• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita | Společenství statečných šneků
    rozbalit záhlaví
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    MARKYSHA: nejen vellikost porcí....ale i příjem.

Nutriční doporučení po bariatrickém zákroku

Energetický příjem a zastoupení hlavních živin

Energetický příjem po restriktivních operacích v dlouhodobém režimu musí být nastaven s ohledem na individuální charakteristiky jedince, přičemž je třeba zohlednit především věk, tělesnou hmotnost a výši fyzické aktivity. V prvním roce po zákroku se obvykle energetický příjem pohybuje mezi 700 a 900 kcal/den (2 960–3 800 kJ), v pozdějším období stoupá na 1 000–1 400 kcal (4 200–5 880 kJ). Velikost porce po bariatrickém zákroku je v ­porovnání s běžnou porcí přibližně ­třetinová (Jastrzębska-Mierzyńska et al., 2015).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BERUSKA_CA: no to je více než nutné, bez nich bych skončila na ulici nebo si to hodila. Je to kombinace, co mě drží stabilizovanou.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MARKYSHA: Pokud musis brat leky, ktere blokuji prirozenou regulaci potravy, tak mas mnohem tezsi pozici nez ostatni. Poradila bych se u doktora, co ti to predepsal. Bude vedet nejlip, jestli je tohle nutne zlo nebo se neco da delat.
    KURE
    KURE --- ---
    VECTOR: Co to je za vyrobek?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BERUSKA_CA: no podle mě to vůbec zdravý není, teď teda už vím. Nutí to ty lidi do doplňků stravy. A ještě nesmí nic nadýmavého, u toho podvázaného žaludku se to zasekává apod. Na druhou stranu, kdybych mohla (a já nemůžu, s bipolárkou mi to prý pojišťovna nezaplatí), tak by nad tím v mém případě uvažovala, že bych neměla třeba pořád takový hlad. Ale jestli ty antipsychotika fakt tlumí pocit sytosti, tak by mu to asi stejně nepomohlo. A pořád se bojím, že mě zas v životě potká něco strašného a já to nevydržím.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    MARKYSHA: 150g na porci bych nedala. Vzdyt ja sezeru odhadem 400g zeleniny denne, v lete vic (salaty, hodne rajcat), a rozhodne to neni jedina potrava.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    VECTOR: Máma jí celej život vločky jenom zalitý mlíkem, takže to lidi zjevně nezabíjí, alespoň ne rychle.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Mně teda syrová mouka nějak chutná nepřijde.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    VECTOR: Nevím, no, asi bych ty vločky aspoň opražil. Kdo ví, co v tom žije. :)
    (E. coli a tak.)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Muzete mi nekdo poradit? Mam ovesne vlocky s vlakninou, jejichz slozeni je 80% ovesne vlocky,20% psenicna vlaknina. Samotny vlocky by nadto mely mit asi 10% vlakniny jsem cetl. Jaktoze je teda podle vyzivovejch informaci na 100g produktu jen 16g vlakniny?
    Jeste dotaz k priprave, vsude narazim na to, ze se maj varit na kasi - to mi pripada extremne nechutny, je normalni, ze si je proste zaliju mlikem a snim "syrovy"?
    (jo, snazim se do sebe dostat vic vlakniny)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    POZITRON: Já jsem teď teda v hrozným frmolu, ale aspoň stručně. Tam nejde o to, že nejde hubnout hladovkami pořád, to samozřejmě jde, ale čím víckrát to uděláš, tím větší devastační účinky to má a tím víc si zavařuješ co do dlouhodobých efektů těch hladovek. Jinými slovy, s každou hladovkou tělo víc a víc utvrzuješ v tom, že za každou cenu chce být tlusté.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LUCIASHECK: to jsem se dost dobře upsala🤣
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    POZITRON: mně to nepřišlo, ale je fakt, že jsem byla v takovém transu, měla jsem doma maminku s rakovinou plic a nepřijali jsem tu diagnózu, ani vyhlídky, byla jsem jak šílená, vyráběla výtažky z marihuany, vyvářela, aby trochu jedla a neměla pod 40 kg a sama si to odvažovala, když mě vystřídal ex, tak jsem šla cvičit. Asi jsem byla i v mánii. To samý po narození Tondy, to jsem trénovala trojboj a každý den šla pěšky s kočárem do zoo a zpátky s krabičkama s jídlem. To byly ty neomezené roční vstupenky. To jsem teda jedla víc než 150 g kvůli kojení.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MARKYSHA: Bariatricke, geriatrickou operaci tu asi jeste nikdo nezvazuje :-D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MARKYSHA: 150 gr na porci, to je sileny.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    BERUSKA_CA: no jak jsem zmiňovala, tetu taky propustili z koncetráku a měla jojo efektu jak prase.
    MAR_TINA: no má se po geriatrické operaci jíst 150 g na porci. Já to vydržela "jako po operaci, která nebyla" zhruba 3/4 roku, zhubla 40 kg, pak jsem otěhotněla, to jsem jedla normálně, přibrala za 9 měsíců 30, ale 12 zůstalo v porodnici. A zhruba za rok a půl zhubla kolem 30, pak otěhotněla znovu, tam jsem se poslední tři měsíce nemohla hýbat, za těhotenství jsem přibrala opět kolem třiceti, opět tak dvanáct nechala jako plodovou vodu a otoky v porodnici, ale pak jsem nedržela nic, naopak jedla jako prase - absolutní nevyspání,poporodní deprese až do psychózy, kolečko depresí z depresí, všechno se rozesralo, krize z manželství, v půl roce dcery první exova nevěra, všechno šlo víc a víc do prdele. Pak tam bylo intermezzo s Matoulkem. To jsem chodila třikrát týdně do jeho studia v Salmovské, byla v takovém programu s nutriční a skupinovou terapií pro tlusté s psycholožkou a zhubla jsem za půl roku dvanáct kilo. Další deprese, další přibírání a pak to šlo jen a jen nahoru. Základní otázka, vydržela bych ty 150 g porce? Jak dlouho? Jak by to dopadlo? Kdybych byla psychicky v pohodě, nic se nedělo, ztloustla bych tak strašně?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: ta plocha žaludku a střeva je taky orgán a raky se podílí na vylučování hormonů. Detailům nerozumím
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    POZITRON: presne jsem nad tim taky uvazovala, jaktoze pomuze ta operace.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    POZITRON: Protoze “jist pod bazal” je jako povel “uber plyn” - nerika to o kolik. Pokud nekdo klouze na a lehce pod bazalem a pak si necha podvazat zaludek, tak ti zhubne. Co jsem tak videla, ti lide jedi temer po lzickach, jako malinke dite. Nikoliv jako dospely clovek, kterym jsou. Coz dlouhodobe predstavuje problem, telo nemuze jet na extremne nizkem prisunu zivin, vitaminu a mineralu. To ti selze system - bud zdravotni potize jako maji anorekticky nebo to lide prezerou.
    Ozempic a jeho bratri upravuji metabolismus - pokud pri rozumnem prisunu jidla a pohybu vaha stagnuje, s timhle by se mela hnout.
    To je dobre, protoze pokud se sadlo zacne chovat temer jako dalsi organ, vnasi do systemu potize, ktere odstranis tim, ze “mu seberes pravomoce”, coz myslim ze je cil techto novych leku.

Btw, Frau Hitler v tom koncentraku byla a nemit kamaradku, ktera tehdy jen se znalostmi porodni baby dokazala kocirovat jeji metabolismus, krmit ji pomalu a dusledne posilovat ochablou kostricku, tak tady neni ani ona, ani ja. Do normalu se to vratilo s jednou vadou - uz nikdy necitila hlad. To vypada jako prima skill, ale neni. Takovy clovek by mohl umrit hlady a u toho se dusovat, ze je najedenej.

Zdrave telo by mel byt cil. Ne se stresovat, ze dneska byla boruvka nad limit.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    BERUSKA_CA: ale to porad neodpovida na to, cemu nerozumim. tady se dlouhodobe tvrdi, ze hladoveni (prijem pod bazal) funguje jen parkrat za zivot a pokud nekdo zhubnul v zivote hladovenim opakovane, dalsim hladovenim uz nezhubne. a ja nerozumim, jak je mozny, ze temto lidem (obezni lide, kterym snizeni prijmu potravy uz nefunguje, protoze metabolismus se jiz adaptoval na nizky prijem) najednou zafunguje podvazani zaludku nebo preparaty typu ozempic, kdyz po techto metodach lide take snizi svuj prijem. bud protoze nemaji pocit hladu anebo protoze do pozvazaneho zaludku se vejde pouze pidiporce jidla a clovek uz se citi syty.
    cili cekala bych, ze clovek, ktery v zivote uz parkrat zhubl snizenim prijmu pod bazal a uz na nej dalsi snizeni prijmu nefunguje, tak u nej ani napr. ozempic nebo podvazani zaludku nebudou mit efekt.

ale tedy uz beru, ze ozempic a spol pracuji s homony a je to tedy slozitejsi mechanismus ucinku, nejde zdaleka jen o snizeni prijmu kalorii a tech vlivu na hmotnost je tam vice. to dava smysl. u podvazani zaludku ale nerozumim stale.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam