• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    _M1KUS_Praha - Zajímavá místa k objevování
    MILLY
    MILLY --- ---
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    MRKEVREDKEV: je to hned u obcerstveni U Shreka (jestli to uz letos nevzdal:-)) ), kousek od kaple panny marie bolestne, vlez z ulice(?) Zbraslavska
    VXP
    VXP --- ---
    MRKEVREDKEV: schodiste je umlaceny asi do 3-4m, takze budes na prvni stupinek potrebovat zebrik... je to mustek na skoky do bazenu :)
    MRKEVREDKEV
    MRKEVREDKEV --- ---
    MRKEVREDKEV: díky!
    MRKEVREDKEV
    MRKEVREDKEV --- ---
    MRKEVREDKEV: Barrandovský terasy
    MRKEVREDKEV
    MRKEVREDKEV --- ---
    prosim, nevíte někdo, kde je tohle místo? nutně to potřebuju vědět, na to schodiště do nikam musim! díky http://www.bngr.cz/wp-content/uploads/2013/03/Hekr_06.jpg
    VIANAA
    VIANAA --- ---
    87HIGHFLYER: napodobne a vevnitr je to uplne uzasny, hlavne ta skvela prace se svetlem...
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    SKOKY: Však v pořádku, já neříkám že se ti to nemůže nelíbit. Moje úvaha spíš směřovala k otázce, jak na to asi reagovala většinová veřejnost v době vzniku (kdy to asi muselo působit lehce kontroverzněji než dnes).
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    87HIGHFLYER: Velmi. A je to hodně příjemné i "uživatelsky", abych tak řekla :)
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    DAN_F: Upřímně, mě jako obyčejnému smrtelníkovi je úplně jedno kdo danou věc postavil/navrhl... Buď se mi to líbí nebo ne. Osobní názor. I kdybych věděl, že ten kostel postavil sám pán Bůh, tak pro mě bude stále ošklivej :-)
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    GEKONZPRAHY: Spadá asi do kategorie katolická moderna (tuším že je katolický), ale nebyl tuším postaven v přímé souvislosti s tou akcí. Tam šlo o to, že někoho napadlo (po stržení toho sloupu) postavit na okrajích Prahy tolik kostelů, kolik měla Marie hvězd na své koruně a vytvořit tak jakousi symbolickou "korunu" kolem Prahy. Nikdy se to celé nenaplnilo a myslím že ten Sv. Václav do toho nezapadá lokací, ale jen spekuluji.

    WAMPILENKA: Je to zajímavé hlavně jako velice nekompromisní funkcionalistická stavba. Aby to bylo výrazově co nejčistší, nemá například na fasádě okapy (jsou vedené zdmi). Uvnitř je pak zajímavá práce s osvětlením. Světla integrovaná do stropu, nebo taky efektní nasvícení kněžiště prostřednictvím "světlíku", shora. A podobně jako v tom na Lhotce, hodně svérázná a funkcionalisticky úsporná křížová cesta (jen dřevěné kříže s číselným označením) :)

    SKOKY a GEKONZPRAHY: Přitom taková paráda. Nejen 87HIGHFLYER ho považuje za jeden z nejlepších a nejzajímavějších (v podstatě celá odborná veřejnost). Koneckonců je to Gočár. Ale je zajímavé, že ani po té době to ještě mezi některými lidmi vyvolává nelibost. Přitom je to už taková klasická estetika.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SKOKY: na strossmajeráku se podle mě povedla ta pěší zona s tramvají co je před tim. Hezky to prokouklo
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    87HIGHFLYER: tak Jiřák u mě taky boduje (spíš ale jen z venku) a pak mám další oblíbené duo a to Karlínské náměstí a Strossmayerovo náměstí :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SKOKY: jak pro koho - já ho považuju za jeden z nejlepších a nejzajímavějších vůbec...hned po tom na jiřáku
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    SKOKY: To mi povidej. 24 let jsem každej den koukal na tu odpornost v Modřanech, a pak se přestěhuju a bydlim 50 metrů od týhle hrůznosti :D
    SKOKY
    SKOKY --- ---
    GEKONZPRAHY: brrrr to je snad nejošklivější kostel jakej znám!!
    GEKONZPRAHY
    GEKONZPRAHY --- ---
    Tim pádem do týhle kategorie spadá i kostel Sv. Václava na Čechově náměstí, ne?
    WAMPILENKA
    WAMPILENKA --- ---
    DAN_F: "Tak ona to je budova z 20. století (stavět se začalo 1935)" Myslela jsem tím ne-sakrální budovu. Vchod mi připomínal vchod do jednoho zdravotního střediska.

    Ten kostel v Košířích vypadá dost... znepokojivě. Jednou jsem jela kolem, viděla jsem jen věž, ale když ho vidím takhle z boku, láká mě k prozkoumání. :-)
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    WAMPILENKA: Tak ona to je budova z 20. století (stavět se začalo 1935) :)

    Ale určitě je to zajímavé místo, kdyby ne kvůli architektuře, tak kvůli tomu příběhu a ostatním kostelům, které v rámci toho "projektu" vznikly.

    třeba modernistické (pro katolíky relativně netypické) kostely:

    sv. Anežky a patronů českých na Spořilově


    nebo moje oblíbená stavba, kostel sv. Jana Nepomuckého v Košířích (architektonicky hodně zajímavé stavba s pozoruhodnými detaily)
    WAMPILENKA
    WAMPILENKA --- ---
    GEKONZPRAHY: No, pro někoho možná hnusnej. Mně zaujalo to, že vypadá, jak normální budova z 20. století, jako by byla vymodelovaná do tvaru kostela. + To, co píše
    DAN_F
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam