• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORLokální alternativní, etické a demokratické ekonomiky
    LURA
    LURA --- ---
    PIZI: To bych neřekla - nebo aspoň já v tom nic takového nevidím. Spíš jen zamyšlení nad tím, kam se naše civilizace ubírá. A že pokud běží stádo k propasti, je celkem jedno, jestli běží někdo na levé nebo na pravé straně stáda, protože nakonec běží všichni stejným směrem...
    PIZI
    PIZI --- ---
    ECLECTICA: Jestli z toho chces ven, pak prestan hledat reseni hromadne pro vsechny. Najdi reseni pro sebe. Bude-li se libit ostatnim, muze se stat resenim hromadnym. Z tveho vyctu ale mam dojem ze hledas reseni typu jake zakony prijmou, jaka narizeni statem vynutit apod.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KOMATSU: snad nebude vadit, když přispěju do diskuse, ačkoli jsem v tomto ohledu naprostý laik. (Kdybych byly moc mimo, tak mě smažte).

    Zaklínání se ekonomickým růstem, který se stal jakousi mantrou dneška, mi připadá zčásti jako de facto náhražka monoteistických náboženství s příměsí historicismu i komunismu, kterým je společná víra v dějinný pokrok a šťastné zítřky. Ekonomizace všech aspeků lidského života mi nápadně připomíná marxismus a v tomto světle mi připadá, že se vlastně zcela stírá zásadní rozdíl mezi krajně "pravicovými" a krajně "levicovými" systémy. Způsob, jakým nakládáme s přírodními zdroji a představa, že je třeba zkonzumovat vše, co zkonzumovat lze, jee pak podle mého přímým důsledkem Biblí vštípeného antropocentrického pohledu na svět.
    Připadá mi s podivem, že naše sekularizovaná (euroamerická) společnost sice odsunula nábožensví na okraj vnějšíhoi vnitřního života jedince, toto antropocentrické vnimání světa stále přetrváva, společně s ochotou přijímat za své jakékoli ekleziomorfní či ekleziomorfním strukturám podobné struktury a naopak s neochotou vnímat důsledky svého kosmotvorného působení.

    Popravdě řečeno, nevidím z tohoto neutěšenéoho stavu žádné kloudné východisko. Revoluce jakožto prostředek k dosažrní výraznějších změn se nenapravitelně zdiskreditovala, důraz na ekologcké chování s sebou kdovíproč nese punc "levičáctví" a sociální smýšlení z pohledu mnohých zavání totalitarismem (a ironií je, že skutečné omezování svobod a oklešťování soukromí ve jménu boje proti zločinu, terorismu apod. společnost přinejlepším přehlíží).
    KOMATSU
    KOMATSU --- ---
    Doporučeníhodná četba se spřízněným tématem: E. F. Schumacher - Small is Beautiful (česky Malé je milé, Doplněk 2000)
    Něco o tom tu: http://www.sedmagenerace.cz/index.php?art=clanek&id=345
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    WIPER
    WIPER --- ---
    original:

    One of the truly important findings in the traditional commons
    research was the identification of design principles of robust, longenduring, common-pool resource institutions (Ostrom 1990, 90–102).
    These principles are
    • Clearly defined boundaries should be in place.
    • Rules in use are well matched to local needs and conditions.
    • Individuals affected by these rules can usually participate in modifying
    the rules.
    • The right of community members to devise their own rules is respected
    by external authorities.
    • A system for self-monitoring members’ behavior has been established.
    • A graduated system of sanctions is available.
    • Community members have access to low-cost conflict-resolution
    mechanisms.
    • Nested enterprises—that is, appropriation, provision, monitoring and
    sanctioning, conflict resolution, and other governance activities—are
    organized in a nested structure with multiple layers of activities.
    WIPER
    WIPER --- ---
    http://www.bio-info.cz/zpravy/svedsko-nobelu-cenu-za-ekonomii-ziskala-expertka-na

    Americkou ekonomku ocenila Švédská královská akademie věd za její přínos v problematice otázky veřejných zdrojů a společného majetku, protože ukázala, jak lze společný majetek výhodně spravovat v rámci sdružení uživatelů. Zpochybnila tak převládající názor, podle něhož je veřejné zdroje nutno buď podřídit centrálním autoritám, nebo zprivatizovat. Ostromová upozorňuje zejména na komplexnost ekonomických mechanismů, které využívání veřejných statků ovládají.

    Klasickým zkoumaným modelem v této oblasti je tragédie veřejného vlastnictví, často ilustrovaného na příkladu rybářů na veřejně přístupném jezeře. Každý rybář vytváří svým rybařením externalitu, za kterou nijak neplatí - snižuje množství ryb v jezeře a tím i reprodukční schopnosti jezera. Problém spočívá v rozdílu mezi soukromými a společenskými náklady. Zatímco ze společenského hlediska by bylo vhodné rybaření omezit na únosnou míru, pro každého rybáře je individuálně optimální rybařit co nejvíce.

    V takovém případě existují dvě řešení, direktivní a tržní - buď může stát rybaření na jezeře regulovat, nebo prodat všechna vlastnická práva k rybaření někomu, kdo se bude o jezero starat, prodávat povolenky a bude v jeho vlastním dlouhodobém zájmu udržovat rybí populaci na stabilní úrovni.

    Přínos Elinor Ostrom spočívá v tom, že kombinuje teorii, laboratorní experimenty a práci v terénu, aby ukázala, za jakých podmínek která cesta funguje. Na mnoha případech ukazuje, jak státní regulace nefunguje proto, že zůstává jen na papíře a nikdo daná nařízení nevymáhá. Regulace pomocí tržních mechanismů je často překvapivě úspěšná, ovšem klíčové je vytvoření právního rámce pro řešení sporů. Někdy je situace tak složitá, že je vhodná kombinace státní kontroly s tržními mechanismy.

    Popisem toho, jak ostatní v jejím domovském městě Los Angeles - stejně tak jako v jiných komunitách v USA a Velké Británii - spolupracovali během 2. světové války při pěstování potravin, Ostromové výzkum ukázal, že vládní orgány, lidé ze sousedství, dokonce i hejna ryb, mohou spolupracovat v zájmu společného dobra v okamžiku, kdy jim hrozí nedostatek.
    ...
    Studiem vodního hospodaření v Los Angeles, závlahových systémů v Nepálu a rybářských oblastí po celém světě Ostromová zjistila, že nejudržitelnější způsob, jak řídit zásoby ryb je nechat rybáře rozhodovat, jak se o zdroje budou dělit. Zjistila, že privatizace veřejných statků - umožněním jednomu orgánu rozhodovat o využívání zdrojů - je horší než nechat rozmanité skupiny aktérů (například skupiny rybářů) dělat společná rozhodnutí.

    Ostromová říká, že regulace a privatizace způsobily v našich veřejných statcích jedině zmatek, zejména v oblasti potravinových systémů. Nekonvenční zemědělci dělají správná rozhodnutí, když racionálně spravují své přírodní zdroje tím, že se starají o půdní úrodnost, objevují nové způsoby hospodaření bez nadměrného zavlažování a začleňují zvířata do hospodaření, což je nejefektivnější způsob udržování úrodnosti.

    V tomto ohledu byla Nobelova cena udělena ekonomce, jejíž práce oslavuje udržitelné zemědělství a volá po menší státní regulaci a pobídkách (jako jsou dotace na naftu či podpora destruktivních monokultur).


    http://mitpress.mit.edu/books/chapters/0262083574intro1.pdf
    Knowledge Commons
    Charlotte Hess and Elinor Ostrom

    Ostromová identifikovala designy a principy tradicnich systemu spravy umoznijici trvale udrzitelnou spravu spolecnych zroju
    Tyto principy jsou (tady se pokusim sam o preklad originalu)

    • Jasne definovane hranice.
    • Pouzivana pravila se musi vhodne shodovat s mistnimi potrebami a podminky
    • Jedinci ovlivneni temito pravidly se mohou podilet na jejich upravach
    • Pravo navrhovat si sva vlastni pravidla cleny komunity jsou respektovany externimi autoritami
    • Je vytvoren system umoznujici vzjemnou kotrolu chovani clenu
    • Je k dispozici system zvysujicich se sankci
    • Clenove maji pristup k nizko nakladovemu mechanismu pro reseni koflitnich situaci
    • Hierarchicky a vice urovnove organisovane organy
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    A pozvánka do jednoho webináře.

    Hello! A MESSAGE FROM DECLAN KENNEDY

    The second webinar series for local currency designers runs Thursdays from April 22 to May 20.

    The first series attracted 10 participants from Indonesia, North America and Europe. Here's what one of them thought about it:

    "This course is an invaluable introduction to community currency design. It will save you years of research and help you avoid many common pitfalls in currency development. It's a must for any group thinking of starting their own currency and useful as a comprehensive guide to best practices even for those well along in the development process."

    Mira Luna, Director, Bay Area Community Exchange and BACE Timebank

    For more comments and details of the webinars: www.valueforpeople.co.uk/letsmakemoney

    Participation in the first webinar is without cost if you decide not to continue.

    All webinars downloadable if you miss them. Free DVD to participants.

    Please forward to your networks and thanks for your attention.

    John Rogers
    Value for People
    www.valueforpeople.co.uk
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Jiný svět je možný:
    Lokální a komunitní ekonomiky

    Úterý 27.7.,17:00, Klub techniků, Novotného lávka 5, Praha 1 v sále č.
    319 (3. patro)

    Jak podnikat sociálně ?
    Je možné bezúročné bankovnictví?
    Změní ekonomická krize zaběhnutý model bankovnictví?
    Je latinskoamerický model komunitní ekonomiky přenosný do ČR?

    Úvodní příspěvky přednesou:

    Naďa Johanisová, ekologická ekonomka, Trast pro ekonomiku a
    společnost, FSS MU Brno
    Ilona Švihlíková, ekonomka, Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů
    Petr Teplý, ekonom, FSV UK
    Následuje diskuse.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam