PAVEL_BRODSKY:
k té tvé "skice" Proč zrovna dvojdomek? a proč se tak moc inspiruješ earthship, když jeho výhody nebudeš využívat? Před více než deseti lety jsem udělal návrh domu podobně izolovaného zeminou jako earthship (to jsem o nich ještě ani neslyšel), bez nesmyslných zdí z plechovek a u nás nevhodného použití toxických pneumatik. Energetickou soběstačnost jsem řešil velkou akumulací uvnitř. Bohužel vše zůstalo u plánů a z finančních důvodů jsem realizoval jiné stavby. A to můj návrh by vyšel nepoměrně levněji než stavba z "odpadků". Dost pochybuji, že se ti podaří vymyslet něco co by finančně konkurovalo jiným druhům staveb. Použití vyřazených skel není na místě. To totiž seženeš možná tak nějaké zoufalé dvojsklo, naprosto nevhodné skladby. Musíš si uvědomit, že ta plocha prosklení bude u tebe obrovská a tedy i TZ zasklením. Pro rozumnou bilanci budeš muset zvolit velice nestandardní typ pokovení, který budeš rád když ti někdo vůbec dodá bez rámu. Takové 4skla například bez rámu zatím vůbec nejdou u nás sehnat i s trojskly za rozumnou cenu je potíž. Žijeme v naprosto rozdílných klimatických podmínkách než jsou funkční zemělodě. a proto v našich podmínkách musí stavba vypadat úplně jinak. Earthship v našem okolí co já vím ani jedna rozumně nefunguje jak by měla-taky ani nemůže. Je stavěná na slunečné a suché podnebí. U nás je mnohem složitější řešit izolaci vůči vlhkosti, aby pneumatiky nevypouštěli do země toxické látky. Voda se u nás dá mnohem jednodušším a hlavně levnějším způsobem získávat ze země. Takže odpadá drahý systém fungování sběru dešťové vody, která je IMHO pro lidský organismus z dlouhodobého hlediska závadná pro nedostatek minerálů.
Obrovské stavby jako earthship u nás díky stavebnímu monopolu nepostavíš jen tak někde. Nežijeme v USA aby jsi si pomhl na svém pozemku dělat co se ti zlíbí.
Máš nějakou cenovou kalkulaci celé stavby? Místo kde bude stát? Je opravdu těžké takovéto projekty dostat z říše snů do reálného světa, bohužel vím o čem mluvím. Mám za sebou několik dotažených i nedotažených stavebních řízení. Vím jak je to těžké a to se v těch věcech celkem dlouhodobě pohybuji, takže vím co a jak.
Nakonec jsem z důvodu jednoduchosti ani na svém vlastním domě nezrealizoval zelenou střechu, na kterou byla stavba původně připravena a spousty dalších věcí, protože nejsou obvyklé a je těžké je prosadit přes úřady.
Než se v naší kotlině budou moci stavět svobodné a soběstačné stavby respektující krajinu uplyne ještě hodně vody.