Ještě před odletem do Madridu jsme měli tiskovku o klimatu s ministry Havlíčkem a Brabcem. No, a zrovna v ten moment demonstrovali studenti z ekologického hnutí Fridays for Future. Tak jsme jim řekli, že je škoda, že nepřišli za námi, abychom se mohli bavit o jejich postojích napřímo. Ozvali se a potkali jsme se teď v pátek.
S ministry jsme se jim snažili říct, co děláme v boji proti klimatické změně. Doplňovali jsme jim informace, které neměli přesné. A chtěli jsme slyšet, proč stávkují. Co děláme špatně?
Upřímně jsem byl překvapený stylem jejich jednání. Já fakt neberu svůj věk jako nějakou zásluhu, nenadřazuju se nad mladší a rád se bavím otevřeně, ale tohle bylo i na mě trochu moc. Podobnou povýšenost a agresivitu jsem naposledy viděl v OSN, když jsem sledoval vystoupení Grety Thunbergové.
Ptali jsme se jich na názor. Jestli máme budovat jádro, jestli máme zavřít uhelné elektrárny, ale oni nám řekli, že to sami neví a máme se víc bavit s klimatology. Což teda pravidelně děláme. Vždyť klimatologové sedí i v naší Národní koalici proti suchu.
Řekli nám, že máme víc investovat do obnovitelných zdrojů. Jenže to je problém. Tak začněme. Zaprvé, ty soláry. To všichni přece znáte, to je ten megatunel z Topolánkovy éry za tisíc miliard, kvůli kterému každý rok doplácíme 30 miliard korun na zvýhodnění solárních elektráren. Však jsem vám k tomu dával materiály už minule.
Zadruhé, vodní zdroje u nás nejsou efektivní kvůli suchu a taky díky tomu, že poslední přehradu u nás postavili komunisti. Posledních 30 let jsme nebyli schopní postavit jedinou přehradu. No, a pak tu máme ty větrné elektrárny, což nám říkali i ti studenti. Tak jsem se zeptal, kde je máme stavět, protože podle mě tomu starostové a občané moc nefandí. Viděl jsem takový větrný park na rakouské straně hranic u Valtic. No, nevypadá to jako součást krajiny. Studenti řekli, že si to máme vyřešit sami.