• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAZMONGREEN BUILDERS - Zahrada - návody na zakládání a údržbu zahrad - rady a řešení, ptejte se, podělte se o své zkušenosti
    rozbalit záhlaví
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    GREAT_R: tohle audítko moc nežije... dovolím si Ti doporučit přesunout se sem: [ZAHRADY a zahradniceni]
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Ahoj, potřebuju se zeptat, jaký máte zkušenosti s černou netkanou fólií a zalíváním. Udrží to dost vody, na to, aby se nemuselo zalívat, pokud nenastanou vysloveně sucha? Jak dlouho tak fólie vydrží, než se bude muset vyměnit? Má cenu dávat dvojitou?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    VOJTAM: Ma se sberem sekacku, nejakej pocem maze za x desitek tisic. A hadej, jak to asi strika… kdyz byly tusim 2 roky zpatky ty vedra, tak platil 7k za vodu a to ma spesl kohout, aby neplatil stocny.
    VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    KUTAS: Ono po té vřetenovce to taky nesbíráš (tedy u typů co jsem viděl nebo vlastnil) takže to sekáš častěji resp. musíš to sekat...
    A jak to kropí? Mě je líto plýtvat vodou na trávník...
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    DOTCOM: já asi 1x týdně na co nejvíc a sekačku klasickou na elektriku. Soused je do toho trávníku úplnej magor a ten používá vřetenovou sekačku + si platí vertikutaci snad každý 2 měsíce. Na pohled z dálky je ten trávník stejnej, z blízka už jsou vidět rozdíly a když po něm chodíš, tak je to úplnej koberec, ale na to to chce mít fakt nervy.... Ten pak seká asi každý 3 dny.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    KUTAS: a jak casto a cim to sekas na ten anglickej travnik?
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    DOTCOM: mám části zahrady, kde jsou stromy a keře, před nimi trvalky, traviny apod. Zbytek sekám nemilosrdně na anglickej trávník... což není moc efektivní a je to docela boj (příroda prostě nerada ten jednodruhovej trávník), takže kromě vyštipování plevele (herbicidy vážně nerad) je to i pravidelný boj s plísněma a teď ještě nevim jestli bych neměl začít řešit i mech. Ale díky těm sekcím s trvalkama a nejrůznějšíma květinama je ten trávník tak kolem 100m, takže se to dá. Nenašel jsem jinou alternativu.

    Jestliže bys to měl sekat jednou za čas, tak bych to přejel vždy sekačkou a zbytky trávy nechal ležet. Pokud teda cílem není ten anglickej trávník. Aneb komplikoval bych si život co nejmíň. Kosou se z toho taky picneš.
    DOTCOM
    DOTCOM --- ---
    ahoj, predem se omlouvam za zacatecnicky dotaz. V dohledne dobe se zacnu starat o zahradu (~800 m2) a resim cim a jak ji sekat. Nemam ambici piplat anglicky travnik, ale uplnou dzungli bych taky nechtel. Cetl jsem ze je dobre nechat vzdy kus zahrady neposeceny, aby tam prosperoval hmyz a kvetiny. Zaroven ale ctu ze klasicke rotacni sekacky nezvladaji vysokou travu. Pak jsou tu listove a rotacni sekacky, ale to mi zas prijde jako overkill. Jak tohle resite? Sekate kosou?
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    MHO: mame worx landroid a zadna takovahle podminka tam neni. naopak muzes dratem vymezit "ostruvky", kam jezdit nema a tam taky nic o tom, ze by mely mit 2m prumer neni
    MHO
    MHO --- ---
    Zdravím, omlouvám se předně pokud budu offtopic. Máte někdo zkušenosti s robotickými sekačkami. Zvažuji ji, ale mám trochu komplikovanější zahradu a nevím, zda to bude fungovat.

    Přesněji řečeno - podle návodu nebude. Nedodržím minimální vzdálenost mezi vodiči v jednom úzkém místě. Má být min. 2metry, já budu mít cca. 150cm. A netuším, jak moc jsou tyhle věci odolné vůči netolerování doporučených minimálních odstupů v manuálu. řešil jste někdo podobný problém? Jsou nějaké sekačky chytřejší a některé hloupější?
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    HOUBA: Ok :D
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    KAZMON: Údajně je prý ještě účinnější mikrovlnka. Že ta kombinace vysoká teplota + vlny ty spóry pokosí spíš.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    SAYUZ: Když tu hlínu prepalis v troubě na plno na deset minut tak bude Ok, to zabije vsechno a je to lepší než tam cokoliv lejt
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    KAZMON: Semínek mám dost, je to substrát výsevní.
    Asi to vyklopim ven a vysadim znovu.
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    SAYUZ: To je brutální! To si Prines nějakou drevomorku domu? Ja bych to vypálil v troubě a bude se dat klidně znova použit ... sazenice bych ty co vypadají lip zachránil ... nevím do jaký míry záleží na těch rostlinách no slo by to i nějak se snažit ošetřit nějakým fungicidem ale jestli to ma vyznam tyto je na pěstiteli
    SAYUZ
    SAYUZ --- ---
    Pomoc, co se mi to udělalo za plíseň? Zasazeno týden z hlíny z Hornbachu... Mám ty sazenice dal zalévat nebo vyhodit?

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    IBERIA: on ten křemičitý písek v jílu zas tak dobrý efekt nemá. Víš jak se dělají hliněné omítky? Dá se do jílu písek, když to vyschne, je to tvrdosti srovnatelné s klasickou omítkou.
    Když už by bylo něco potřeba přidat je to organická hmota- kompost. Ale musíš tam mit možnost dát něco takového. Samozřejmě jde o situaci jek velký to je prostor, jak to reálné vlastně tam vypadá, jestli se tam třeba jen odněkud nesteka voda. Může pod tím být prasklý třeba vodovod... To bych skusil asi jako první jestli tam nevede nějaké vedení a jestli tam nemůže být únik, tyhle vedení jsou v hroznem stavu a úniky jsou v řádech desítek procent klidně.
    Jinak většina lidí se zahradou řeší problém právě opačný, žlutý trávník a zaleva to podzemní vodou která nám bude výhledově dost scházet, bohužel stále není standart zachycovat na to vodu dešťovou
    KAZMON
    KAZMON --- ---
    IBERIA: To bude tím jilem, zadržuje vodu. Provzdusneni jako takový asi smysl moc nedává, to spis na uslapany udusany trávník. Tady je třeba vykopat nějaký drenážní kanály, podle typu terénu tu vodu někam svést.
    IBERIA
    IBERIA --- ---
    Moc to tu nežije, ale zkusím dotaz. Mám v pražském vnitrobloku druhým rokem zahrádku s trávníkem. Zahrádka je spíše stinná - slunce tam jde ca od 16 hod do západu, na jílovitém podloží. Kytkám a keřům se tam daří (nejen stínomilným), ale trávník je stále mokrý (nedá se na něj sednout). Trávník byl založen na podzim roku 2018 - na navezený trávníkový podklad byly položeny travní koberce; dle pokynu jsme je hodně zalévali a za měsíc se na trávě objevila plíseň, na kterou jsme použili běžné přípravky. Od zimy 2019 je trávník bez plísně, ale stále vlhký, byť je od té doby úplně bez zálivky - letos hodně prší, ale mokrý byl i minulé suché léto. Vyčetla jsem různé rady - provzdušnění, přidání křemičitého písku... na to se chystám, ale moc nechápu, čím je vlhkost způsobena. Nějaké tipy a rady? Předem děkuji.
    COURT
    COURT --- ---
    Mate nekdo tip na nejakou fakt dobrou odrudu maliniku? Velke sladke plody, hodne plodi....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam