• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    Obezita jako společenský fenomén, jako zdravotní problém, obézní lidé jako diskriminovaná menšina, obezita a psychické problémy, deprese, poruchy příjmu potravy, osobní příběhy, co k ní vede, jak z ní ven - a proč vlastně.

    Pokud jste tu prvně, buďte vítáni a nezapomeňte si povšimnout, jakou máme krásnou nástěnku. :))

    Je to kontroverzní téma a chápu, když někdo potřebuje vykřičet do světa svůj negativní názor na nadváhu a obézní lidi. Ale nechci z tohohle klubu mít žumpu, takže základní pravidlo zní: BUĎTE SLUŠNÍ. Jeďte si svoje oftopiky, flamewary a ostré hádky, ale aspoň se základním respektem k protistraně. Za agresivitu a sprosťárny budu nemilosrdně banovat. A myslím to vážně.

    Pokud sem někdo nakráčí a začne udílet rady typu "nežer", nechť se nediví reakcím, které se mu dostanou. Pokud nechcete být za pitomce, tak dřív, než nás poctíte nějakým takovým moudrem, si nastudujte aspoň základní informace o výživě. Vyhneme se tím zbytečnému vysvětlování pořád toho samého dokola.

    A nemylte se, my tu vesměs velmi dobře víme, jak to udělat, aby kila letěla dolů. Jenže zhubnout je ta nejjednodušší věc na světě. Průser přichází až teprve potom.
    rozbalit záhlaví
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    IOM_NUKSO: Může se spousta věcí ;) otázkou je snášenlivost, v mým okolí to zkoušelo dost lidí a všem bylo epesne blbě i po jedny až dvou... Ale jako jo, když se ti chce nonstop zvracet tak nejis a zhubnes :D
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    CORNELA: v pribalaku rikaj, ze se muzou i 4 :)
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    IOM_NUKSO: Dvě mysimby doporučuju vyzkoušet, brala jsem jednu a bylo mi po tom blbě dost dlouho tak, že se to nedalo...
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    AOTEAROA: Mysimba je jedna složka antidepresivum buprppion(wellbutrin, elontril)... Riziko serotoninovyho syndromu je u toho vždycky, pod dozorem je hezká formulace, ale v reálu u doktora nejses pořád zeo... Takže za mě proč to pokoušet, když jsou jiný možnosti
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    AOTEAROA: bupropion je dost efektivni antidepresivum, akorat 90mg neni zas tak moc, treba dostane jeste trochu pridano neceho jinyho nebo si da mysimby dve.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    CORNELA: to jsem četla a vyvodila si z toho, že pod dozorem předepisujících lékařů obou léků to lze, ale vlastně by mě zajímalo spíš jak moc je to běžné. psychiatrička říkala, že vcelku běžně má pacienty na AD zároveň i na lécích na obezitu a pod dozorem to lze, ale nebavily jsme se konkrétně.

    kamarádka s hmotností 148 kg teď začíná užívat Mysimbu, ale zároveň její psychoterapeutka říkala, že je čas nasadit antidepresiva, takže je objednaná k psychiatrovi asi za měsíc. tak mě zajímalo, jestli ta mysimba vlastně není překážka. co mi psala, tak prý možná dokonce tento lék může i mít určitý antiidepresivní účinek a možná nic dalšího nedostane (to si vygůglila).

    já beru SSRI a o Mysimbě právě taky uvažuju.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    AOTEAROA: Viz pribalak

    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    nevíte, zda se dá předepsat Mysimba k Cipralexu, nebo se to vylučuje?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    BRUKEV: ja teda taky dojidam a hlavne nemam vubec problem s tim se prezrat, proste kdyz mi neco chutna, tak jim porad dal.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    GRANTORINO: tohle zazivam, kdyz jdu s maminou nekam do restaurace. Vzdy je rozhorcena, kdyz nedojim jidlo. Argument, ze jsem uz plny a ze nechavam opravdu jen tri, ctyri sousta, selhava.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KURE: jasně, že je úplně blbá, ale zkus potom někde v restauraci nechat něco na talíři, navíc když to platíš a víš "co by za to daly děti v Africe" :D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Tohle je jeden aspekt věci - ale druhý je, že uspokojování potřeb těla jsou dneska vnímané jako volnočasová aktivita, která je fajn a zdravá, ale nemá lidem překážet v práci.
    KURE
    KURE --- ---
    GRANTORINO: to je nejblbejsi poučka co znám. Jsem též její obětí.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: u mě to nevnímání je spojené hlavně s odporem, nenávistí vůči tomu tělu. Odmalička vím, že je hnusné a odpudivé, a hnusné tělo si nezaslouží, abych na něj byla hodná, abych ho měla ráda, abych naslouchala jeho potřebám. Dodneška mám problém s konceptem "rozmazlit se".

    Vlastně se dost divím, že se u mě nikdy nerozvinula žádná PPP jako anorexie nebo ortorexie, ale vysvětluju si to tím, že jsem na to příliš líná.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ARGANNAH: a ještě bych podotkla, že nevím jak u vás, ale my jsme byli s bráchou vychovávaný, že co je na talíři se sní a nesmí nic zbýt :), což je taky na palici jíst , když už jseš plnej nebo nemáš hlad. a moje matka se to snaži praktikovat i na vnoučatehc a když to vnoučata nedojedí, tak to přece sním já, to dá rozum.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: je docela desivy, ze existuje hromada zamestnani, kde se i musis naucit zadrzovat a idealne nemit potrebu chodit na zachod, coz vede ktomu ze lide prestavaji uplne pit a jist, aby se jim nechtelo v praci.

    ze pokud se nam dari si nejaky reflexy zachovat tak pracovni proces to casto dorazi.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ignorovat svoje tělo ovšem patří mezi základní dovednosti, které se pečlivě učíme už od školky. Správný civilizovaný člověk potřeby svého těla nevnímá, hlad, únavu, potřebu pohybu, dokonce i bolest srdnatě přemůže, a když už téměř nemůže, nastupuje chemie, která pomůže.

    Navíc si myslím, že se na nás těžce podepsal virtuální prostor a jeho pojetí avataru. Přestali jsme chápat tělo jako živočicha a začali jsme ho brát jako něco, co se uměle generuje a performuje za účelem vytváření identity. Ne že bychom to nedělali vždycky, ale míra, v jaké je to dnes odtržené od naší zvířecí podstaty, je fakt extrémní - je hezké, že my "děláme tělo", ale ono taky "dělá" nás. Ignorovat to je nejkřiklavější příklad Baudrillardovy hyperreality, jaký jsem kdy viděla. Sorry za tu postmoderní hantýrku.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KURE: Noom.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MADIETTA: Zajímavá aplikace.
    KURE
    KURE --- ---
    MADIETTA: pěkně prosím, co je to za appku? To zní jako něco co by mě mohlo pomoct.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam