SHAGA,
LISKNI_SI: Mockrat dekuju!
Chapu, ze nasledujici otazka je tady dost chucpe ale odvazim se.
Muj rozhled je dost omezeny - zivi mne C++ a okolo sebe jsem videl vzdy temer vyhradne dalsi proceduralni jazyky (java, python). Posledni dobou mam pocit, ze komponenty pro distribuovane systemy se komoditizuji (xml-rpc, grpc, zeroMQ, rabbitMQ, kafka, docker, kubernetes, hdfs, cephfs, ...). Prijde mi, ze asi nejvic veci vzniklo v ramci java ekosystemu (videno u sousedu, treba se pletu) byt rozhrani mivaji budto pro vicero jazyku nebo bez vazby na konkretni jazyky (REST API, protobuffery, ...).
Takze pokud jste to nemysleli tak, ze byste i dneska kladli hlavne duraz na to aby engine vznikl ve funkcionalnim jazyce (cemuz mozna trochu odporuje ten perl? nevim), mam to tedy brat tak, ze Erlang ma skvele nastroje a Erlang VM se skvele hodi na ten middleware a v souctu vam to vychazi rozumnejsi volba nez treba (pardon) java (vcetne intellij apod.) a nejaky open-source middleware?
Pro jistotu opakuju - nejde mi o zadny flame ani netlacim nejaky nazor, jsem proste zvedavy a vy mate tu smulu, ze vypadate rozumne :-) Vychazim hlavne z toho, ze programatoru v C++, jave, pythonu jsou plne pracaky a kdejaky Google/Facebook/etc vyviji open source projekty pro "enterprise" distribuovane systemy zatimco Erlang ani Haskell tolik rozsireny asi nebude.
Predem diky za nazory.