• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKlobouky, čepice, hučky. Nechte na hlavě!
    RAEL
    RAEL --- ---
    DOTAZ/NABÍDKA:
    Koupila jsem si loni látkový plážový klobouk. Krempa je měkká a široká a "ležérně plandá". Barva šedočerná se světle žlutým lemem. Vypadá hezky, ale bohužel mě dost znervožňuje padáním do očí. Stál asi čtyři stovky právě v tom obchodě na újezdě. Předám do dobrých rukou za nějakou pozornost, v Praze prosím.
    TOOMUCH
    TOOMUCH --- ---
    och
    BOO
    BOO --- ---
    LIMONADA: super, behem tejdne se tam mrknu ;))
    LIMONADA
    LIMONADA --- ---
    BOO: vzpomela jsem si na tebe, presne tyhle jsem zahledla v kramku co je primo u stanice tram ujezd - maj tam spodni pradlo, puncochy a klobouky. myslim ze i od ruznych firem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak pro změnu nějaké plakátování s dámskými klobouky

    http://www.fashion-era.com/hats-hair/index.htm

    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZUZKAOU: Stroj pánovi na hlavě nemá s výrobou samotnou nic společného. Tím se berou míry, aby klobouk dobře seděl. V nejtradičnějším pojetí se pak podle těch měr vyrobí dřevěné kopyto a na něm se sežehlují proužky a vrstvy plsti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    No je fakt, že ten stroj, co ho má pán na hlavě vypadá spíš na tkaní, než na plstění.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Návod na plstění s voideoukázkama máme i na našich stránkách: http://www.astera.wz.cz/index.php?id=navody/plsteni

    Se samotným plstěním mám dost zkušeností, ale vyrobit v domácích podmínkách něco alespoň trochu důstojného, to je fuška. Všechny mé výrobky byly vhodné leda tak k raněstředověkému použití, kde se určitá nedokonalost považuje za žádoucí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GOBERS: no potřebuješ koupit vlnu z přírodního hedvábí. Ty k dostání jsou a pak vyzkoušet, jestli to jde naplstit. Popřípadě zjistit jak by šlo zdrsnět to vlákno, aby plstnatělo.

    Česačky na výrobu česané hmoty se dají koupit http://www.dalin-praha.cz/carding.php
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZUZKAOU: Hmmm... že by "kloboučnický plyš" byl něco jiného než jen hedvábný samet s delším vlasem?? Co by bylo z hedvábí, aby to imitovalo bobří plst (což byl původní účel, že ano...)? Ono ty hedvábné klobouky, které se prodávají, mi nikdy nepřišly nějak zvlášť "chlupaté". Dala by se nějak dělat plst z hedvábí???
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Tak ono je to víc věcí dohromady - tradiční klobouky se vyráběly na dřevěné kopyto, což dnes také už skoro nikdo nedělá a neumí. Jedna z mála dílen, kde to stále ještě dělají, je v Zürichu a tam pořádají dokonce čtyřdenní kurz, při kterém to člověka naučí... začínám o něm trochu uvažovat (ale teda 1300 franků... brrrr....).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    no a teď je teda otázka, co je to ztraceno v překladu, protože hedvábný plyš se běžně dělá a v češtině to znamená látka vázaná jako samet, ale s delším vlasem. A to tuším na těch kloboucích není.

    http://www.ligne-roset.com/Products/decor/rugs/Silk-Plush_1564.aspx

    Plsť je záležitost, co se dá vyrobit doma - takže vydyndat z Lednických kůže a plstit ;-)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GOBERS: Čili jeví se mi to tak, že technika výroby klobouku je stále stejná (a to by se jistě dalo naučit), jediný problém je nedostupnost původních materiálů - bobří plsti a hedvábného plyše.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    ZUZKAOU: Díval jsem se na to trochu důkladněji a ve stručnosti se celá věc má následovně:

    - nejpůvodnější jsou cylindry z plsti vyráběné z kožešiny severoamerického bobra
    - když se bobr stal vzácným, začaly se cylindry vyrábět z hedváblého plyše
    - levnější varianta pak byla plst ze zaječí kožešiny, což je nejluxusnější varianta stále ještě aktivně vyráběná
    - většina současných cylindrů je z králičí plsti
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GOBERS: no jestli to je celé z jednoho kusu, tudíž ta hedvábná látka drží a trčí samovolně, tak to bude složitější. Plyš je jen delší samet a ty se z hedvábí vyrábí.

    Ale bobří kožešina by patrně šla najít někde na Lednicku - chránění bobři jim tam ožírají chráněné unesco stromy a místní je na černo loví docela ve velkém.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TMA: Hedvábný plyš? To je možné... jak říkám, v tomhle směru je kritický nedostatek informací. Ale hedvábný plyš by nemělo být tak těžké vyrobit, mám dojem... jen pracné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam