• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKlobouky, čepice, hučky. Nechte na hlavě!

    Zajímavé fotky věcí na hlavě, ideálně vlastní, ale samozřejmě i z internetů. Informace o historii, způsobech nošení, trendech, tipy kde sehnat ten pravý a ne jediný klobouk, který z vás udělá muže/ženu.
    rozbalit záhlaví
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZUZKAOU: Skládačky. Varianta pro ty, kteří si nemohli dovolit pravý hedvábný klobouk...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele a co jsou zač tyhle? TY fotky jsou dost mizerné, ale minimálně ten v horším stavu vypadá dost látkově..

    http://www.aukro.cz/item1040981359_cylindr_skladaci.html
    http://www.aukro.cz/item1034326291_cylindr_klobouk_stary_kousek.html#gallery
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELLANOR: paní s velkou hlavou ;-)

    A nebo k riskování pře ebay ...
    ELLANOR
    ELLANOR --- ---
    ZUZKAOU: mam velikost 59, asi jsem odsouzena k vyrobe na miru nebo panskym platenym kloboukum :(..
    AGLAIS_MAGLAIS
    AGLAIS_MAGLAIS --- ---
    sice mini, ale úžasnej:
    PYVERRN
    PYVERRN --- ---
    ZUZKAOU: aaaaaaha... tak to je docela pecka... to uz tedy take chapu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PYVERRN: ebay. http://cgi.ebay.com/Vintage-Antique-Silk-Top-Hat-7-3-8-VGC-/130333266633?cmd=ViewItem&pt=UK_Men_s_Vintage_Clothing&hash=item1e5877d2c9

    Ale už chápu proč je problém to vyrobit - je to tkané z jednoho kusu. No fanatikům bych asi doporučila spojit se s VoŠkami na restauraci tkanin, třeba mají nějaký stroj, co by ho to šlo naučit.
    PYVERRN
    PYVERRN --- ---
    GOBERS: Eh... no tak v tom pripade zacnu premyslet jak ho vyrobit...remeslniku znam dost... coz by ovsem chtelo nejaky sehnat, dostat do rukou a poradne prozkoumat kvuli metodam vyroby... :-(

    kdyby jste nekdo vedel kde se da nejaky sehnat, dejte mi vedet... -)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PYVERRN: Pokud by se nam to povedlo, tak jako bez reci... jeden hedvabny cylindr se prodava za priblizne 800 britskych liber.
    PYVERRN
    PYVERRN --- ---
    GOBERS: tak v tom pripade je to na nas... :-D ovladneme technologii a staneme se celosvetovym vyrobcem hedvabnych cylindru... popravde jsem uz premyslel, jestli by se nedal nejak rozumne vyrobit....
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PYVERRN: Nemaji. V novejsich filmech to je v lepsim pripade zajic, v horsim sklapovacka.
    PYVERRN
    PYVERRN --- ---
    GOBERS: aha... a sakra... to by chtelo zjistit vice, hedvabny cylindr take do budoucna planuji....

    ale filmy je porad maji, nerikej mi, ze neco co by delalo hedvabne cylindry neni...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Na to je potřeba nějaké speciálně tkané hedvábí? A současné programované tkací stroje by to neuměly?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    PYVERRN: Pokud vim, tak nevyrabi, ale jenom vykupuje, opravuje a prodava stare. Pokud by skutecne nekdo opet zacal delat nove, tak by to byla bomba... ale ma dosavadni informace je takova, ze posledni stav na tkani hedvabi pro klobouky padl za obet jedne rodinne hadce pred notnymi lety.
    PYVERRN
    PYVERRN --- ---
    GOBERS: ano ano... nicmene koukal jsem ze je vyrabi nekdo v anglii...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZUZKAOU: Co tam u panskych klobouku neni zmineno je stary sen kazdeho gentlemana - hedvabny cylindr. Ty uz dnes nikdo neumi vyrobit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Poznámky o klouboucích z rekvalifikačního kurzu zbožíznalectví.

    KLOBOUKY A ČEPICE

    Klobouky a čepice patří mezi základní oděvní doplňky, kterými se oděvy podle módního střihu, barvy a tvaru doplňují, aby vzniklo úplné oblečení. Slouží jako pokrývky hlavy a mají výraznou estetickou a ochrannou funkci.

    Klobouky tvoří podstatnou část kloboučnického sortimentu. Podle použitého materiálu se rozdělují na klobouky srstěné, vlněné, látkové, slaměné, pletené, kožené a kožešinové. Další členění je na klobouky pánské a dámské.

    Srstěné klobouky se vyrábějí ze zaječí a králičí srsti, případně s příměsí chemických vláken. Pro získání určitých vlasových efektů se přidávají i srsti jiných zvířat (například srst z angorského králíka, z liščích ohonů, ondatry atd.). Při výrobě srstěných klobouků se nejprve výchozí materiál vrství do homolovitého tvaru. Tím vzniká počátek tzv. štumpy, která se dále zplsťuje, valchuje*), pere, barví (zpravidla anilinovými |barvivy), suší, dekatuje**), formuje s následující úpravou (broušení, leskní, hlazení) a zdobí.

    Vlněné klobouky se vyrábějí z ovčí vlny (nejvhodnější je vlna z merinových ovcí). Výchozí surovina se nejprve zpracovává na mykacím stroji na rouno, ze kterého se vytváří navíjením na kónus a následným zplstěním polotovar. Ten se dále opracovává a upravuje podobně jako klobouky srstěné (včetně dekatování).

    Látkové klobouky se vyrábějí z různých druhů tkanin. Základ klobouku (vrstva tenké plsti, organtýnu, krejčovského plátna, flanelu apod.) se nejprve potahuje vrchním materiálem sešitým z jednotlivých nastříhaných dílů. Tato základní část klobouku (hlava) se spojí s okrajem klobouku a po případném prošití obou částí a po navlhčení se klobouk lisuje a žehlením tvaruje.Na závěr výroby se lisované klobouky zdobí. Látkové klobouky se člení na letní a zimní a podle použití na vycházkové, společenské, sportovní, svatební, smuteční a plážové.

    Slaměné klobouky se zhotovují sešíváním jednotlivých pásků z různých materiálů (sláma, bambus, rákos, vlákno sisalu apod.) na speciálních strojích a následným vytvarováním. Konečná úprava se provádí ztužováním acetonovými tužidly, případně barvením nebo lakováním, a zdobením (zejména dámské klobouky).

    Pletené klobouky se vyrábějí z různých přírodních i syntetických materiálů splétáním přímo do módních tvarů.

    Kožené klobouky se zhotovují z lehkých přírodních (kozinka, vepřovice, zámiš) i syntetických usní podobnou technologií jako klobouky látkové (obtížnější je však jejich tvarování). Podobně jako klobouky se vyrábějí kožené čepice a barety. Kožešinové klobouky se vyrábějí šitím z dlouhovlasých i stříhaných kožešin, vlasových úpletů a vlasových tkanin. Stejným způsobem se zhotovují i kožešinové čepice. Kožešinové klobouky a čepice jsou velmi oblíbenou zimní pokrývkou hlavy, a to nejen z módních důvodů, ale i pro svoje výborné tepelně-izolační vlastnosti.

    Čepice jsou modelované pokrývky hlavy šité nebo pletené. Zhotovují se v různých tvarech z různých materiálů a jejich kombinací. Druhově se člení na čepice pánské, dámské, chlapecké, dívčí, dětské, speciální a pracovní, dále na zimní a letní. Podle použitého materiálu se dělí na látkové, srstěné, pletené, kožené a kožešinové. Výroba většiny druhů čepic je v principu podobná výrobě klobouků.

    Tvarovou variantou čepic jsou barety vyráběné z mykané vlněné příze jako jednolícový zátažný úplet. Po uzavření plošného úpletu řetízkováním a zesílení okraje ažurováním se tento polotovar postupně valchuje, barví, zavlhka tvaruje a suší. V rámci konečné úpravy se ještě počesává, načechrává se vlas a urovnává postřihováním (mimo vlasové barety). Úprava se dokončuje kartáčováním a leštěním na plstěných kotoučích.

    Velikostní číslování klobouků:

    dětské: 48, 49, 50, 51, 52, 53 a 54

    dívčí: 52, 53, 54, 55 a 56

    chlapecké: 53, 54, 55 a 56

    dámské: 54, 55, 56, 57 a 58

    pánské: 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 a 61

    ") Valchování je způsob úpravy textilii založený na zplsťování vlněných vláken. Jeho účelem je zvýšení jejich hustoty a pevnosti.

    ") Dekatování je proces úpravy textilních výrobků (zejména vlněných) párou nebo horkou vodou. Touto úpravou se ustálí lesk a výrobky se nesrážejí.
    JESTERKA_AIENE
    JESTERKA_AIENE --- ---
    BONEMINA: to právě bohužel vůbec netuším. Buď byl "rozumná cena" jediný údaj, který jsem dostala, nebo mi to říkal a já to přirozeně zapomněla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak koukám, že domácí výroba klobouků po internetech docela frčí.

    http://vintagesewing.info/1950s/52-hmh/hmh-toc.html
    BOO
    BOO --- ---
    ZUZKAOU + ZUZKAOU: dekuju moc!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam