• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    Tato diskuse by se měla věnovat tématu léčivých bylinek (např. bez černý, divizna velkokvětá, bříza bílá, heřmánek pravý, kontryhel obecný, kopřiva dvoudomá, podběl léčivý, řebříček obecný, smetanka lékařská /pampeliška/, šalvěj lékařská, šípek, ap.) které je možné nalézt na našem území, nebo je možné je zde pěstovat. Tato diskuse NEMÁ BÝT přednostně o rostlinách které navozují změněné stavy vědomí - od toho tu už pár diskusí je. Co by se tu mělo hlavně probírat? Rady a doporučení typu: "Jakou bylinku na jaký neduh; kdy je správné kterou rostlinku sbírat a jak ji používat; jak rostlinky správně uchovávát, abychom zachovaly jejich léčivé účinky, ap."
    rozbalit záhlaví
    DAGA
    DAGA --- ---
    šípek je možné jíst, stačí vybrat vnitřek. šípková marmeláda - tj zpracovaná dužnina je hoooodně dobrá, nejen zdravá.
    DAGA
    DAGA --- ---
    květ měsíčku běžně přidávám do jídla - do polévky nebo i do pečiva. nakládám ho nejdřív do oleje, ten používám zčásti v kuchyní a zčásti v kosmetice a květy pak přidávám do jídla. jitrocel se dá smažit v trojobalu - listy. Řídila bych se tím, jestli je to neškodné a jestli to chutná. Co je bezkonkurenční - pampelišková poupata osmahnutá s cibulkou a s vajíčky, nebo je nasypat do polévky. A kopřivový špenát - vařené listy. zrovna měsíček, jitrocel, pampelišky a kopřivu bych dávkovala co kdo snese. čekanku jsem ještě nezkoušela, ale podle vlastností by to také šlo.
    Bobkový list bych moc nepřeháněla, není to rostlina konzumační, používá se jako koření, tj ve velmi malých dávkách. Takové rostliny mají specifické vlastnosti, které ve větším množství mohou způsobovat větší až velmi velké problémy. bobkový list bych více používala do kosmetiky. Obecně platí, že při konzumaci pozor na aromatické rostliny - obsahují silice to je například vavřín také.
    Kotvičníkové tablety bych nekupovala, bylina se správnou úpravou je nejlepší. Ale kotvičník se musí dělat podle návodu, tj delší dobu vařit. Náhražkou je zalít bylinu do termosky a konzumovat tak po půlhodině.
    MVEK
    MVEK --- ---
    XCIDER: Ale zrovna šípek tedy znám člověka, co jí často, nicméně rozemletý. On je to ale navíc nadšenec diety s minimem cukrů v jakékoliv podobě.

    Ale napadl mě bobkový list.
    MVEK
    MVEK --- ---
    XCIDER: Právě, že třeba Kotvičníková farma prodává drcené bylinky v kapslích. A třeba ten měsíček si přidávám do mussli:-).
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    a ty 3 co jmenujes jsou imho ok, dal bych si pozor tam, kde rostlina obsahuje nejake drazdive chmyri nebo ostny, jako jsou napr uvnitr sipku
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MVEK: no tak vyluh se konzumuje o dost snadneji, nez hrstka susene drti :)
    Ale samozrejmne to jde taky, v predprumyslovych lekarnach se vyrabely klasicke "pilule" ze smesi najemno namletych bylin a medu/sirupu...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nevíte někdo o důvodu pro nebo proti některé běžné poživatelné bylinky přímo konzumovat sušenou nať, než si z nich udělat čaj?

    Konkrétně mám na mysli květy měsíčku, nať čekanky, nať jitrocele...

    Laicky bych řekl, že tím z rostliny vstřebám více toho, co obsahuje. Což může znamenat problém s dávkováním (určitě méně než natě do čaje) a ano, někdy to může znamenat asi i třísloviny apod. Tedy ne u každé to bude nej, ale zrovna třeba tyto se běžně v malém do salátů nebo polévek přidávají. Třeba se ale mýlím, ale u nějaké by to bylo víc ku škodě.
    SK3TEKK
    SK3TEKK --- ---
    Už se klube

    MVEK
    MVEK --- ---
    PETRAELECTRA: Jo, to znám, nebo nahřívací polštářky (teda spíš jen slupky, ale celá semena určitě půjdou taky), ale nějak pro to právě nemám využití.
    PETRAELECTRA
    PETRAELECTRA --- ---
    MVEK: to se používá jako výplň do polštářů a hraček, příjemně to šustí a masíruje:)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Mám tu tak sedm let stará semena pohanky ve slupce, myslím, že před pár lety ještě něco vyklíčilo na klíčky, ale teď už dávno ne. Má vůbec taková pohanka ještě nějaké použití? Vařit semena asi moc smysl nemá (vím, že rutin se likviduje teplem, ale myslím i kvůli jakýmkoliv dalším látkám) a loupat to doma ručně asi nechci:-), abych to použil jako pohanku na vaření.
    Takže asi není škoda to vyhodit, co? Ono toho není moc, tak čtvrt kila max.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    FARGO:
    hádek prodává celou řadu preparátů proti různým škůdcům.. jsou to směsi eo, mám s tím bezva zkušenost
    FARGO
    FARGO --- ---
    AGRICULTEUR: Dobrej napad, dik, asi vyrovnam odmenu dobe a vyslu deti sbirat :)…myslel jsem si, ze to stejne jinak nepujde :)
    AGRICULTEUR
    AGRICULTEUR --- ---
    FARGO: děti... My jsme měli 10haleru za ulovenej kus :) a pak je roztloukali kladivem na prkynku
    FARGO
    FARGO --- ---
    Neporadite prosim prirodni postrik na mandelinku matovou ? Diky
    NYA
    NYA --- ---
    HORST_FUCHS: pokud je to ještě aktuální (lidi nemladnou, viď..), tak na regeneraci svalů a kloubů je skvělý třezalkový olej. Na klouby dost pomáhá kostivalová tinktura. A jíst asi agar, jestli si vegetarián (jinak želatina). A křemelina jako doplněk stravy by ti mohla udělat dobře.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    MVEK: Tak pokud to dáš do malého plastového květináče s lehkým substrátem, tak možná i jo. My to měli v normálním keramickém s obyčejnou zemí s trochou písku a naprosto v pohodě. Ono to zas nenarůstá tak obřích rozměrů. A truhlík, o kterém jsi psal, si už vůbec nedovedu představit, že by to překotilo.
    Jinak úplně nejvíc se tomu dařilo ve štěrkové cestičce, kde se to vysemenilo.

    A pokud bys to nechtěl pěstovat ze semen, tak si to můžeš jít narýpat do kolejiště na zastávce Praha Bubny (aspoň myslím, že to bylo tady, ale je možné, že to bylo na jiném nádraží, už se mi to plete), kde byly docela porosty.
    MVEK
    MVEK --- ---
    HOUBA: Z fotek mi ty šlahouny přijdou dost pevné, tak se bojím, že budou mít tendenci právě moc překotit i větší květináč, na rozdíl třeba od pupečníku nebo ženšenu pětilistého.
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    MVEK: Je to klasická plazivka. My ji měli v květináčích a prostě to tak lezlo ven a trochu převisalo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Zkoušel jste to někdo v nádobě, nebo jen na záhonech, pěstovat kotvičník zemní (Tribulus terrestris)? Zdroje uvádějí možnost i v truhlíku, ale podle toho, jak vypadá plazivý na fotkách, mi zas nepřijde jako vhodný na třeba umístění do horní poličky regálu a nechat viset dolů. Pnout se asi také zrovna moc nebude, že? Spíš rozlézat po podlaze:-).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam