• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RSZ: ani ne, kdyz pote, co te v detstvi nutili dojidat klizku a vselijake ty klepajici se kusy tlusteho masa, dokud ses nepoblil, hledas jeste v dospelosti "tluste" i v kurecich prsou.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Nejvtipnější jsou ovšem kombinace, kdy má jednu stranu rodič neustále prudí kvůli tloušťce, organizuje hodinový promluvy du duše, jak s tím musím něco dělat, jinak mě nikdo nebude mít rád a nikdo si mě neveme, a na druhou stranu se uráží, když jíš málo, protože je to přece dobrý, a každej dietní pokus ti sice per huba chválí, ale jak může, tak ti ho zkouší sabotovat.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ANYSA: Boze, to je normalne tyranie :(

U nas nutili brata jest maso, ktore mu nikdy nechutilo, je teraz vegetarian. Dojedat sa muselo. Je mi doteraz neprijemne nechavat jedlo, ale riesim to tak, ze si naberam menej na tanier. I na navsteve u nasich za hlasiteho pindania otca, preco to vobec varil.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Moji rodiče toto traumíčko ovšem zpracovali mentálně nějak po svém a výsledek byl, ze celá rodina měla normální večeři a “Andrejka jenom jablíčko aby nebyla tlustá”. Fotky hledat nebudu, ale byla jsem na nich krásná mladá a štíhlá stejně jako vy tady. Jen jsem byla statnější protože jsem na vyšlu přerostla oba rodiče.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    TAPINA: On to byl někdy v dobrém pozůstatek “se to musí dělat” aby člověk přežil (válku, koncentrák). Prababička narozená na podkarpatsky Rusi přišla o třetinu sourozencu hladem a tak sugestivně líčila jak jedli slupky z brambor, ze mame cela rodina doteď problém vyhodit jakýkoli jídlo. Naštěstí mam doma slepice a ty musí taky přežít i valecnej stav naší zahrady :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    TAPINA: ...a pak se pracně učili bez ohledu na hlad nejíst, protože je to ušlechtilé a správné
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GOR: Když má chuť, tak jí, když nemá, tak nejí. My jsme se naučili bez ohledu na chuť či hlad jíst, dokud není všechno jídlo pryč, protože "se to tak má dělat".
    GOR
    GOR --- ---
    LUCIASHECK: Nijak, ja to asi blbe pochopil :-)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    GOR: Jak pripad tvyho ditete, ktery zjevne ma prirozene zravejsi apetit a jde si dobrovolne pridat, zneplatnuje pripady deti, ktery byly nuceny do dojedeni jedny porce?
    RSZ
    RSZ --- ---
    POZITRON: "vztah k masu", to je jako "poznamenalo to můj vztah k mlácení lidí". Na špatném vztahu k masu fakt není nic špatného.
    GOR
    GOR --- ---
    TAPINA: Tim to IMO neni. Nas starsi kluk si ve skolni jidelne jde na ferovku 2x pridat. Takze si ho kucharky hyckaji. A to do nej od mala hucime, ze nemusi snist vsechno, tj. nikdo ho nepeskuje, kdyz nechce dojist brambory, protoze v nich je i pres dukladne vypitvani par "bubaku", ktere jsme pri loupani prehledli.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ELIZHANNAH: jj, v jidelnach stala uca u okynka a kontrolovala, jestli neco nahodou nevracime, kvuli cemuz jsme akorat hazeli jidlo pod stul na zem, cpali maso do vazicek a podobne. ja sedavala pravidelna ve skolce na hanbe, dokud nedojim maso, ze kteryho se mi chtelo blit a kdyz jsem se do talire fakt poblila, coz se stavalo pravidelne, tak jsem dostala na prdel. muj vztah k masu to poznamenalo znacne, bez rizika, ze se mi navali, pozru akorat libova kureci prsa. a mela jsem nekolik let trvajici obdobi, kdy ani to.
    snad tohle nase deti ve skolkach a skolach nezazivaj.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    RSZ: Naše děti taky takhle fungují. Kult dojídání,co do nás zasela poválečná generace rodičů a prarodičů, holt udělal své
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    RSZ: tak my jsme byli v dětství daleko víc učeni doma i ve školkových a školních jídelnách dojídat, tak teď to máme...
    RSZ
    RSZ --- ---
    Syn, 14yo, odjakživa kašle na jídlo, tenhle týden jsem sledoval jeho nedojedene svačiny a on fakt třeba ze 4 jahod 2 nechá, protože už nemá chuť. Nebo nechá třetinu jeho nejoblíbenější (a maličké) muesli tyčinky, protože už nemá chuť. Přirozený ozempic :) třeba s těmi jahodami si to u sebe naprosto nedokážu představit, taky bych to chtěl mít takto..
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CHOCOLAT: No tak on právě žádnej univerzální návod nemá, protože žádnej univerzální návod neexistuje. Nehledě na to, že ty se patrně ptáš úplně specificky na stravu, on se opakovaně kriticky vyjadřuje k tý představě, že se "hubne v kuchyni" a že hlavně strava, opakovaně říká, že hlavní je spánek a management stresu a pohyb, pak teprve strava (a to v první řadě kvalita, až potom teprve kvantita), že to chce obrovský zásahy v celým životě toho člověka, aby se ten organismus začal dávat dohromady. Počítání jako takový nezavrhuje, ale hrozně ho sere puntičkaření s přesností na gramy, odvažování do mrtě i třeba ledovýho salátu a tyhle věci.
    CHOCOLAT
    CHOCOLAT --- ---
    To jsme se asi nepochopily. Já se ptala konkrétně na toho Havlíčka, jaký je jeho aktuální postoj.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: Tak mi z toho autocorrect nadělal sekanou, tak znova, o kolik ten chlap zhubnul za jak dlouhou dobu? To, že sestavoval jídelníček někdo rozumnej, ještě neznamená, že ten jídelníček je rozumnej taky
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Já střídám období, kdy počítám, protože mám mnohem lepší přehled, co sním, a období, kdy si víceméně jim co chci a kolik chci se zachováním nějakých bazálních věcí (kvalita, složení, co nejmíň prasáren, mindful eating, minimum až nula alkoholu).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CHOCOLAT: Taky tam přece říkal, že si to máš individuálně otestovat, abys věděla, kolik ještě můžeš jíst, aniž přibereš. A pak s tím zkusit nějak pracovat. Ne že nemáš počítat vůbec nikdy, jen že přesně vážit na gramy a poměřovat s výdejem nejde, protože jsou to všechno úplně nepřesné hodnoty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam