civilizací nebyli schopní udržet půdu, na kterých tyto civilizace stály, i když to bylo v oblastech vysokých srážek a celoročně stabilní vlhkosti. Zároveň se tím také nevysvětlují mé počáteční neúspěchy v práci s pastevci (ranchery). Zatím jsme tedy do své výbavy pouze zařadili nástroj vhodný pro savany, kde se střídá suché a vlhké období – nástroj, který není nutný v celoročně vlhkých podnebích, kde zároveň žádná obrovská pasoucí se stáda nebyla a kde jejich roli plnil hmyz. V takovýchto prostředích je nejmocnějším nástrojem nechat půdu ležet ladem. Něco nám tedy stále chybělo.

    Vždy máme nějaké cíle, ať už je to pěstování kukuřice, řepky, odstranění invazivních plevelů, postavení přehrady, koupě zubní pasty, nebo vzdělání. Vládní politiky také mají své cíle. Běžně přemýšlíme tak, že tyto cíle mají svůj důvod, nebo jinak řečeno kontext. Naše manažerské cíle mají vždy nějaký kontext, a ten je např. něčím jako ‚splnit žádost‘, ‚mít zisk‘, ‚zvýšit produkci‘, ‚zvýšit zaměstnanost‘, nebo existence určitého problému.
    Jakýkoliv manažerský cíl nebo akce, která nemá kontext, nebo jejíž kontext je příliš jednoduchý, funguje jako neřízená střela, což vede k tzv. nezamýšleným důsledkům. … Ať už řídíme (manage) nějakou organizaci nebo zemědělský projekt, není možné se vyhnout sociální, environmentální a ekonomické komplexitě. Všechno, co řídíme, je z definice komplexní. Pokud zjednodušujeme kontext našich manažerských rozhodnutí za účelem dosáhnout nějakého specifického cíle, záměru, mise, na nějaký jednoduchý kontext jako např. potřeba, touha, zisk, nebo jednotlivý problém, jde o reduktivní management, ať už se týká rozhodování v rámci farmy nebo vládní politiky. Přesto však dodnes sofistikované týmy expertů, při plném vědomí toho, že jistá politika bude mít sociální a environmentální dopady, stanovují takové cíle daných politik, které redukují jejich kontext na specifický problém, ať už jde o škodlivé plevele, drogy nebo terorismus. Je to způsob managementu, který používáme po tisíce let, kdy kontext našeho jednání je příliš jednoduchý, reduktivní ve vztahu k sociální, environmentální a ekonomické komplexitě naší kultury. V tom pak spočívá hluboce jednoduchý systemický důvod většiny tragédií, kterým čelíme a kterým jsme kdy čelili. Nezamýšlené důsledky jsou tak běžné, že dokonce mluvíme o zákonu nezamýšlených důsledků.


    Minulé civilizace skončily nejen kvůli svému zemědělství, ale také proto, že se tyto společnosti nedokázaly vyrovnat se zvyšující se komplexitou rostoucí populace a se zhoršujícím se životním prostředím. Namísto toho se obrátily k víře a obětem a řešení problémů odložily na později. Zní vám to povědomě?
    Nejtěžším úkolem je pro nás rozvinout celkový holistický kontext pro management, který pak dává kontext naplňování našich potřeb a tužeb, dosahování zisku a vypořádávání se s problémy. Jde o nový koncept, který se nevyskytuje v žádné větvi vědy, filosofie, ani náboženství.

    Zde je příklad zobecněného celkového holistického kontextu, který používám, když hodnotím jakoukoliv činnost na farmě nebo při stanovování politiky, přičemž jsem v imaginaci součástí této komunity:
    Chceme stabilní rodiny, které žijí v míru, prosperitě a fyzickém bezpečí, zatímco mají svobodu následovat svá duchovní a náboženská přesvědčení. Chceme dostatek výživného jídla a čistou vodu, dobré vzdělání a zdraví, a zároveň vyrovnaný život s dostatkem času na rodinu, přátele a širší komunitu, s volným časem pro kulturní a jiné činnost. Toto vše s výhledem pro mnoho dalších generací, na základě regenerace půdy a biologicky diverzifikovaných populací na souši, v řekách, jezerech a mořích.

    Posuzování našeho jednání skrze takovýto holistický kontext vede k jiným závěrům a rozhodnutím, než pokud se díváme pouze na určitou jednotlivou potřebu, tužbu, nebo problém.

    Od té doby jsem měl třicet let na to, abych se dozvěděl, proč se věci ve společnosti mění tak pomalu. Důvodem je, že téměř vše co děláme, je kontrolováno skrze mnohé organizace a instituce, které zrcadlí převládající mínění společnosti. V okamžiku, kdy se vynoří nové, proti běžnému smýšlení jdoucí informace, instituce se nezmění bez výrazné proměny v názorech společnosti.

    V demokratických společnostech je nové vědění akceptováno pouze skrze změnu odspodu. Nespoléhejte se tedy a nečekejte na vedení ze strany nějaké univerzity, firmy nebo organizace.

    Vy, farmáři-milleniálové, byste neměli ztrácet svou energii ve sporech, kritikách a snaze měnit korporace, univerzity, nebo farmářské organizace, které podporují průmyslové zemědělství. Musíte se zaměřit na změnu názorů veřejnosti.

    Ti, kdo vám pomůžou změnit mínění veřejnosti jsou nezávislí autoři, blogeři, umělci, filmaři a konferenční řečníci. Spolupracujte s nimi, protože pouze dobře informovaná veřejnost zboří zeď, která odděluje všudypřítomné zemědělství založené na chemii a marketingu technologií od regenerativního zemědělství založeného na biologických vědách. Tuto zeď udržuje nezdravá spolupráce velkých zemědělských podniků a jejich obrovských finančních prostředků investovaných do ovlivňování politiků, univerzit, výzkumu, zákonů, norem a zemědělské politiky.
    Budete muset ukázat, že dokážete produkovat více a kvalitnějšího jídla na hektar, zatímco zároveň regenerujete půdu. Budete o tom muset podat pravdivé a přesvědčivé důkazy.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Dopis Alana Savoryho z knizky "Letters to a Young Farmer" (2017)
    (vynatky)
    (a jelikoz vsichni pozemsti zijeme na zemi a ze zeme, tak jsme taky v jistem smyslu vsichni farmari a tedy se nas tohle tyka)

    full verze: https://www.docdroid.net/tSyv1aM/2017-letters-to-a-young-farmers-a-savory-excerpt-notes.pdf



    [Y]our millennial generation, [...], in my view, [is] the most important ever because American agriculture is at a turning point. People do not see it as a turning point, but history will, I assure you.

    ...

    [Agricultural] problems do not arise from crop production alone but from all production of food and fiber from the world's land and waters. Running fisheries, forestry, keeping livestock, hunting wildlife: all are agriculture.

    ...

    The big picture is depressing, but your generation will need to grasp it to truly understand the need for rapid and dramatic changes; otherwise, you will fall into accepting small, incremental change that is simply not going to work.

    ...

    American agriculture is a disaster, producing the least-nutritious food with the most environmental damage ever known. And through education, policy, USAID, and other means, the United States is promoting such agriculture globally. Every year, we produce ten tons of dead, eroding soil per human alive.

    ...

    Because agriculture's role in climate change is trivialized, let me describe the basics. Climate change is believed to result from four atmospheric pollutants: carbon dioxide, methane, nitrous oxide, and black carbon. Unfortunately, soil degradation and desertification also contribute to climate change. Of these four pollutants, roughly half are by-products of fossil fuel combustion. The other half come from agriculture-from the burning of grasslands and forests and the destruction of soil, mainly. Therefore, even after we stop using fossil fuels, climate change will persist because of agriculture.

    ...


    [P]ut simply, the agricultural problem is an ecological or biological problem. To remove the now-excessive amount of carbon in the atmosphere and safely store it for thousands of years cannot be done in the already-acidifying oceans. It cannot be done by planting trees, shrubs, or grasses because they are part of the normal ambient carbon cycle of life, which, in essence, means carbon is absorbed by the vegetation but only stored temporarily, until the plants die. The place we can safely store carbon for thousands of years without unintended consequences is in the world's soils-mainly grassland soils.

    ...

    Grassland soils developed over millions of years with an amazing synergy with the vast numbers of grazing animals kept bunched together and moving by predators. When grasses are grazed, they draw energy for their regrowth from roots, leaving dead root organic matter in the soil. As leaves regrow, so too do roots, and the constant pattern of graze and root recovery literally pumps carbon deep into the ground, forming the carbon-rich soils that industrial agriculture is destroying. Tree roots do not pulse like this when their leaves drop, and so do not pump anywhere near as much carbon deep into the ground.

    ...

    We face a crisis of massive ecological illiteracy.

    ...

    Industrial agriculture, as we know, is [...] based on chemistry, smart marketing of technology, large-scale monocultures, and low-nutrition fast food.

    ...

    I urge you not to fall into the trap of saying that all we need to do is increase the amount of organically grown crops and grass-fed cattle. Where civilizations failed to endure, the problem can be traced to environmental damage-and those past civilizations did not have the fossil fuels, machinery, and chemicals that we have today. All crops were organic, all livestock fed grass. Heed history and understand that what is needed is a truly new regenerative agriculture[.]

    ...

    [I]f something has to be done and all your experts say it cannot be done, then change your experts and do it.

    ...

    The problem is essentially one of dealing with enormous social, economic, and environmental complexity, and there are no experts. Experts in the current ways are as useful as expert candlemakers were to developing electric lights. Your generation may feel daunted by your lack of farming experience, but you also enjoy a tremendous advantage over those who know so much about organic and present agriculture.

    ...

    [Y]our generation is taking over as the most important ever in history, and you have the task of redefining agriculture entirely, if tragedy beyond imagination is to be avoided.

    ...

    Let me give you a brief account of what led us to develop the holistic framework, because this highlights two profoundly simple causes of both historical and present agricultural problems: the vilification of livestock for causing desertification and climate change, and the fact that management has always been mechanistic in a holistic world. Years ago, I realized that with so much going wrong over centuries, yet with so many brilliant minds among us that we can explore space, it had to be a systemic issue rather than any lack of knowledge on our farms or among our experts.

    ...

    We believe we have thousands of tools to manage our environment. So we do, but these essential tools fall into just three categories: we have technology in all its many forms, from the days of sticks and stones to the present marvels; we have fire; and we have the concept of actively resting the environment to allow recovery from damage or from lost species.

    ...

    It was our ever-improving technology that enabled past farmers to plant crops and redirect water, and it is easy to understand how we were lured into industrial agriculture.

    But there is no tool that could have prevented or can reverse the world's and America's serious desertification. Environments that alternate seasonally between humid and dry dominate the world's land area, and grasses provide the main soil cover in such regions -more so in places where rainfall is less. These grasslands are where the soil life, plants, and large grazing animals and predators all coevolved together. Ever since mankind killed off most wild ungulates and predators and replaced them with a few domesticated animals, deserts have been expanding.

    Soil life cannot be regenerated using the three tools I mention above. No technology even imaginable in science fiction can replace the role of billions of large grazing animals over most of the world's land. Fire cannot. Resting land does not except in regions of perennial humidity.

    ...

    By adding the tool of livestock to our small toolbox, we can now regenerate agriculturally damaged soils everywhere-especially where resting the land leads to serious desertification and where annual rainfall is between one and twenty inches. Adding this tool, however, did not address the failure of past organic farmers to preserve the soil their civilizations depended upon in regions of high rainfall and perennial humidity. Nor did it explain the erratic results I was achieving in my early work with ranchers. All we had learned was to add a tool in seasonally dry grasslands-a tool not necessarily needed in perennially humid environments where there never were vast numbers of grazing animals, because most herbivores were insects. In such environments, resting the land is the most powerful tool we have to restore life. Something was still missing.

    ...

    We always have objectives, be it to grow corn, kill invasive weeds, build a dam, buy toothpaste, or get an education. Government policies, too, have objectives. Common sense will tell you that objectives always need a reason or context, and our management objectives do always have a context. The context is always something like "meeting a need or desire," "making a profit," "increasing production," "providing employment," or "a problem being experienced."

    Any management objective or action that has no context, or has too simple a context, is a loose cannon, likely to result in unintended consequences. ... When managing both organizations and agriculture, it is simply not possible to avoid social, environmental, and economic complexity. Everything we manage is complex by definition. Reducing the context for management actions to achieve a specific objective, goal, or mission to such simple contexts as need, desire, profit, or problem is reductionist management, be it a decision you make for your farm or a government policy. Yet even today, sophisticated teams of integrated experts, fully conscious that a policy will have social and environmental consequences, develop policy objectives with the context reduced to the specific problem being addressed, be it noxious weeds, drugs, or terrorism. We have managed similarly for thousands of years, with the context behind our actions too simple, too reductive, for our cultures' social, environmental, and economic complexity. Here lies the profoundly simple systemic reason for most tragedies we face and have ever faced. So common are unintended consequences that we talk of the Law of Unintended Consequences[.]


    ...

    that past civilizations failed not only because of their agriculture but also because their societies could not address the complexity of rising population and a deteriorating environment. Instead, they turned to faith and sacrifices, while shelving the problems for future generations. Sound familiar?

    The hardest part of our task is to develop an overarching holistic context in management as the context for fulfilling needs and desires, achieving profit, or addressing problems; this is a new concept not previously found in any branch of science, philosophy, or religion.

    ...

    This is the generalized holistic context I use when assessing any action on a farm or policy, imagining myself part of that community:

    We want stable families living peaceful lives in prosperity and physical security while free to pursue our own spiritual or religious beliefs. We want adequate, nutritious food and clean water, good education and health in balanced lives with time for family, friends, and community, and with leisure for cultural and other pursuits. All of this to be ensured, for many generations to come, on a foundation of regenerating soils and biologically diverse communities on Earth's land and in her rivers, lakes, and oceans.

    Assessing actions through such a holistic context, rather than simply looking at a specific need, desire, or problem, produces different conclusions.

    ...

    Since then, I have had thirty years to learn more about why things change so slowly in society. The reason is really because almost everything we do is controlled by our many organizations or institutions that reflect the prevailing beliefs of society. And when truly new counterintuitive information emerges, institutions simply do not change without a significant shift in society's views.

    ...

    in democratic societies, new knowledge only becomes accepted through grassroots change. So do not look to or expect leadership from any university, company, or organization[.]

    ...

    [Y]ou millennial farmers should not waste your energy on fighting, criticizing, or trying to change corporations, universities, the USDA, or the farming organizations that support industrial agriculture. You need to concentrate your efforts on shifting public opinion. Period.

    ...

    [Y]ou need to know that the leaders shifting public opinion are independent authors, bloggers, artists, filmmakers, and keynote speakers. Work with them, because only a well-informed public will bring down the "Berlin Wall" that separates a pervasive agriculture based in chemistry and the marketing of technology from a regenerative agriculture based in the biological sciences. This wall has been held up by an unhealthy alliance of corporate agriculture using obscene sums of money to influence politicians, universities, research, laws, regulations, and farm policy.

    You millennial generation farmers will have to demonstrate the ability to produce more nutritious food per acre while regenerating soil. You will have to provide truthful and convincing evidence[.]

    ...

    When faced with situations like yours, I stop and ask myself, what would I do?

    First, I would build a solid business foundation for my family. To make my farm truly profitable-one that regenerates soil, remember-I would use the Holistic Management framework and its holistic financial planning process, developed for agriculture, based on the only true sustainable wealth.

    ...

    Using Holistic Planned Grazing, I would integrate livestock with crop production to regenerate soil as the most efficient way to deal with the full complexity of your farming situation. Today's fads of rotational or mob grazing do give reasonable results in more humid regions, but on large ranches and public lands and particularly in lower-rainfall regions, they lead to desertification.

    ...

    I would collaborate with fellow farmers and others who are developing markets while educating city families through food. Above all, because political and economic power has shifted from rural communities to cities, I would not simply preach to the choir but get the regenerative agriculture message into cities.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: jo no...dost děsivý na tom je, že i když se v příštích dekádách rozhodneme "otočit kormidlo" směřem k "sustainable development goals", že tu bude setrvačností valit řada zpětnovazebných mechanismů - jednoduše řečeno: když přestaneme tu půdu a edafon dojebávat a začneme se chovat k půdě rozumně, bude to chvilu trvat, než se to celé zregeneruje. Je to dost začarovaný kruh. A hodně lidí nebude ochotno se nějak "uskromnit", aby to bylo za pár dekád víc v cajku

    a další věc je, že západ si své půl století radikálního hedonismu (via Erich Fromm) užil a teď země jako Čína, Indie a Brazilie a Indonesie (miliardy lidí) budou chtít taky...na hranici číny se staví obří monstrum, drůbežárna pro stotisíce kuřat...čídla...robotické ruky vezmu slabšího jedince z obří haly...matrix...dystopie...to nechceš
    ...(a tak dále)...

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SCHWEPZ: mizeni hmyzu je priznacne vzehldem k tomu, jak disproporcne konzumujeme prilis na vrchu potravniho retezce a tomu se snazime cele to prostredi prizpusobit. savory rika, ze tam, kde nebyla ta velka stada bylozravcu, ktera vygenerovala savany a ty na pudu bejbohatsi oblasti sveta, tam tim hlavnim bylozravcem byl prave hmyz. takze si defakto masivne podrezavame pod sebou celou tu pyramidu.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    jestli se nekdo zapikolikoval hur v tehle situaci nez ceska republika, to nevim - v cele politiky clovek, kterej ma pod palcem celou tu agrochemickou vertikalni integraci, kterou je bohuzel presne potreba rozlozit. to nevim jak teda dopadne. vitpny je, ze tohle se v cr vybudovalo od 90. let, kdy uz samozrejme zapdni evrope bylo jasne, ze tenhle smer neni ten pravy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam