• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

    Ochrana přírody


    - klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

    V tomto klubu uvítám:

    1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

    2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

    3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

    4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.


    rozbalit záhlaví
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    VOYTEX: ultra zmrdství, nechápu jak to můžou prožít jako šťastnou chvíli, je to fakt smutný :(
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    VOYTEX: zvracím.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    https://twitter.com/TrophyXpose/status/1617207107799109635
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Orli královští v Česku loni vyvedli rekordních 19 mláďat - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/orli-kralovsti-v-cesku-loni-vyvedli-rekordnich-19-mladat
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Vlkům se letos na území Česka dařilo. Zasahovalo sem 24 vlčích teritorií | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/vlkum-se-letos-na-uzemi-ceska-darilo-zasahovalo-sem-24-vlcich-teritorii-8900196

    Nejméně v polovině teritorií se vlkům narodila mláďata.
    Nové oblasti výskytu vlků letos dobrovolníci z Hnutí Duha Šelmy zjistili v Českém lese a Orlických horách.
    Na Broumovsku a v Lužických horách pátrala po vlcích Markéta Ševčíková.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Hmyz vymírá nebývalou rychlostí - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-hmyz-vymira-nebyvalou-rychlosti-40418555

    Lidská činnost rychle mění podobu planety a globální populace hmyzu mizí nebývalou rychlostí dvou procent za rok. Tváří v tvář odlesňování, užívání pesticidů, světelnému smogu a klimatické změně tito tvorové čelí problémům spolu s plodinami, květinami a dalšími zvířaty, jejichž přežití na hmyzu závisí.

    „Jsou pojivem pro všechny vodní a pozemské ekosystémy napříč celou planetou,“ dodal.

    Svět za posledních 150 let přišel o pět až deset procent všech hmyzích druhů – neboli mezi 250 tisíci a 500 tisíci druhy, napsala studie z roku 2020, kterou publikoval časopis Biological Conservation.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Brusel chystá revoluci v zálohování plastů. Bude nás to stát miliardy, zlobí se firmy - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/zavali-nas-odpad-z-obalu-neplytvejte-eu-tlaci-na-vratne-pet/r~dd2685a679f811edba63ac1f6b220ee8/

    Asi každý, kdo si něco objednal přes e-shop, zažil situaci, kdy i docela malý předmět přijde v obří krabici a zabalený do několika dalších vrstev. Doma se pak vrší kartony, krabice, sáčky a papíry.
    Přesně těmto situacím chce zabránit Evropská komise, která v rámci tažení proti odpadům přišla s novými pravidly na balení zboží. Brusel tlačí na to, aby v roce 2030 neexistoval v EU nerecyklovatelný odpad a i plastové lahve či plechovky se zálohovaly. A třeba mikrovlnná trouba nakoupená přes e-shop by přišla v kartonu, který by si výrobce vzal a znovu použil.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Skřivani polní jsou vlajkovým (jinak také deštníkovým) druhem evropské zemědělské krajiny. Pokud ubývají, značí to, že krajina má trable. Pokud se jim daří a přibývají, znamená to, že hospodaříme šetrně s ohledem na obyvatele polí a luk.

    Od roku 1980 přišla Evropa o 59 % skřivanů polních! Ano, krajina má trable a ptáci nám to ukazují naprosto jasně. Poslechneme je a změníme způsob, jakým nakládáme s krajinou nebo budeme dál hospodařit na velkých lánech, které nedávají prostor životu?

    Nadějí na změnu je připravovaný zákon na obnovu přírody Nature Restoration Law, který zajistí obnovu ekosystémů. Půjde o zásadní milník v ochraně přírody.

    Zákon o obnově přírody • Česká společnost ornitologická
    https://www.birdlife.cz/zakon-o-obnove-prirody/

    Možnosti podpory skřivana polního v zemědělských kulturách • Česká společnost ornitologická
    https://www.birdlife.cz/co-delame/vyzkum-a-ochrana-ptaku/ochrana-druhu/ptaci-zemedelske-krajiny/moznosti-podpory-skrivana-polniho-v-zemedelskych-kulturach/?

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Nejméně 50 tisíc delfínů v Černém moři bylo zabito v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

    "Byli jsme v šoku." Ukrajina čelí environmentální katastrofě, kterou nikdo nečekal - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nejmene-50-tisic-mrtvych-delfinu-v-cernem-mori-kvuli-ponorka/r~3c87bb24748a11ed9ae20cc47ab5f122/

    Black Sea bottlenose dolphin - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sea_bottlenose_dolphin

    Tens Of Thousands Of Dead Dolphins Among Environmental Casualties Of Ukraine War
    https://www.rferl.org/a/ukraine-dolphins-war-black-sea-russia/32159530.html

    Mořský biolog Ivan Rusev je šokovaný počtem mrtvol delfínů, které se vyplavily na břehy přírodní rezervace v Oděské oblasti. Ekologickou katastrofu způsobily miny i výkonné sonary ruských ponorek. Rusev má ale plán, jak populaci delfínů v Černém moři zachránit.

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    poslech (22 minut)

    Z českých polí ročně odtečou v přepočtu asi dva miliony sklápěcích tatrovek zemědělské půdy. Přicházíme o to, na čem je budoucnost našeho zemědělství založena, varuje analytik Kotecký | Plus...
    https://plus.rozhlas.cz/z-ceskych-poli-rocne-odtecou-v-prepoctu-asi-dva-miliony-sklapecich-tatrovek-8874285

    V jaké kondici je tuzemské zemědělství? Jak ho ovlivní změna v dotacích od příštího roku? A jak efektivně dokážou zemědělci hospodařit např. s velmi drahými hnojivy? Poslechněte si celé Téma dne v audiozáznamu. Moderuje Jan Burda.

    „Letošní debata o zemědělské politice se hodně soustředila na to, jestli by stát měl víc podporovat ty velké tradiční farmy, které u nás hrají silnou roli, anebo by se měl soustředit na obnovu rodinných menších podniků, které jsou více zakotvené na venkově,“ popisuje současnou situaci Vojtěch Kotecký z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy.

    Dalším tématem, na které bychom se podle něj měli začít soustředit, je nakolik by zemědělská politika měla posouvat zemědělství tak, aby lépe pečovalo o krajinu a půdu, do které by vracelo organickou hmotu a chránilo by ji před erozí.

    „Dlouhodobě nejvážnější problém českého zemědělství je způsob, jakým nakládá s tím, co je podmínkou jeho vlastní budoucí prosperity. Z českých polí každý rok v přepočtu odtečou asi dva miliony sklápěcích ‚tatrovek‘ zemědělské půdy. Takhle přicházíme o to, na čem je budoucnost našeho zemědělství založena,“ nastiňuje.
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    ne, je to "sport" retardovanych frustratu a psychopatu

    https://twitter.com/NHCART/status/1580601910591377408
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Můžeme svítit i desetkrát méně. Uznejme, že světlo škodí, žádá Česko Evropu - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/muzeme-svitit-i-desetkrat-mene-uznejme-ze-svetlo-skodi-zada/r~a76775965aaa11ed8b4e0cc47ab5f122/

    Například v Jizerských horách lze pozorovat světlo, které sem došlo ze sto kilometrů vzdálené Prahy.

    Ještě výrazněji světelné znečištění narušuje životy zvířat. Vědci mu mimo jiné přisuzují podíl na dramatickém úbytku hmyzu, a to včetně kriticky důležitých opylovačů. Například můra ze své skrýše večer nevylétne, dokud se tma v jejím okolí nedostane pod určitou úroveň. Pokud se tak nestane, buď hyne, nebo se přemisťuje jinam.
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    VOYTEX: nejspíš proto, že posumové jim mj. ničí populace původních ptáků?
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    https://twitter.com/NHCART/status/1589439760439074816
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Nedostatek srážek v Keni ohrožuje zvířata. Kvůli suchu zemřelo v rezervacích už přes 200 slonů | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/sloni-kena-rezervace-uhyn-sucho_2211042107_nov
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Whales eat colossal amounts of microplastics | Stanford News
    https://news.stanford.edu/2022/11/01/whales-eat-colossal-amounts-microplastics/

    Plejtváci spolknou miliony kusů mikroplastů za den. Krmí se v oblastech s jejich největší koncentrací | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/plejtvaci-mikroplasty-ohrozeni-vyzkum-stanfordova-univerzita_2211020720_fos

    Plejtváci obrovští mohou za den spolknout až deset milionů kusů mikroplastů. Zjištění naznačuje mnohem větší dopady znečištění na největšího živočicha na světě, než se dosud předpokládalo. Vědci už odhalili mikroplasty v placentách těhotných žen, mateřském mléku, lidské krvi i v plicích. Tyto drobné částečky, které pocházejí z vláken oblečení, pneumatik, kosmetiky a mnoha dalších zdrojů, byly nalezeny po celé planetě, od vrcholu Mount Everestu až po nejhlubší oceány. Podle mnoha studií je lidé konzumují v potravinách i ve vodě a také je vdechují.

    Autoři nejnovější studie se zaměřili na potravní chování 191 kytovců – plejtváků obrovských, plejtváků myšoků a keporkaků – a označili je speciálními přístroji. Pak je sledovali při krmení u pobřeží Kalifornie. Podle shromážděných údajů se krmili hlavně v hloubkách mezi 50 a 250 metry, kde je největší koncentrace mikroplastů ve vodním sloupci, uvádějí vědci. Výzkumníci ze Stanfordovy univerzity odhadují, že téměř všechny mikroplasty, které velryby zkonzumují, pocházejí ze živočichů, kterými se živí. Například z krilu či ryb, nikoli z obrovského množství mořské vody, kterou polykají.

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Simple Graph Shows Brazil Election May Doom or Save Amazon Rainforest
    https://www.businessinsider.com/graph-shows-deforestation-the-amazon-bolsonaro-vs-lula-2022-10

    Deforestation of Brazil’s Amazon Has Reached a Record High. What’s Being Done? | Council on Foreign Relations
    https://www.cfr.org/in-brief/deforestation-brazils-amazon-has-reached-record-high-whats-being-done

    Dosluhující Jair Bolsonaro od počátku avizoval, že "nejbohatší region planety" nenechá ležet ladem. A své slovo dodržel. Těžba pralesního dřeva trhala za jeho éry každý rok rekordy. Odlesněny byly oblasti o rozloze rozsáhlých regionů, ba celých států. Zrušena byla většina státních ochranných a dohlížitelských úřadů, hlavní slovo dostali těžaři a chovatelé dobytka.

    Nastupující Lula da Silva chce tento stav zvrátit. Už jednou se mu to podařilo. Když se ujal moci poprvé, inicioval mimořádně silný boj za ochranu deštného pralesa. "Za jeho vlády v letech 2004 až 2012 klesla těžba o čtyři pětiny, zatímco během posledních let s Bolsonarem znovu vzrostla o polovinu," shrnul nedávno situaci meteorolog Carlos Nobre z Univerzity v Sao Paulu. Lula teď slibuje návrat k environmentální politice, již uplatňoval v první dekádě 21. století. Ve výsledku tak jeho vláda může bez nadsázky významně ovlivnit stav celé planety.

    Skvělou zprávou pro Brazílii je, že prohrál Bolsonaro. Tou horší, že zvítězil Lula - Aktuálně.cz
    https://nazory.aktualne.cz/komentare/skvelou-zpravou-pro-brazilii-je-ze-prohral-bolsonaro-tou-hor/r~8e98cedc591211edba5b0cc47ab5f122/

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Ve střední Číně poblíž města Wu-chan vyrostl patrně největší vepřín na světě, do provozu byl uveden tento měsíc. Stavba má 26 pater a pojme až 650 000 zvířat, napsal server stanice franceinfo. Stavba vepřína, kde je většina úkonů automatizovaná, vyšla v přepočtu na 14,2 miliardy korun.

    Na každém patře mrakodrapu, kterému se přezdívá prasečí hotel, pobývá 25 000 vepřů. Do jednotlivých podlaží budovy i ven z ní se dostanou pomocí obrovského nákladního výtahu, který má nosnost 40 tun.

    Provozovatelé v reklamě ujišťují veřejnost, že zvířata se v zařízení nemačkají a mohou se volně pohybovat v rámci jednotlivých podlaží.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/cina-nejvetsi-veprin-na-svete.A221031_090953_eko-zahranicni_rie

    26-storey pig house under construction in China
    https://www.pigprogress.net/the-industrymarkets/market-trends-analysis-the-industrymarkets-2/under-construction-a-26-storey-pig-house/

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Planeta za půlstoletí přišla o dvě třetiny volně žijících živočichů, zjistil Světový fond na ochranu přírody — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3535983-planeta-za-pul-stoleti-prisla-o-dve-tretiny-volne-zijicich-zivocichu-zjistil-svetovy

    https://wwflpr.awsassets.panda.org/downloads/lpr_2022_full_report.pdf

    About the Living Planet Report | WWF
    https://livingplanet.panda.org/about_the_living_planet_report/

    Počty volně žijících živočichů na planetě se za poslední půlstoletí zmenšily o dvě třetiny a obrovský úbytek bude pokračovat nejen kvůli znečištění, ale i kvůli stále citelnějším dopadům globálních změn klimatu. Vyplývá to ze zprávy Světového fondu na ochranu přírody (WWF), jejíž autoři v pravidelných intervalech zkoumají vývoj populací více než pěti tisíc druhů obratlovců, zveřejněné ve čtvrtek. Nejcitelněji se počty živočichů snižují v Jižní Americe a Karibiku, od roku 1970 o 94 procent, a ke zvláště ohroženým patří vodní živočichové, jejichž populace se zmenšily o čtyři pětiny.

    Svou zprávu nazvanou Living Planet Report připravuje WWF každé dva roky, nyní ve spolupráci s odborníky z Londýnské zoologické společnosti (ZSL) zkoumal stav v letech 1970 až 2018. Od roku 2020 se podle WWF tempo, kterým se živočichové ztrácí z přírody, nijak nezměnilo, mizí asi 2,5 procenta zástupců sledovaných druhů ročně.

    V-st-i-ek">
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Krušné hory jsou jediné rozsáhlé pohoří na území Česka, kterému chybí plošná ochrana. Ministerstvo životního prostředí proto pověřilo Agenturu ochrany přírody, aby do dvou let připravila podklady pro vyhlášení chráněné krajinné oblasti. Vědci ovšem upozorňují, že to nezajistí dostatečnou ochranu místním starým bukovým lesům. Státní podnik Lesy ČR chce v jejich těžbě pokračovat.

    Krušné hory mají být chráněné. Buky z dob Marie Terezie to ale neochrání, tvrdí vědci - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/foto-krasy-krusnych-hor-ktere-se-v-budoucnu-mohou-stat-chko/r~34902a7c239611edba5b0cc47ab5f122/?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Mnoho zajímavých článků

    proměny českého zemědělství – EURACTIV.cz
    https://euractiv.cz/tag/promeny-ceskeho-zemedelstvi/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    DRC to auction oil and gas permits in endangered gorilla habitat | Democratic Republic of the Congo | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/jul/23/democratic-republic-of-congo-auction-oil-gas-permits-endangered-gorilla-habitat-aoe

    Poslední domov goril horských je v ohrožení. Kongo nabízí národní park k těžbě ropy - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/posledni-domov-goril-horskych-je-v-ohrozeni-kongo-nabizi-nar/r~81406e100c1a11ed82b7ac1f6b220ee8/?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam