JAZZZ: To nerozporuju, ja se jen pozastavuju nad tim obecnym smyslenim. Ze lide chteji vedet jestli je to "dobre" nebo "spatne". A takhle to nefunguje, je to temer vzdy o vyhodach a nevyhodach vs. vyhodach a nevyhodach alternativy. Nikdy neni jedno spravne reseni pro vsechny lokality. A to posuzovani je potreba delat celkove, komplexne, ne jakoze zafokusovane na vypreparovany problem.
Je to jako s repkou. Jeji problem je ta extremne masivni produkce, ne samotna repka - ta patri z hlediska potravinarstvi k nejlepsi olejninam. Kdyby se pestovala v CR jen potravinarksa odruda repky pro domaci potravinarsky trh + neco malo navic, zadny problem nebude existovat. Ale tady vznika nazor jakoze repka je spatna plodina a tak ani radsi nekupovat repkovej olej (je dietologicky lepsi nez slunecnicovej napr.). Pritom problem je jinde.
U vetsiny (nerikam ze uplne vsech) problemu ktere se diskutuji v auditkach jako tohle jde o masivnost, naduzivani, overkill toho daneho postupu, prostredku, plodiny, principu. Stacilo by s tim spravne pracovat, ne to zakazovat uplne. Neexistuje nic co lidstvo dela masivne aby nemelo negativni externality, jde o to o nich vedet, minimalizovat je, ale netvarit se ze jakoze jedina spravna ambice jsou nulove externality - to nebudou nikdy a u niceho.