• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    Informace o grafických kartách nVidia - benchmarky, recenze, zkušenosti, přetaktování, chlazení, ovladače, hry, akcelerované aplikace.
    Cyberpunk2077 - technická stránka a nastavení, gameplay. Důvodem je svévolné a neodůvodněné omezení přispívání moderátorem do původního fóra.

PhysX
    CUDA, vývoj

Ovladače: nVidia download

NVCUVENC dll download

Trolling, OT a napadání se odměňují zahnutým ovocem.
    rozbalit záhlaví
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Přitom 5080 by se IMHO za lepší cenu prodávala jak víno.

Takhle s 9070XT dost váham jestli vzít druhou, na ty naše 4k monitory je ten výkon dost limitní a FSR4 málokde pomůže.

Skladové 5080 začínají mmnt na 36k CZK, což mi přijde proti 9070XT dost. Ale právě čekam, jestli se to nehne dolu, že bych doplnil radši zlevněnou (???) 5080 než druhou 9070XT.

No a pak uvidím kdy a za kolik budou 5090, nespěchám na to, teď tu na AI žádné use-cases nemám, co jsem měl, odbavila 4090. Ale radši mít kartu a nepotřebovat, než obráceně.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Tak DGX spark nedostačuje, i těch 128 GB paměti málo, kvantizace je na 4 floating point, namísto 12 nebo 16 u velkých modelů. Ale DGX Station by mohla být ta domácí appliance. Jinak pro AI doma je furt nejlepší M4 Pro s 512 GB RAM;-)

DGX Station | Experience AI Performance on Your Desktop | NVIDIA
    https://www.nvidia.com/en-us/products/workstations/dgx-station/
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: start povedenej moc nebyl. hodnoceni je vzdy relativni, 5xxx rada je IMHO jedna z slabsich ve srovnani s 4xxx, 3xxx, 2xxx
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: 5xxx mi přijde povedená, ostatně myslim, že 5070Ti má nižší spotřebu než 9070XT.

Jen je škoda těch cen u nV - trošku úlet, dle mého názoru.

Primárně mě ale spíše mrzi, že jsem se lépe neučil a nevzal jsem teď prostě 4x 5090 a vyřešeno 😀
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: co dělá vysoké tempo jsme viděli na 5xxx, ale ať dělá jak myslí
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Šílené tempo 😀

Is NVIDIA Leading Itself Into An AI Supply Chain Exhaustion? Team Green's AI Product Cadence Might Drop To Just Six Months With Vera Rubin
    https://wccftech.com/is-nvidia-leading-itself-into-an-ai-supply-chain-exhaustion/

HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    TRAGED: nebo jde o přípravu americké invaze na tchajwan, to je jedno, bezpečnostní faktor měl hrát prim už před deseti lety. čína míří celému světu kvérem na TSMC a nikomu to nestálo za akci. jedinej důvod proč čína tchajwan dávno neobsadila je že se jim ohromně hodí rádobynezávislá technologická proxy se západem.
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    HNIZDO: Přece se tu nebudeme tvářit že jde o Trumpa, když mnohem pravděpodobnější motivaci je strach z invaze Lidové Číny.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    RUDOLF: jestli nebude trumpova politika zásadně neúspěšná, příští volby imho vyhraje Vance, který pojede dál
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    PRAASHEK: DT2 - JDV1 - JDV2 - BT1 - BT2? ☺️☺️ (to je humor, 5 obdobi v rade by nikomu neprospelo, i kdyby R byli svati)

Uvidi se, jak si R budou plnit domaci ukoly a jak rychle se D zkonsoliduji. Neznam detail, ale u R mi to prijde takove rozevlate, +fiskalni zodpovednost, -cla. A u D bez sebereflexe. Tim nechci hejtit US, koukaje na cisla, tak kdokoliv z hodne dlouhe rady poslednich US gov je lepsi nez Ursula+.

New CNN Poll: Democratic Party's Favorability At Record Low - Inside Politics with Dana Bash and Manu Raju - Podcast on CNN Audio
    https://edition.cnn.com/audio/podcasts/inside-politics/episodes/72a4121e-29b7-11ef-9eb5-b71b9293ab5c
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    RUDOLF: ono klidně může přijít na "další období" s Trumpem - ať už to udělá jakkoli, možností má vícero.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LAUNCHER: cla nevyřeší návrat průmyslu do US. To by musel být Trump mladší a zlomit limit na dvě období. Trumpova politika nebude mít nástupce. Než by přesunuli průmysl do US, cla se uvolní a US firmy budou nekonkurence schopné. Evropu zachraňuje, že máme ASML a litografický stroje. Trh je globálně provázaný. Jediný co Trump teď dělá, že upevnil svoji moc a firmy za ním chodí škemrat o výjimky ze cla. Jde jen o výměnu elit. Cla byli u vzniku válek a vytváří nestabilní situaci. To může Trumpovy hrát chvilku do karet, ale ta síla zmizí. Clo neměníš průběžně, ale nastavíš jej na deset a více let. Firmy se pak přizpůsobí. US firmy teď mluví o přesunu, ale reálně se přesune do konce období minimum. Je to drahá investice. Destabilizuje si spojence, posiluje nepřátele. Celý problém Trumpa je, že se obklopil lidmi, který mu neoponují a promítají si do něj své naděje. Chaos je teď na jeho straně, ale semele ho. Spíš doufám, že za čtyři roky se dají dohromady jako gop tak demokrati.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    RUDOLF: 1) Konkrétně nV má i vlastní karty.
    2) AIB mohou rozjet též lokální US produkci.

Hele ale nelíbí se mi to, na škole nás o clech nic pozitivního neucili, ba naopak. Ale nic s tím nenadělám, co už.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    RUDOLF: pokud se silikon bude vyrabet v US, presune se nejvetsi pridana hodnota tam. ano, bude to drazsi nez cina nebo tchajwan. i kdyz TSMC zustane firmou tchajwanskou, cili minimalne cast zisku pujde do tw.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Taiwan je úplný Porýní Číny;-)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: ha, to jsou taiwanský firmy!
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Snad ne...
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    HNIZDO: tak TSMC investují do US. Ale ono jde o všechny ty ASUS, MSI, GIGABYTE.. tohle jsou všechno čínský firmy, ne? Jde mi o tohle, na konečný produkt potřebuješ další komponenty a ty budou čínsky. Takže mluvíme 20 letý tranzici.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: pokud to zarizne, tak je to ucetni, nikoliv vizionar, a nikam se nedostanem. klidne se to muze stat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam