• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: spíš by byl zajímavý seznam obchodů, co tuhle praci nevyužívají.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Dětští otroci v Bangladéši vyrobí, pak se to odveze do bohatých zemí, kde těch hadrů mají plné skříně ("nové tričko na party") pak se to veze do Kambodže na spálení ..

    Cambodia brick kilns burn clothing waste to save fuel costs: Report
    https://www.textiletoday.com.bd/cambodia-brick-kilns-burn-clothingc-waste-to-save-fuel-costs-report

    V kambodžských podnicích se používá textil předních světových firem k výrobě cihel a vytápění továren. Tím vzniká toxický odpad, kvůli němuž mají tamní zaměstnanci opakované zdravotní potíže. Upozornila na jedna z kambodžských skupin, která se zaměřuje na ochranu lidských práv.

    K podobným závěrům už dříve dospěla interní studie rozvojového programu OSN z roku 2020. Analytici tehdy uvedli, že kvůli spalování textilu se do ovzduší uvolňuje mnoho toxických látek, které jsou pro člověka nebezpečné. Zvláště problematické jsou rakovinotvorné dioxiny. Výjimkou nejsou ale ani další toxické chemikálie jako třeba amoniak, formaldehyd nebo bělicí chlór.

    Podle zprávy skupiny LICADHO se v kambodžských provozech spaluje oblečení od značek Adidas, C&A, Cropp, Sinsay, Gap, Old Navy, Athleta, Karbon, Kiabi, Lululemon Athletica, Walmart, Primark, Reebok, Sweaty Betty, Tilley Endurables, Lidl, Under Armour a Venus Fashion.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/kambodza-tovarny-adidas-walmart-lidl-spalovani-obleceni.A231120_150757_eko-zahranicni_jla

    Fast fashion – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Fast_fashion
    Fast fashion neboli rychlá móda je velmi levná a lehce dostupná móda, která se vyrábí v obrovském množství bez ohledu na životní prostředí či pracovní podmínky zaměstnanců. Jde o masovou výrobu oblečení za nízké ceny, nad kvalitou převažuje kvantita (množství).[1] Tato filozofie rychlé výroby za dostupnou cenu se používá ve velkých maloobchodech, jako jsou například H&M, Zara, C&A nebo Primark.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Hana Librová: Věrní a rozumní. Kapitoly o ekologické zpozdilosti | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/hana-librova-verni-a-rozumni-kapitoly-o-ekologicke-zpozdilosti-9124543#dil=3

    Hana Librová – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Hana_Librov%C3%A1

    Četbu z knihy Věrní a rozumní vysíláme při příležitosti 80. narozenin, které její autorka Hana Librová oslavila 26. listopadu, a také jako poctu osobnosti, které letos prezident republiky Petr Pavel propůjčil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

    V roce 2016 vydala brněnská bioložka a socioložka Hana Librová v nakladatelství Masarykovy univerzity knihu Věrní a rozumní: kapitoly o ekologické zpozdilosti. Je to třetí díl trilogie započaté knihou Pestří a zelení: kapitoly o dobrovolné skromnosti (1994).

    pdf ke stažení: https://www.researchgate.net/publication/312604131_Verni_a_rozumni_kapitoly_o_ekologicke_zpozdilosti

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Europoslanci zamítli návrh na omezení pesticidů. ‚Ignoroval by rozdíly mezi zeměmi,‘ říká šéf svazu | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/pesticidy-evropska-unie-chemie-zemedelstvi_2312011652_pj
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Národní park Šumava letos oslavil 32 let od svého založení, Chráněná krajinná oblast Šumava 60 let existence a už při jejím zakládání bylo jasné, že podobné horské smrčiny, pralesy, slatě, rašeliniště a karová jezera nemají v Evropě obdoby.

    Jak je to s Národním parkem Šumava dnes a jaký je jeho hlavní úkol? Bude existovat i v budoucnu a jak by měla celá oblast vypadat za 50 let? Naturu v nejcennějších částech Šumavy s ředitelem správy NP Šumava Pavlem Hubeným a krajinným ekologem Miroslavem Černým natočila Markéta Ševčíková.

    Šumava je otevřená učebnice. I nás občas překvapuje, jak se příroda chová, říká ředitel správy Národního parku Šumava | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/sumava-je-otevrena-ucebnice-i-nas-obcas-prekvapuje-jak-se-priroda-chova-rika-9121015
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Vojenské lesy a statky ČR, které hospodaří v lesích, ale i na zemědělské půdě ve vojenských újezdech a dalších armádních lokalitách, spustily v těchto dnech výsadbu stromů na zemědělské půdě. V rámci prvních dvou velkých projektů agrolesnictví vysadí v zemědělské krajině ve vojenském újezdu Libavá a v přírodní oblasti Ralsko tisíce třešní, jabloní, hrušní či višní, ale také buků, javorů, jeřábů nebo vrb. Státní podnik chce touto změnou v krajině posunout enviromentální rozměr svého agrárního programu, který je postaven na ekologickém zemědělství.

    Vojenské lesy spustily dva agrolesnické projekty, chtějí posunout enviromentální rozměr svého agrárního programu | Silvarium - lesnický a dřevařský zpravodajský web
    https://silvarium.cz/lesnictvi/vojenske-lesy-spustily-agrolesnicke-projekty-na-zemedelske-pude-ve-vojenskych-lokalitach-rostou-stromoradi-a-remizky?

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ:
    https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2023/11/09/nature-restoration-council-and-parliament-reach-agreement-on-new-rules-to-restore-and-preserve-degraded-habitats-in-the-eu/

    EU nature law fight ends in pyrrhic victory for Green Deal defenders – POLITICO
    https://www.politico.eu/article/european-union-nature-law-green-deal-biodiversity-european-peoples-party/

    Environmentální expert Vojtěch Kotecký pojmenoval hlavní směr, kterým by se Česko mělo vydat na cestě za plněním cílů nového zákona o obnově ekosystémů: „Obnova zemědělské krajiny.“

    Vyjednavači europarlamentu a členských zemí EU se minulý týden po dlouhém vyjednávání shodli na podobě návrhu zákona s neskromným cílem obnovit do roku 2050 všechny ekosystémy, které to potřebují.

    Evropa už ví, jak obnovit přírodu. V Česku plán ukončí éru lánů polí - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-evropa-uz-vi-jak-obnovit-prirodu-v-cesku-plan-ukonci-eru-lanu-poli-239767
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Evropským trialogem prošlo začátkem listopadu nařízení o obnově přírody, které má být nástrojem k řešení krize biologické rozmanitosti. Legislativa zjednodušeně říká, že nestačí přírodu chránit v místech, kde je nejsilnější, typicky v přírodních rezervacích, ale je třeba ji aktivně obnovovat. V případě české krajiny se myslí zemědělské plochy, lesní porosty i rybniční soustavy. Evropa se tak vydává směrem, který vytyčila strategie pro biodiverzitu 2030.

    Pětina evropské krajiny pro přírodu. Bohatá biodiverzita je základem stability lidských aktivit | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/petina-evropske-krajiny-pro-prirodu-bohata-biodiverzita-je-zakladem-stability-9118183
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ‚Tati, oni tě zabijou?‘ Za dekádu bylo zavražděno téměř dva tisíce ochránců přírody | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/zivotni-prostredi-ochrana-klimaaktivismus-2023_2310241251_ako

    Úterý je Mezinárodním dnem klimatické akce. Pod tou si můžeme představit ledacos – od cesty do práce pěšky, přes blokády až po nasazování života proti nelegální těžbě. Chránit klima a obecně životní prostředí patří k nebezpečným činnostem. Za poslední desetiletí bylo podle dat organizace Global Witness zavražděno ve světě téměř dva tisíce ochránců klimatu a životního prostředí. Dochází také k čím dál častější kriminalizaci klimatického aktivismu.

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Vyšetřování Greenpeace odhalilo, že dřevo z pokácených buků ze starých lesů v Česku je zpracováváno tím nejméně udržitelným způsobem. Vytěžené dřeviny sledovali členové organizace pomocí GPS trackerů na dvou lokalitách – v Mariánském Údolí v Krušných horách a ve Ždánickém lese. Nová zjištění zveřejnila organizace pod názvem „Zločin proti přírodě”.

    „Jedinečné bohatství listnatých lesů v Krušných horách a Ždánickém lese, které jsou domovem mnoha ohrožených a chráněných druhů, by s dostatečnou ochranou mohlo učinit zásadní příspěvek k obraně EU před klimatickým kolapsem a kolapsem biodiverzity,“ řekla Krejčová.

    Namísto toho jsme však podle ní svědky ničení těchto lesů kvůli zisku palivového dříví a výrobě papírových produktů s velmi krátkou životností. Rozloha starých lesů v EU přitom zabírá už pouhá tři procenta, v Česku zatím devět procent.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/greenpeace-zlocin-proti-prirode-kaceni-lesu-lokality-gps-tracker.A231024_095926_domaci_pitt

    rok zpět:

    Lesy ČR ilegálně vykácely staré buky v Krušných horách. Greenpeace navrhuje pokutu a zákaz těžby v okolí - Greenpeace Česká republika
    https://www.greenpeace.org/czech/tiskova-zprava/16729/lesy-cr-ilegalne-vykacely-stare-buky-v-krusnych-horach-greenpeace-navrhuje-pokutu-a-zakaz-tezby-v-okoli/

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tři čínské farmaceutické společnosti byly obviněny z používání částí těl ohrožených zvířat pro výrobu léků tradiční čínské medicíny.
    Ve složení nabízených léků se objevují například i těla chráněných levhartů.

    Tyto tři společnosti jsou na seznamu 72 firem, které podle ekologické neziskové organizace používaly části těl ohrožených levhartů a luskounů jako přísady do nejméně 88 produktů tradiční čínské medicíny.

    Skupina uvedla, že se zaměřila na ty firmy, které jsou veřejně podporovány největšími globálními společnostmi. Mezi investory firem se objevují například banky UBS a HSBC. „Je obrovským zklamáním vidět, že tolik velkých bank a finančních institucí účinně podporuje takové škodlivé vykořisťování,“ řekl Avinash Basker, právní a politický specialista organizace.

    Investing in Extinction: How the global financial sector profits from traditional medicine firms using threatened species - EIA
    https://eia-international.org/report/investing-in-extinction-how-the-global-financial-sector-profits-from-traditional-medicine-firms-using-threatened-species/

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Sršeň asijská, která se specializuje na lov včel, byla ve čtvrtek nalezena v Plzni. Podle ochránců přírody se jedná o první potvrzený nález invazního druhu hmyzu v České republice.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/srsen-asijska-hnizdo-invazni-druh-plzen-vcela-likvidace.A231006_110023_plzen-zpravy_vb

    Invazní sršeň asijská nově v ČR - Invazní druhy - AOPK ČR
    https://www.nature.cz/web/invazni-druhy/-/invazni-srsen-asijska-nove-v-cr?redirect=%2Fweb%2Finvazni-druhy

    Nyní je důležité, aby se sršeň asijská dál nešířila, míní Görner. Po nálezu hnízda je tedy nutné ho zničit. Agentura už k tomu podniká příslušné kroky. „Kontaktujeme hasiče, kteří by je měli zlikvidovat, a budeme informovat místní úřad a veřejnost,“ uvedl.

    Sršeň asijská byla před dvaceti lety zavlečena do Francie se zásilkou zboží z východní Asie. Od té doby se šíří západní Evropou. Letos v létě se objevila v Maďarsku u hranic se Slovenskem.

    Podle zkušeností ze zemí, kde jsou k dispozici dlouhodobé údaje (Portugalsko, Španělsko, Francie, Belgie), je důležité zajistit okamžitou likvidaci nalezených hnízd. Podcenění situace v prvních letech výskytu vede k jejímu trvalému usazení a k velmi obtížné likvidaci.

    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Od 48 minuty, stádo se kterým žijeme:
    22. září - Události | Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097181328-udalosti/223411000100922/?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Do Evropy pronikli invazivní ohniví mravenci. Kvůli oteplování by mohli ovládnout čtvrtinu kontinentu — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3615537-do-evropy-pronikli-invazivni-ohnivi-mravenci-kvuli-oteplovani-mohli-ovladnout-ctvrtinu

    Jižní část Evropy zažívá invazi nebezpečných mravenců, varují vědci. Tento druh nemá potíže s překonáváním řek, vytlačuje původní druhy a působí obrovské škody na majetku, a dokonce i lidském zdraví. Jejich šíření je navíc nesmírně složité zastavit, ukazují zkušenosti ze zahraničí.

    https://www.invasivespeciesinfo.gov/terrestrial/invertebrates/red-imported-fire-ant%C2%A8

    (...) Sto miliard korun ročně stojí Spojené státy následky boje proti jedinému druhu mravenců – stejnému druhu, který teď podle nové studie dokázal překročit oceán a vylodil se v Itálii. Podle dostupných informací si tam vybudoval úspěšně předmostí, ze kterého rozšiřuje dobyté území.

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ:

    K vymizení velryb z evropských vod přispěli středověcí velrybáři, uvádí studie | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/velryby-velrybarstvi-lov-velryb_2309180721_ako

    https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.230741

    K vymizení velryb z evropských vod přispěl nejen jejich průmyslový lov v 19. a 20. století, ale i velrybářství středověkých Evropanů.
    Ukazuje to analýza dávných velrybích kostí, kterou zveřejnil odborný časopis Royal Society Open Science, napsal list The New York Times.

    Dnes se nám to zdá neuvěřitelné, ale před dvěma tisíciletími zřejmě žily ve Středozemním moři velryby. Některé z nich mohly dorůstat délky i 15 metrů. O jejich přítomnosti nedaleko evropského kontinentu svědčí genetické analýzy úlomků kostí z antických dob.

    Vyhubili Římané velryby? | Dvojka
    https://dvojka.rozhlas.cz/vyhubili-rimane-velryby-7593247

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    EU odkládá slibovaný zákaz klecí, a zrazuje tím své občany | CIWF Česká Republika
    https://www.ciwf.cz/media-a-novinky/aktuality/2023/09/eu-odklada-slibovany-zakaz-kleci-a-zrazuje-tim-sve-obcany?

    V klecích trpí 300 milionů hospodářských zvířat

    Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen dnes ve svém projevu o stavu Unie dala najevo, že Evropská komise odkládá svůj jasně definovaný závazek zakázat klecové chovy zvířat.
    Tento závazek Komise přijala v reakci na evropskou občanskou iniciativu, kterou podepsalo 1,4 milionu občanů.

    České klecové chovy 2017-2018
    https://www.youtube.com/watch?v=5sAkZ0RQaoY
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    World Animal Protection International
    https://www.worldanimalprotection.org/

    Krávy, které musí podstoupit ve stísněném kamionu a nesnesitelném vedru tisícikilometrovou cestu z Česka na Blízký východ. Kohoutci, kteří jsou ihned po vylíhnutí zplynováni nebo rozdrceni v mlýnku. Tyto praktiky zacházení se zvířaty vedou aktivisty k tomu, aby jednali s politiky nejen o zpřísnění legislativy, ale také o zakotvení ochrany zvířat do Ústavy. Podporu některých politiků přitom mají.

    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-at-zvirata-chrani-ustava-zadaji-aktiviste-40443207#source=hp&seq_no=3&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=abtest218_mobil_bez_boxiku_firem_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

    „Současná Poslanecká sněmovna toho pro zvířata zatím na rozdíl od dvou předešlých opravdu mnoho neudělala. Věříme, že se se zákonodárci shodneme, že lepší zákony pro zvířata i zahrnutí ochrany zvířat do Ústavy ČR jsou potřeba a kroky správným směrem,“ řekl Právu Ivo Krajc z organizace Obránci zvířat. Ta na svých sociálních sítích v rámci aktuální kampaně zveřejnila drastické záběry z transportu krav z ČR do Turecka a dalších zemí a právě začíná vyjednávat s politiky.

    „Pokud by se tak stalo, zařadilo by se Česko po bok zemí, jako jsou Německo, Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko, Lucembursko, Indie, Brazílie a další, kde je na ochranu zvířat pamatováno i v předpisu nejvyšší právní síly,“ dodal Krajc.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Poničená krajina by se měla zas obnovit. Alespoň si to myslí europoslanci, kteří uprostřed léta schválili návrh na Obnovu přírody na územích dotčených lidskou činností. Co to bude znamenat pro členské státy? Proč z návrhu vypadla zemědělská krajina? A jak obnovovat například biotopy řek, které protékají několika zeměmi?

    Obnova biotopů řek, které protékají několika zeměmi, má „zelenou“ | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/obnova-biotopu-rek-ktere-protekaji-nekolika-zememi-ma-zelenou-9068384
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    AXTHEB: Jo, to s tím mládětem je asi jasný, to bylo trochu emoční vydírání. Jinak já osobně je neznám, ale pár kamarádů, který pro ně měli dělat nějaký vědecký výzkumy, bylo jejich nekompetencí zklamaný. Ale na druhou stranu pozitivní efekt toho jejich snažení je asi neoddiskutovatelnej...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Tomáš Zděblo: Jak ochranáři podojili chcíplé tele - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/tomas-zdeblo-jak-ochranari-podojili-chciple-tele
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam