Překopíruju svůj příspěvek z hubeňourů a kdyžtak můžu dopřesnit. Abyste si mohli třeba něco vzít zadarmo z mých chyb :D
já vám teď napíšu svoji zkušenost, která je trochu proti paleodietě. I když mně samotné se paleostrava líbí / líbila.
Od října 2011 jsem držela nízkosacharidovou a zároveň nízkokalorickou dietu. Důvod byl ten, že jsem po zhubnutí nabrala cca 7 kg zpět, stále to stoupalo a i přes sport a dietu nešlo zastavit. 5 jídel denně, libové maso, nízkotučné mléčné věci, hodně zeleniny, trocha ovoce, žádné pečivo a žádné přílohy, sladkosti - výjmečně lžička medu. Celkem 1350 kCal (=5670 kJ), 4-5x týdně sport navržený odborníkem. Nejdřív jsem dvě a půl kila zhubla, někdy v lednu se to zastavilo a ani nehlo. Je pravda, že jsem asi nabrala nějaké svaly (odhad 2kg, na bodystat jdu za týden) a významně zpevnila hluboký stabilizační systém.
Držela sem statečně dál a nehubla. Začla sem být unavená, občas vynechávat sport. Nebo jsem se sice donutila sportovat, ale pak jsem odpoledne prospala. Na začátku května začla váha stoupat zpátky, kilo týdně (i při 1350kCal) a únava byla enormní. Na nohách a při vědomí jsem vydržela 6-8 hodin od probuzení. Taky mi pořád byla zima na ruce a nohy, hlavně po ulehnutí. Vyšetření nepotvrdila žádnou nemoc.
Poslední příčina, která ně napadla byla podvýživa. Tak jsme se odvážila - a dalo mi to strašný práce se donutit - začít trochu jíst. Přidala jsem složité sacharidy ke každému hlavnímu jídlu (snídaně, oběd, večeře), příjem zvedla na 1500 kCal. Za týden a půl sem nebyla tak unavená a přibylo další kilo navrch. Za dva týdny jsem zjistila, že vydržím celý den bez spánku a zvládám sportovat jako dřív (jednou týdně cvičím pod dozorem a zapisují mi výsledky). Poslední týden ubylo jedno kilo, energie mám dost, zvládám jezdit na kole, cvičit, pracovat a nespím přes den.
Podle bodystatu z října 2011 mám vypočtený bazální metabolismus 1735 kCal (= 7300 kJ). Plánuju postupně zvedat příjem po 50 kCal za dva týdny až se projím na bazál. A pohyb mám ještě navýšený o víc přirozeného (pěšky, kolo atd.). Uvidím, jak to půjde dál. Hlavně, že už nejsem unavená.
Oni v tom Jste to, co jíte pořád všem říkají, ať jedí dost. Takže si jdu nakoukat další díly :). Taky jsem v zimě četla o obléhání Leningradu, jenže já koza si čtu podvýživě a hladomoru stovky stran a na sobě příznaky nepoznám :D